accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

TOP 10 látnivaló Madeirán, az örök tavasz szigetén

cerkofmajom /

Az Atlanti-óceán virágoskertjének is nevezik Madeirát, a Portugáliához tartozó szigetet, ahol szinte egész évben virágzik és zöldell a természet. A „madeira” portugál szó jelentése fa, a sziget -nem meglepő módon- hatalmas erdőiről és sűrű növényzetéről kapta a nevét. Aki kedveli a természetet és szívesen túrázik, kirándul, itt garantáltan talál kedvére való programot. Lássuk, mi a 10 legszebb látnivaló Madeirán!

Top 10 látnivaló Madeirán

Funchal

Madeira fővárosa a sziget déli részén, az Édeskömény-öböl partján és a fölötte emelkedő, meredek domboldalakon épült. Kulturális és építészeti látnivalókból nem sokat találunk itt, ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes egy nagy sétát tenni a rendezett óvárosban. Kihagyhatatlan látnivaló a gótikus elemekkel tarkított Sé katedrális, amelyet I. Mánuel király megbízásából építettek 1485-ben. A labdarúgás kedvelői pedig ne hagyják ki a CR7 Múzeumot, amely a sziget leghíresebb szülöttje, Cristiano Ronaldo tiszteletére épült.

Top 10 látnivaló Madeirán
Cristiano Ronaldo szobra Madeirán

Funchalban járva mindenképp ejtsünk útba legalább egy piacot is, ahol nem csak nézelődni és vásárolni, hanem kóstolni lehet. Kihagyhatatlan látnivaló Madeirán! A Mercado dos Lavradores, vagyis munkások piaca területén különböző egzotikus gyümölcsök, virágok közül válogathatunk. Kötelező megkóstolni a helyi specialitást, az espadát (fekete kardhal), amelyet filézve banánnal, vagy főzve borral és fokhagymával készítenek. Nem összetévesztendő az espetadával, amely nyárson sült marhahúst takar és szintén nagyon népszerű étel a szigeten.

TIPP: Aki áprilisra időzíti az utazását, feltétlenül vegyen részt a híres funchali Virágkarneválon!

Top 10 látnivaló Madeirán
Funchal óvárosa

Felvonóval a Monte-hegyre

Funchalból indul a modern drótkötélpályás felvonó, amely 3200 méter hosszan, kb. 15 perc alatt ér fel a Monte-hegyre. A magasból csodás kilátás nyílik az öbölre és a városra is. A hegyre felérve érdemes útba ejteni a Nossa Senhora do Monte (Miasszonyunk) templomot, amelynek bejáratánál többnyelvű tábla hirdeti, hogy itt nyugszik az utolsó magyar király, IV. Károly. Miután 1921-ben sikertelenül próbált visszatérni a magyar trónra, egy montei villába vonult vissza, ahol 1922-ben hunyt el. Végső nyughelye a templom egyik oldalkápolnája, ahol a síremlék piros-fehér-zöld színű szalagokkal és koszorúkkal van tele.

Top 10 látnivaló Madeirán

Tobogán

Hogyan lehet a legegyszerűbben lejutni a hegyről? Tobogánnal! A vesszőből font, kosárszerű szánokat eredetileg teherszállításra használták, mára pedig az egyik legkedveltebb attrakció lett a szigeten. A vállalkozó turisták a kosarakba ülve csúszhatnak le a meredek hegyről, persze nem egyedül: a szánt 2 fehér inges, szalmakalapos carreiros irányítja és tolja a tekergős utcákon. A tobogán sebessége elérheti a 48 km/órát is, ettől függetlenül izgalmas és teljesen biztonságos „közlekedési módszer”, amit vétek kihagyni.

Top 10 látnivaló Madeirán

Botanikus kertek

A madeirai nyaralás nem lehet teljes legalább egy trópusi kert felkeresése nélkül. A Monte Palace Trópusi Kert a brit konzul egykori rezidenciája volt. A Jardins do Palheiro 500 méterrel fekszik Funchal felett, míg a Quinta da Boa Vista különlegessége az orchideaház. Madeira fő botanikus kertje a Jardins Botânicos da Madeira, amely 80.000 négyzetméteren terül el és Európa egyik legexluzívabb növénygyűjteményével büszkélkedhet.

Top 10 látnivaló Madeirán

Cabo Girão

A sziget nyugati részén található Câmara de Lobos halászfalu, amely színes csónakjaival megállásra és fotózásra készteti a turistákat. A falutól 3 km-re nyugatra fekszenek Madeira legmagasabb tengerparti sziklái, amelyek 580 méterrel emelkednek a falu és az Atlanti-óceán tengerszintje felett. Az üvegpadlós kilátóból hihetetlen panoráma nyílik!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Visit Madeira (@visitmadeira) által megosztott bejegyzés,

Santana

A szigetről szóló beszámolók és útikönyvek állandó illusztrációi a Santanában található tarka színekre festett, V-alakú faházak. Az egykori nagy szegénységről tanúskodó épületekben ma már nem laknak, azok műemlékké lettek nyilvánítva. A város központjában, a templom mellett kialakított skanzenben újjáépítettek három ilyen házat, és ezekben eredeti berendezési tárgyakkal mutatják be az egykori földművesek életét.

Levadák

Eredetileg a cukornádültetvények vízellátására építették a levadákat, napjainkban főleg a banánültetvények kiszolgálása a feladatuk. Az 1400 km hosszú csatornarendszer szinte behálózza a szigetet, ez az oka, hogy a levadák mellett napjainkban különleges turistautak épültek ki. Ha mindet nem is, de legalább néhányat illik végigjárni, ha Madeirán járunk, különösen szépek a vízeséseket érintő útvonalak.

Fotó: Thibault Mokuenko / Unsplash

Mesebeli babérerdő

Mintha egy mesebeli erdőben járnánk, olyan érzésünk lehet a sziget középső részén található babérfa erdőben, amely az UNESCO Világörökség védelmét élvezi. Régen az egész szigetet beborították a babérlombú erdők, ezeknek ma már csak töredéke maradt fenn.

Cristo Rei

Garajau falu egy szikla oldalán fekszik, 6 km-re Funchal központjától. A falu alatti domboldalon kapott helyet a Cristo Rei szobor, amely a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobrának kicsinyített változata és egyben remek panorámahely is. A szobrot 1927-ben készítette George Serraz francia művész. Jézus tekintete és kinyújtott karjai az Atlanti-óceán végtelenje felé néznek, így üdvözölve a hajóval érkező látogatókat.

Fotó: Thibault Mokuenko / Unsplash

Természetes medencék és akvárium Porto Monizban

A szigeti nyugati oldalán, Porto Moniz település mellett vulkanikus kőzetből készült természetes medencéket találunk, emellett érdemes útba ejteni a Madeira Aquariumot is, amely 12 tartály segítségével mutatja be az óceán élővilágát.

Porto Moniz

+ 1 Homokos strand

Aki fehérhomokos tengerpartot és karibi türkizkék strandot keres Madeirán, bizony csalódni fog. A szigeten a sziklás partszakaszok dominálnak, de ha mégis homokos tengerpart a cél a nyaralás alatt, érdemes átkompozni (kb. 2 és fél óra) vagy repülni a közeli Porto Santo szigetére.

***

Még több látnivaló érdekel Madeirán? Olvass tovább! ⇒ Madeira vs. Tenerife. Segítünk választani! 

(fotók: pixabay, Unsplash)

Ajánlatok