accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

TOP 10 látnivaló Madeirán, az örök tavasz szigetén

utazomajom /

Az Atlanti-óceán virágoskertjének is nevezik Madeirát, a Portugáliához tartozó szigetet, ahol szinte egész évben virágzik és zöldell a természet. A „madeira” portugál szó jelentése fa, a sziget -nem meglepő módon- hatalmas erdőiről és sűrű növényzetéről kapta a nevét. Aki kedveli a természetet és szívesen túrázik, kirándul, itt garantáltan talál kedvére való programot. Lássuk, mi mindent érdemes megnézni Madeirán!

Funchal

Madeira fővárosa a sziget déli részén, az Édeskömény-öböl partján és a fölötte emelkedő, meredek domboldalakon épült. Kulturális és építészeti látnivalókból nem sokat találunk itt, ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes egy nagy sétát tenni a rendezett óvárosban. Kihagyhatatlan látnivaló a gótikus elemekkel tarkított Sé katedrális, amelyet I. Mánuel király megbízásából építettek 1485-ben. A labdarúgás kedvelői pedig ne hagyják ki a CR7 Múzeumot, amely a sziget leghíresebb szülöttje, Cristiano Ronaldo tiszteletére épült.

Cristiano Ronaldo szobra Madeirán

Funchalban járva mindenképp ejtsünk útba legalább egy piacot is, ahol nem csak nézelődni és vásárolni, hanem kóstolni lehet. A Mercado dos Lavradores, vagyis munkások piaca területén különböző egzotikus gyümölcsök, virágok közül válogathatunk. Kötelező megkóstolni a helyi specialitást, az espadát (fekete kardhal), amelyet filézve banánnal, vagy főzve borral és fokhagymával készítenek. Nem összetévesztendő az espetadával, amely nyárson sült marhahúst takar és szintén nagyon népszerű étel a szigeten.

TIPP: Aki áprilisra időzíti az utazását, feltétlenül vegyen részt a híres funchali Virágkarneválon!

Funchal óvárosa

Felvonóval a Monte-hegyre

Funchalból indul a modern drótkötélpályás felvonó, amely 3200 méter hosszan, kb. 15 perc alatt ér fel a Monte-hegyre. A magasból csodás kilátás nyílik az öbölre és a városra is. A hegyre felérve érdemes útba ejteni a Nossa Senhora do Monte (Miasszonyunk) templomot, amelynek bejáratánál többnyelvű tábla hirdeti, hogy itt nyugszik az utolsó magyar király, IV. Károly. Miután 1921-ben sikertelenül próbált visszatérni a magyar trónra, egy montei villába vonult vissza, ahol 1922-ben hunyt el. Végső nyughelye a templom egyik oldalkápolnája, ahol a síremlék piros-fehér-zöld színű szalagokkal és koszorúkkal van tele.

Tobogán

Hogyan lehet a legegyszerűbben lejutni a hegyről? Tobogánnal! A vesszőből font, kosárszerű szánokat eredetileg teherszállításra használták, mára pedig az egyik legkedveltebb attrakció lett a szigeten. A vállalkozó turisták a kosarakba ülve csúszhatnak le a meredek hegyről, persze nem egyedül: a szánt 2 fehér inges, szalmakalapos carreiros irányítja és tolja a tekergős utcákon. A tobogán sebessége elérheti a 48 km/órát is, ettől függetlenül izgalmas és teljesen biztonságos „közlekedési módszer”, amit vétek kihagyni.

Botanikus kertek

A madeirai nyaralás nem lehet teljes legalább egy trópusi kert felkeresése nélkül. A Monte Palace Trópusi Kert a brit konzul egykori rezidenciája volt. A Jardins do Palheiro 500 méterrel fekszik Funchal felett, míg a Quinta da Boa Vista különlegessége az orchideaház. Madeira fő botanikus kertje a Jardins Botânicos da Madeira, amely 80.000 négyzetméteren terül el és Európa egyik legexluzívabb növénygyűjteményével büszkélkedhet.

Cabo Girão

A sziget nyugati részén található Câmara de Lobos halászfalu, amely színes csónakjaival megállásra és fotózásra készteti a turistákat. A falutól 3 km-re nyugatra fekszenek Madeira legmagasabb tengerparti sziklái, amelyek 580 méterrel emelkednek a falu és az Atlanti-óceán tengerszintje felett. Az üvegpadlós kilátóból hihetetlen panoráma nyílik!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Visit Madeira (@visitmadeira) által megosztott bejegyzés,

Santana

A szigetről szóló beszámolók és útikönyvek állandó illusztrációi a Santanában található tarka színekre festett, V-alakú faházak. Az egykori nagy szegénységről tanúskodó épületekben ma már nem laknak, azok műemlékké lettek nyilvánítva. A város központjában, a templom mellett kialakított skanzenben újjáépítettek három ilyen házat, és ezekben eredeti berendezési tárgyakkal mutatják be az egykori földművesek életét.

Levadák

Eredetileg a cukornádültetvények vízellátására építették a levadákat, napjainkban főleg a banánültetvények kiszolgálása a feladatuk. Az 1400 km hosszú csatornarendszer szinte behálózza a szigetet, ez az oka, hogy a levadák mellett napjainkban különleges turistautak épültek ki. Ha mindet nem is, de legalább néhányat illik végigjárni, ha Madeirán járunk, különösen szépek a vízeséseket érintő útvonalak.

Fotó: Thibault Mokuenko / Unsplash

Mesebeli babérerdő

Mintha egy mesebeli erdőben járnánk, olyan érzésünk lehet a sziget középső részén található babérfa erdőben, amely az UNESCO Világörökség védelmét élvezi. Régen az egész szigetet beborították a babérlombú erdők, ezeknek ma már csak töredéke maradt fenn.

Cristo Rei

Garajau falu egy szikla oldalán fekszik, 6 km-re Funchal központjától. A falu alatti domboldalon kapott helyet a Cristo Rei szobor, amely a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobrának kicsinyített változata és egyben remek panorámahely is. A szobrot 1927-ben készítette George Serraz francia művész. Jézus tekintete és kinyújtott karjai az Atlanti-óceán végtelenje felé néznek, így üdvözölve a hajóval érkező látogatókat.

Fotó: Thibault Mokuenko / Unsplash

Természetes medencék és akvárium Porto Monizban

A szigeti nyugati oldalán, Porto Moniz település mellett vulkanikus kőzetből készült természetes medencéket találunk, emellett érdemes útba ejteni a Madeira Aquariumot is, amely 12 tartály segítségével mutatja be az óceán élővilágát.

Porto Moniz

+ 1 Homokos strand

Aki fehérhomokos tengerpartot és karibi türkizkék strandot keres Madeirán, bizony csalódni fog. A szigeten a sziklás partszakaszok dominálnak, de ha mégis homokos tengerpart a cél a nyaralás alatt, érdemes átkompozni (kb. 2 és fél óra) vagy repülni a közeli Porto Santo szigetére.

***

További olvasnivaló ⇒ Madeira vs. Tenerife. Segítünk választani! 

(fotók: pixabay, Unsplash)

Ajánlatok