accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Új-Zéland fenevadjai

utazomajom /

A ’Big Brother’-rel (Ausztrália) ellentétben köztudott, hogy Új-Zéland azon csodás országok közé tartozik, ahol nem kúsznak-másznak rettentő fenevadak, amiből minden harmadik minimum megcsíp, beléd mar, de legalábbis egészben lenyel.

Ennek ellenére ezek a jámbor kiwik mégis néhány általunk inkább cukinak tartott állatot igazi nemzeti ősellenségként aposztrofálnak.

Jöjjön most az új-zélandi top ötös fenevad-lista:

#5. Egér

Az egerek azért kerültek rá a fenevad-listára, mert alattomos módon belopakodnak a védett madarak fészkeibe és megdézsmálják a tojásokat. Ennek következtében pedig óriási pusztítást végeznek az őshonos madár populáció szaporodási folyamatában. Éppen ezért hatalmas erőkkel, sokszor magánkézben lévő madárrezervátumokban önkéntesek tucatjai járják a terepet és állítják fel sorra az egércsapdákat.

#4. Kea papagáj

A Kea igazi új-zélandi sajátosság. Ez a papagáj kinézetű fenevad nagyon komoly függőségben szenved: él-hal az autógumikért. Ráadásul igen erőszakosan képes lecsapni, hogy ételt, italt, vagy épp autógumit lopjon magának, így a Déli-Sziget hegyes részein egy parkolóban sem vagy biztonságban. Muszáj résen lenned, mert a Kea nem válogat, bármilyen autót egy szemvillantás alatt megdézsmál.

NZanimals_kea_170312

#3. Sandfly

Képzeld el a muslinca és a szúnyog szerelemgyerekét, na ő a sandfly. Kicsi, idegesítő, röpköd és csíp. Ráadásul nekünk, európaiaknak hozzá is kell edződnünk a csípéseihez: bár nem mérgező és nem kell kórházba rohanni vele, amikor több tíz ilyen csípés borítja az ember testét és borzalmasan viszket, akkor a legszebb tengerparti élményt is meg tudja keseríteni. A jó hír, hogy az első 40-50 csípés után hozzáedződik a test és utána már inkább csak kellemetlen, mintsem fájdalmas.

#2. Őz

Ha most az a kép ugrik be Neked, hogy Bambi milyen kis imádnivaló, az rendben is van, de valószínűleg a kiwi gyerekek kevésbé ismerik Bambit. Vagy mire felnőnek elfelejtik. Itt ugyanis az őzek komoly kártevőnek számítanak, akik megdézsmálják a termést, kitúrják a veteményest és ráugrálhatnak az autókra, ami köztudottan kevésbé kellemes. Éppen ezért az új-zélandi kormány szigorú szabályozásban rendelkezik arról, hogy hány méteres kerítéssel kell körülhatárolni azokat a földeket, ahol őzeket tenyésztenek. Amelyik gazda ezt nem tartja be, komoly büntetésre számíthat. (Tudtad, hogy az őzeket/szarvasokat Magyarországról telepítették be?)

NZanimals_deer_170312

#1. Oposszum

Igen, igen, nem csoda, ha hátrahőköltél ijedtedben! A kiwik legkegyetlenebb, legutáltabb és legjobban üldözöttebb fenevada ez a kis gülüszemű szőrös szörnyeteg! Az oposszum Ausztráliából került a Hosszú Fehér Felhők Földjére és hamar úgy elszaporodott, hogy még a köztudottan aktív nyúl társaikat is felülmúlták. Éppen ezért mára már nemzeti ügy lett az oposszumvadászat: meglehetősen jó pénzt fizetnek a bundájáért (ami azzal jár ugye, hogy az állatot előtte valahogy el kell pusztítani), önkéntesek hada készíti az oposszumcsapdákat és tipikus farmer program, hogy esténként vállukra csapják a sörétest és körbelövöldözik a környéket. Bár kereskedelmi forgalomban a belőlük készített pite már nem kapható, ha szerencséd van, összeakadsz egy vérbeli vadásszal, aki megkínál egy kis házi ’posszum-pörivel’.

NZanimals_possum_170312

Reméljük, hogy senki ereiben nem fagyott meg túlságosan a vér, hiszen a fent látottak ellenére Új-Zéland egy varázslatos (és biztonságos) ország, amit egyszer mindenképp látni kell!

Ajánlatok