accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 13 látnivaló Izlandon, térképpel!

lanymajom /

Izland pár éve, a gazdasági világválság idején még azzal szerepelt a hírekben, hogy hagyta csődbe menni a bankjait, ezáltal összeomlott a teljes gazdasága. Később az országot már mintaállamként emlegették, ahol sikeresen megoldották a pénzügyi problémákat, a helyi érdekek kerültek a multik elé, növekedett a turizmus és a GDP, csökkent a munkanélküliség és már az EU-ba való csatlakozási kérelmüket is visszavonták. Manapság a tűz és jég országa leginkább a hihetetlen természeti értékeiről, a világ legaktívabb vulkanikus területéről, Európa legnagyobb gleccsereiről és vízeséseiről, gejzíreiről, meleg vizű forrásairól és az érdekes kulturális örökségéről ismert a köztudatban. A közvetlen budapesti fapados járatnak köszönhetően az eddig szinte megfoghatatlan ország ma már a magyarok számára is könnyen elérhető. Nézzük csak miért érdemes ellátogatni ebbe a csoda világba.  

1. Reykjavík

Reykjavík a világ legtisztább és legzöldebb, továbbá a Föld legészakibb fekvésű fővárosa. Ha itt járunk, ne hagyjuk ki a Hallgrímskirkja templomot és annak tornyáról nyíló csodálatos panorámát, a Perlan épületét, ami a legjobb északi fény megfigyelő hely a téli hónapok során és az Árbæjarsafn-t, Izland skanzenjét. A csapvízből nyugodtan lehet inni, mivel az országban annyira tiszta a víz, hogy mindenféle kezelés nélkül kerül a háztartásokba. Reykjavíkban még bálna lesre is befizethetünk, hogy megcsodálhassuk a Föld leghatalmasabb élőlényeit.

2. Kék Lagúna

A Kék Lagúna Izland egyik legnépszerűbb látványossága. A vízének magas az ásványianyag-tartalma, ami csodákat művel a bőrrel, a hőmérséklete pedig soha nem esik 37 fok alá. Izlandon az a szokás, hogy mielőtt bemegyünk a meleg vizű forrásokba, előtte meztelenül kell lezuhanyozni, hogy ne kerüljön semmilyen természetellenes kemikália a vízbe. Amint ez megtörtént vissza lehet venni a fürdőruhát. A Kék Lagúnát érdemes a megérkezés utáni legelső, vagy az izlandi látogatásunk legutolsó állomásaként meglátogatni, hiszen ez a repülőtérhez legközelebb, 22 km-re eső látványosság.

3. Az arany háromszög

Az arany háromszög túra egy 300 km-es körút, mely Reykjavíkból indul Izland középső területe felé, ahol lenyűgöző természeti látványosságokban lehet részünk, majd végül a fővárosba érkezünk vissza. A kirándulás fő állomásai az UNESCO világörökség részét képező Thingvellir Nemzeti Park, Izland legismertebb vízesése a Gullfoss, továbbá a gejzírek őse és névadója a Geyser és a 6-10 percenként kitörő Strokkur. A túrára helyi utazási irodákban is befizethetünk, de az útvonal bérelt autóval is könnyedén bejárható. A kirándulásra szánjunk rá egy teljes napot, hiszen olyan gyönyörű erre a táj, hogy szinte percenként meg akarunk majd állni.

4. Vízesések

Izlandot nevezhetnénk a vízesések országának is, hiszen lépten nyomon egy lélegzetelállító vízesésbe ütközünk. A Dettifoss Európa legerőteljesebb vízesése, a Fjallfoss az egyik leggyönyörűbb és legfotogénebb, a Glymur a legmagasabb, a Gogafoss az egyik leglátványosabb, a Seljalandsfoss az egyik leghíresebb, a már említett Gullfoss pedig Izland legnépszerűbb vízesése, de érdemes még felkeresni a Skaftafell Nemzeti Park leglátogatottabb attrakcióját, a bazaltoszlopokról folyó Svartifoss vízesést, továbbá a Skógafosst, a Hraunfossart és a Háifosst is.

5. Vatnajökull gleccser

A Vatnajökull Nemzeti Parkban, Nyugat-Európa legnagyobb nemzeti parkjában megtapasztalhatjuk, hogy miért is nevezik Izlandot a tűz és jég országának, hiszen a területen erőteljes a vulkanikus és a geotermikus tevékenység, továbbá itt található a világ legnagyobb, sarkkörökön kívül eső gleccsere. A Vatnajökull gleccser olyan hatalmas mennyiségű vizet tárol, hogy az Ölfusá, Izland leggyorsabb áramlású folyója is csak 200 év alatt tudná elszállítani ezt a víztömeget a tengerbe. A gleccser különböző jégbarlangokat is kialakított, ahova helyi irodák túrákat is szerveznek. A klausztrofóbiásoknak nem ajánlott, de a többieknek egy nem mindennapi élményben lehet része.

6. Landmannalaugar

A Landmannalaugar egy páratlan hely az izlandi felföldön, ahol különböző színű vulkáni kőzetek uralják a látképet, ezért a színes hegyek országának is nevezik. A környék több túraútvonal kiindulási helyszíne, melyek közül a leghíresebb a 2-4 napos, eléggé megterhelő, viszont gyönyörű Laugavegurinn túra. Aki erre a kihívásra inkább nem vállalkozik, annak se kell elkeserednie, hiszen pár órás túrával lávamezők és krátertavak is elérhetőek, a menedékháznál pedig egy természetes meleg vizű forrásban is megmártózhatunk.

7. Jökulsárlón gleccser lagúna

A Jökulsárlón gleccser-tó Izland egyik természeti csodája, ami a Breiðamerkurjökull gleccser végénél alakult ki, amikor is az távolodni kezdett az óceántól. A tó területe változó mértékben növekszik, 1970 óta négyszeresére nőtt, jelenleg 18 km2 és a legtávolabbi pontja 1,5 km-re fekszik az óceántól.  A Jökulsárlón gleccser lagúna ma Izland legmélyebb tava a maga 248 méteres mélységével. Ha szerencsések vagyunk a tavon nem csak jégtáblákat, de még fókákat is láthatunk.

8. Vík

Vík egy festői kis falucska Izland déli részén a szigetet körülölelő fő úton, melynek fekete bazalt homokos tengerpartját a világ egyik legszebbjeként emlegetik. A part nyugati felén található sziklák rengeteg madárnak, többek között a cuki lundáknak is otthont adnak. Vík környékének természeti szépsége hihetetlenül látványos, nem messze található Izland negyedik legnagyobb gleccsere, a Mýrdalsjökull és a Katla vulkán.

9. Fjadrargljufur-kanyon

Fjadrargljufur-kanyon 100 méter mély és körülbelül 2 km hosszú. Jelenlegi formáját az utolsó jégkorszakban, 9000 évvel ez előtt érte el. A kanyonban egy kis folyó is csordogál, aminek sokszor elég alacsony a vízszintje, így akár a kanyon belsejében is lehet túrázni, de a legtöbben inkább a szikla tetején haladó turistaösvényt választják.

10. Ásbyrgi-kanyon

A patkó alakú Ásbyrgi-kanyon egy elképesztő természeti csoda. A Skandináv mitológia szerint a kanyont Odin, a győzelem és a halál istenének 8 lábú lova, Sleipnir alakította. Sleipnir elég nagy ló lehetett, hiszen a patájának a nyoma, az Ásbyrgi-kanyon 3,5 km hosszú és 1,1 km széles, amit teljes egészében lefényképezni is csak drónnal vagy egy helikopterről lehet. A kanyontól több hosszabb, rövidebb túraútvonal is indul, így mindenki meg tudja találni a saját edzettségi szintjéhez valót.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/valeriacerutti/3849519000/

11. Thórsmörk-völgy

A Thórsmörk-völgy a Tindfjallajökull- és az Eyjafjallajökull-gleccserek között helyezkedik el, ami szintén egy népszerű kirándulóhely a túrázók körében. A völgy szinte teljesen elzárt a gleccserek által, ezért egy különleges, melegebb klíma alakult itt ki, ami tökéletes táptalajt biztosít a moháknak, páfránynak és egyéb kisebb cserjéknek. Innen a 2010-es kitörésével világhírnevet szerzett Eyjafjallajökull vulkán is csak egy karnyújtásnyira van.

12. Myvatn-tó

A Myvatn-tó és környéke Izland északkeleti részének a gyöngyszeme, ahol a különböző lávaalakzatoknak, krátereknek és a gőzölgő kénes gázoknak köszönhetően úgy érezhetjük, hogy nem is ezen a bolygón vagyunk. A tó körül több mint 115 fajta vízi madár él, mint például kacsák, récék, vöcsök, stb. A környéket a világ egyik legjobb madár megfigyelő helyének tartják.

13. Askja

Az Askja kaldera egy igen érdekes jelenség, ami még a mai napig formálódik. A kaldera egy kráterhez hasonló képződmény, ami a vulkán kirobbanása következtében jön létre. Az Askja kalderát csak a 19. század vége fele fedezték föl, amikor 1875-ben egy erőteljes kitörés 2 milliárd köbméter hamut és követ zúdított a környékre. Később a kaldera megtelt vízzel és most egy 11 km2-es tó figyelhető meg rajta. Az Askjat csak tapasztalt helyi túravezetőkkel érdemes felkeresni, hiszen a középső felföld egy nehezen megközelíthető részén fekszik.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/54125007@N08/14840514547/

A fent említett nevezetességeket elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek a repülőtérről Reykjavíkba

1. Airport Express busz
Utazási idő: 35-45 perc
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.

2. Flybus
Utazási idő: 45 perc
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.

3. Helyi tömegközlekedési busz (55-ös)
Utazási idő: 1 óra 10 perc
Menetrend- és jegyár információért kattints ide.
Izland tömegközlekedési térképéért kattints ide.

Ajánlatok