accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Téli bakancslista – ezek a legjobb túra és sétahelyek télen

Katya /

Talán soha annyian nem vágtak neki a hazai látnivalók felfedezésének mint idén. Szerencsére különleges természeti helyekből itthon sincs hiány és bár most a több napos kirándulásokról és múzeumlátogatásokról le kell mondanunk, az alábbi helyek biztos nem okoznak csalódást. Az alábbi listában összeszedtük a hazai, téli bakancslistás helyeket, melyeket jelenleg is korlátozások nélkül látogathatunk.

Rejtett sziget a Kis-Balatonnál

Igazi rejtett, vadregényes kalandban lehet részed a Kányavári szigeten! Bár a Kis-Balaton legtöbb része csak engedéllyel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvezetőjével látogatható, addig a Kányavári sziget szabadon felfedezhető. Már az idejutás is kalandos, ahogy a fahídon átsétálsz a szigetre. Innen indul a másfél kilométer hosszú Búbos Vöcsök tanösvény, amely a legjobb módja a sziget megismerésének, az úton pedig kettő kilátó és madárles is vár.

Kép forrása: Wikipedia / Inritter

Fedezd fel a Börzsöny legújabb kilátóját

A Börzsöny egyik legkeresettebb kirándulóhelye a Királyrét, amely biztos kiindulópontot jelent a hegység felfedezéséhez. Télen kiváló választás lehet a Királyréti tanösvény, amely érinti a Bajdázói-rétet és a Bajdázói-tavat is. A tó rengeteg mocsári teknősnek az otthona, így érdemes szemfülesnek lenni. Ha magasabbra vágysz, kapaszkodj fel a 339 méter magas Várhegyre, tetején a tavaly ősszel átadott Várhegy-kilátóval. A 80 lépcső megmászásáért a Börzsöny, a Pilis és a Cserhát hegyvonulatai jelentik a jutalmat.

Amikor megáll az idő: nézd meg a Lillafüredi-vízesést befagyva

Hazánk legnagyobb vízesése télen-nyáron népszerű kirándulóhely, nem maradhat le erről a listáról sem. A bükkerdővel körülvett vízesés fagy idején egy teljesen más arcát mutatja, ahogy a víz megáll csobogni és egybefüggő, karcos jégcsapokká dermed.

Tengerszem télen is

Sárospatak közelében, a Zempléni-hegységben bújik meg a Megyer-hegyi Tengerszem. A tengerszem mesterséges úton jött létre, egykor itt bányászták a malomköveket, majd ahogy az elhagyott bánya fejtési gödrében összegyűlt a víz, kialakult a tengerszem. Festői látványt nyújt a mélykék tó és a felé magasodó kőtömbök. A tavat kényelmes tempóban, kb. egy-másfél óra alatt lehet megkerülni, utunkat pedig korlátok segítik, így havas időben is biztonságos.

Utazómajom-tipp: A tóhoz közeledve megnézheted a bányászok egykori szálláshelyét is, melyet a vulkanikus riolittufába vájtak.

Magasan a legjobb: Kékestető

Ha szinte biztosra akarsz menni, hogy némi havat is elcsípsz, akkor irány hazánk legmagasabb pontja, a Kékestető. Itt gyakran esik a hó, ami varázslatos fehérségbe vonja a környéket és a hatalmas fákat. Kiváló terep egy kis szánkózáshoz vagy hógolyócsatához, de érdemes ennél tovább is menni. Hiszen látnivalókban nem csak 1014 méter magasan, hanem a Mátra egészében gazdag, rengeteg túraútvonal közül választhatsz. Példaként ajánljuk a Kékestetőről Mátrafüredre vezető, csupán 7 km-es szakaszt, amely során megnézheted a Kálló-völgyet és kincseit is. Ha pedig a téli sportok szerelmese vagy, az itt található sípályát már bizonyára nem kell bemutatnunk.

Balaton: nem csak nyáron

Bár a Balatonról elsősorban mindenkinek a nyár jut eszébe, télen is rengeteg látnivalót nyújt, egy egészen más arcát mutatja ilyenkor a magyar tenger. A csend és a nyugalom szigetévé változik. A legérdekesebb pedig, amikor befagy a Balaton vize és hol töredezett jégmezővé, fodrokká dermedt hullámokká, hol tükörszerű felületté változik a jégtől. Hihetetlen látvány.

Less át a szomszédba!

Az Írott-kő a maga 882 méteres csúcsával a Dunántúl legmagasabb pontja, Ausztria és Magyarország határán található. A hegytetőn álló kőkilátó még 1913-ban épült és pont a két ország határán fekszik, mindkét irányból látogatható.  Az osztrák oldalon, a kilátó mellett megnézheted a hegynek nevet adó sziklát is. Ez anno a Batthyányak és az Esterházyak birtokhatárát jelölte. Jó időben a kilátóból elláthatsz a balatoni tanúhegyekig, de az Alpok csúcsait is szemügyre veheted. A bevállalósabbak csúcshódításra indulhatnak Velem központjából, míg ha csak egy lazább sétára vágysz, akkor a Hörmann-forrás parkolójától már csak egy félóra választ el a kilátótól.

Nézd meg a balatoni „Stonhenge-t”

A balatoni tanúhegyeket bármelyik évszakban célba veheted, de a „legfiatalabb” Haláp talán eddig kevésbé volt ismert a túrázók körébe.  Megkopott csúcsa, az egykori bánya sokáig le is volt zárva. 2019-ben azonban elkészült a Haláp-tanösvény, amely végig visz a bányásztevékenységek által elkoptatott hegycsúcs helyenként marsbelinek tetsző tájain. A 3 kilométeres tanösvény egyik legérdekesebb pontja kétségtelenül a bányakráter, melyet minden oldalról hatalmas sziklafalak vesznek körbe és itt található a hegy megmaradt csúcsa is, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra, a többi tanúhegyre, valamint a Káli – és a Tapolcai-medencére.

Bükk: a kihagyhatatlan

A Bükk rengeteg varázslatos kirándulóhelyet rejt a túrázók számára. Az egyik legjellemzőbb látványossága azonban tagadhatatlanul a Bélkő-hegy, mely Bélapátfalva felett magasodik lépcsőzetes szikláival. Furcsa alakját a közeli cementgyár külfejtése alakította ki. Ormáról csodaszép panoráma nyílik a környékre, szép időben akár a Tisza-tóig és a Tátráig is el lehet látni. A hegy alatt bújik meg a Bélapátfalvi ciszterci kolostor, hazánkban az egyetlen épségben megmaradt ciszterci apátsági kolostor. Ha gyalogszerrel tovább haladsz Bélapátfalvára megláthatod az erdőkkel ölelt Lak-völgyi tavat is, amely télen csendes szépségével kápráztat el, míg nyáron akár meg is lehet benne mártózni.

Orfű: nemcsak fesztiválszezonban

Orfű nemcsak a fesztiválszezonban vagy a horgászok körében népszerű. Tavai és a Mecsek közelsége miatt rengeteg kirándulóhelyet nyújt akár a nyugodtabb, téli időszakban is. Csupán a tóparti sétány is kellemes programot és friss levegőt kínál, de ha ennyivel nem éred be, a Pécsi-tó partjától indulva a Mecsek egyik magaslatát is meghódíthatod. A Balázs-hegy tetején lévő kilátóhoz  bükkerdő vezet, fentről pedig remek kilátás nyílik a Pécsi-tóra és a Mecsek lankáira. Innen, ha a sárga sárkány jeleit követed, meglelheted a Sárkány-kutat is, amely egy igen szeszélyes karsztforrás. A legenda szerint a föld mélyén itt egy hétfejű sárkány lakik, aki a barlangja elé hullott szikla miatt nem tud szabadulni. Az idő nagy részében békésen szendereg, ám amikor felébred fürdőt vesz a barlang mélyén lévő sziklamedencében. A pancsolása pedig messze is elhallatszik, a kipocsolt víz pedig kibugyog a barlang száján…

Utazómajom-tipp: Ha teheted, látogasd meg a szomszédos Abaligetet is, akár a túraútvonalára is ráfűzheted. Sajnos az Abaligeti-barlang jelenleg zárva van, de a mellette lévő park és tó önmagában is megér egy sétát.

És, te mit tennél még a listára?

Ajánlatok