accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Túra a világ végén – Szélszaggatta imazászlók, hegyi ösvények és Napiskola az indiai Himalájában

utazomajom /

Ha Indiáról úti beszámolókat olvastok, akkor jórészt Delhi környéke és a déli tartományok kerülnek a terítékre. Most a szövetségi állam legészakibb régiójába kalauzolunk, Dzsammu és Kasmír államban fekvő Ladak területére, amelyet a Nyugaton Kis Tibetként is ismernek. Az elnevezés árulkodó, mivel ezt a terültet jellemzően a buddhista tradícióhoz kötjük, például Ladak központjának számító Leh városa egyben a Dalai Láma nyári tartózkodási helye is. A következőkben egy magyar alapítvány, a Csoma Szobája által kínált támogatói túra útvonalát mutatjuk be, milyen az, amikor a repülőről leszállva (érkezhetünk Delhi felől vagy a fővárosi átszállást követően Lehbe) hosszú szárazföldi, szerpentineken kanyargó dzsipút mellett gyalog vesszük nyakunkba a világot. – Csoma Szobája Alapítvány

Hegyi ösvényen az indiai Himalájában

A szintén beszédes nevű Csoma Szobája Alapítványról röviden annyit érdemes tudni, hogy a szervezet a Himalája vonulataitól körbezárt és Zanszkár folyó völgyében fekvő Zangla nevű faluban tevékenykedik immár 10 éve, első sorban nyaranként magyar és nemzetközi önkéntes stáb bevonásával. Céljuk kezdetben zanglai palota és buddhista kolostor – amely polihisztor Kőrösi Csoma Sándor számára hosszú hónapokig menedéket jelentett – műemlékvédelmi megóvása volt. Mostanra a kezdeményezés komplex programmá nőtte ki magát: a helyi emberek számára kínálnak ökológiailag tudatos, fenntartható építészeti megoldásokat (napenergiával fűthető passzív épületeket mint az alapítvány által épített Napiskola) amely a helyi közösség fejlesztésével, bevonásával összhangban történik.

A 2018-as túra útvonala

INDUS-VÖLGYI KOLOSTOROK, SZIKLATEMPLOMOK

A ladaki magashegyi túra az elmúlt évekhez hasonlóan júliusi kirepüléssel veszi kezdetét. A túra három nagyobb szakaszra tagolódik. Elsőként az Idus-völgyi buddhista kultúra értékeire koncentrál, ahol a csoport bejárja a völgy híresebb és a népszerű turizmus által még elkerült, eldugottabb kolostorait is. Egyúttal betekintenek a régió kulturális örökségvédelmi munkáiba és megismerkednek az indiai és  ladaki gasztronómiával. Ez utóbbit főtt tészta alapú ételek jellemzik, mint a gazdag zöldség és tésztabetéttel tálalt leves, a thukpa vagy a momo (vegetáriánus, sajtos vagy zöldséges pástétommal töltött, hosszan gőzölt főtt vagy sült gombóc). A reggeleket pedig a masala tea (fekete teakeverék) vagy a jakvajas sós tea indítja.

A túra első állomása a 3500 méter magasan fekvő Leh városa a néhai királyság központja volt. Kilenc emeletes palotáját a lhasa-i Potala palotáról mintázták, a 16. században Sengge Namgyal építtette. Az egyik legizgalmasabb kortárs, ám a helyi hagyományokból építkező épület a Közép-Ázsia Múzeum, amelyet az óváros megmentéséért fáradozó Tibet Heritage Fund (THF) épített a belvárosban. Előképe a hegy tetején fekvő Namgyal Tsemo kolostor, amelynek egyedi kerengő erkélyéről csodálatos panoráma nyílik az Indus-völgyére és a mögötte húzódó hegylánc hatezres csúcsára, a Stok Kangri-ra. A kolostor panorámája mellett, Leh közelében, Chantiban található a fiatalnak számító, fehér kupolás Shanti sztúpa, szintén csodálatos kilátással.

Első támogatói túra csapata 2017-ben a thiksey-i kolostornál

A támogatói túra Leht elhagyva halad Phyang középkori településén keresztül Shey városa felé. A shey-i palotában található Ladak legnagyobb arany Buddha szobra, és tövében Ladak legnagyobb történelmi sztúpája, amelyet a Csoma Szobája Alapítvány újított fel 2012-2015 között. Dél-keleti irányba továbbundulva érintjük Thiksey várost, ahol egy grandiózus kolostorhegy uralja az elénk táruló látképet. Matho, Stakna, Hemis, Chemrey helyi gyűjteményei és eldugott kolostorai varázsolnak el minket 3500 méter fölött, végül megérkezünk a India és Kína határán fekvő sós vízű Pangong-tó partjára. Egyúttal magunk mögött hagyjuk a 4000 méteres álomhatárt és a magashegyi aklimatizáció első napjait is. Az első szakasz a saspoli barlangok sziklába vájt templomaival zárul (közülük négyet 13. századi falfestmények díszítenek, amelyekben az indiai és a tibeti buddhizmus művészeti jegyei egyaránt keverednek) illetve Alchi síkra épül kolostorával.

Zanglai palota és a Zanszkár-folyó létképe

LERESZKEDÉS A ZANSZKÁR-VÖLGYÉBE

A Szrinagar-Leh országúton közelítünk a Fotu-hágótól 15 kilométerre található településhez, Lamayuruhoz, ezzel kezdetét veszi a túra második szakasza. Lamayuru kolostora egyébként az egyik legrégebbi épületek között van számon tartva Ladakban, ma is 150 szerzetesnek ad otthont. Sziklaoromról emelkedő gompáiról és Chamba-szobráról híres Mulbek település érintésével haladunk tovább Kargil város felé. Kargil Ladak második legnagyobb városa Leh után. Innen indul Zanszkár-folyó völgyébe az egyetlen gépjárművel időszakosan járható út. A túra ezen állomásán lesz utoljára alkalmunk az indiai világ termékeihez hozzájutni, és testközelből találkozni a muzulmán, buddhista bazár által kínált kavalkáddal. A következő pihenő Rangdum 3675 méter magasan fekvő települése, félúton Padum és Kargil között. Bár a Suru-völgyben található, kulturálisan mégis a Zanszkár-hoz tartozik. Kolostorát 30 szerzetes lakja, az épületegyüttes közepén álló sztúpát a Csoma Szobája Alapítvány újította fel 2012-ben. Az dzsipút végállomása Padum városa, amely a Zanszkár adminisztratív központja és egyben legnagyobb települése, körülbelül kétezren lakják. Az utóbbi évtizedben egyre népszerűbb turisztikai állomássá vált, főként magashegyi túrákra indulók kedvelt célpontja.

Napegenergiával fűthető tanterem építése 2014-ban Zanglában

Egy napi pihenőt követően innen egy szűk órányi kocsiúttal érkezünk meg Zanglába, a Zanszkár völgyének egykori királyi központjába. A néhai királyság mindössze öt közeli faluból állt, ezzel India történelmének egyik legkisebb közigazgatási egységeként tartjuk számon. A 10. század óta folytonos dinasztiát Namgyal Ldey zanglai király képviseli, bár címe mára már szimbolikussá, névlegessé vált. Kőrösi Csoma is ennek a királyi családnak a vendégszeretetét élvezhette a tibeti-angol szótár szószedetének összeállításakor. A falu lakossága a 19. század második felében leköltözött a Zanszkár-folyó és a művelésre alkalmasabb területek közelébe. A király ekkor új lakhelyet épített a völgyben, és az erődített faluban álló palotát magára hagyta. Ennek az épületnek a megmentésével indult a Csoma Szobája Alapítvány tevékenysége 2008-ban. A támagatói út során a falu hétköznapijaiba való bepillantáson és a királyi családnál tett látogatáson túl a csoport megismerheti az alapítvány és önkénteseinek munkáját is (vagyis a helyi építészet és a napenergia hasznosítását támogató megoldások ötvözését).

Shingo-hágó előtt

DARCHA-TREK

A túra harmadik szakaszban egy öt napos expedíciós túra során gyalogosan, helyi túravezető és lovas hordár kíséreltével látogatunk el Pughtalba, a másik zanszkári kolostorba, ahol egykor Csoma másfél éves tartózkodása alatt nyelvészeti kutatásait folytatta. A gyalogtúra következő állomása Kargyak. 2009-ben a cseh Surya Civic Associaton passzív szolár iskolát épített itt, amely a Csoma Szobája Alapítvány zanglai Napiskolához hasonlóan, a téli oktatás helyszínéül szolgál a faluban. Ezt követően a túra végén megmásszuk a Zanszkár határán fekvő, 5090 méteres Shingo-hágót.

Manali óvárosi része

Az utazás a Himalája lábánál, Keylong érintésével Manali városában zárul. Itt már a magashegyi sivatagi tájat felváltják a tűlevelű és lombhullató erdők, a vízesések, valamint a magashegyi patakok és folyók. 2000 méter magasan fekvő Manali Himachal Pradesh államban található, mintegy 550 kilométerre Delhitől, északkeleti irányban. A nyári időszakban, a monszun érkezése előtt évtizedek óta népszerű turisztikai helyszín az indiai és a külföldi turisták számára egyaránt. A közeli Vashisht természetes melegvizű forrásában, amelyet homokkő templomok ölelnek körül, a túra végére érve megpihenhet a fáradt utazó.

További részletek a Csoma Szobája Alapítvány honlapján.

A képeket a Csoma Szobája Alapítvány bocsájtotta rendelkezésre.

Ajánlatok