accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Utazómajmok számolnak be a vírusról a világ különböző országaiból

utazomajom /

Egy csoporttagunk ötlete alapján a külföldön élő olvasóink adnak helyzetjelentést az aktuális helyzetről. Kérlek kezeld az információkat fenntartásokkal, tájékozódj a pontos szabályokról. Valamit nem jól írtunk? Írj egy emailt az info[kukac]utazomajom[.]hu címre és javítjuk! Külföldön élsz és még nem találod az országod a listában? Küldd el, hogyan éled meg a járványt, milyen korlátozásokkal találkozol!

Anglia – Mónika

Lockdown, de szinte minden nyitva. Elvileg csak munka, edzés, séta, játszótér stb. engedélyezve. Más háztartásba nem lehet menni. Márciusi komolyabb volt, akkor bezárt szinte minden, most nem, de a ruházati üzletek, játékboltok nem nyithatnak ki. Iskolák nyitva. Ami az angolokat elég rosszul érinti, pub zárva, étterem zárva, csak elvitel van.
Boltokban kötelező a maszk, tömegközlékedésen is, de az utcán nem.

Anglia (Északi rész, Leeds) – Betty

Észak-Anglia, Leeds. Milliós nagyváros, az egyetemek miatt állandóan listavezetőek vagyunk a covid esetek számával mert a diák mit csinál, bulizik. Lockdown 2.0-at élünk most, éttermek kávézok elvitelre működnek csak, mindenfele sport létesítmény zárva van de szabad levegőn lehet sportolni sétálni – most ajánlottan lakóhelyhez közel de a nemzeti parkok legalább nyitva maradtak. Utazni, máshol aludni nem lehet, senki házába bemenni nem lehet, de ezt akkor sem lehetett mikor ‘tier’ besorolásban mi a 3-as legszigorúbb kategóriába estünk. Az intézkedések sokat változnak, néha nehéz követni. Az irodába kb 20-an járunk be a 220 -ból, többiek otthon legalább Húsvétig. Az előző lockdown szigorúbb volt, ez már kevésbé. Elvileg boltba is csak “essential” dolgok miatt kellene menni, de ez korántsem így van 🙂 Abban csak reménykedni tudunk hogy Karácsonyig legalább annyit enyhül a helyzet hogy országon belül lehessen menni családot látogatni. Ja és maszk, viszont nem mindenki hordja mert lehet mentességet kérni az orvostól speciális esetekben.

Anglia, London – Roland

Nem igazan észrevehető a változás a -lockdown- előtti időszakhoz kepést. Ugyanúgy nyitva vannak az üzletek, benzinkutak, éttermek. A maszk használata kötelező zárt térben. Éttermek csak elvitelre. Az utakon ugyanúgy járnak az autók mint eddig is, nem kevesebben. Kirándulni továbbra is lehet, pl Nemzeti Parkokba -National Trust Park- ide kivetél nélkül online előre kell jegyet foglalni amit a parkba belepés előtt a park dolgozói ellenőriznek. Parkokba látogatni lehet és legális. Autópályákon ugyanúgy lehet közlekedni, pont mint a tömeg közlekedéssel. -taxi, busz, vonat, sőt reptéri busz is. Akit a munkahelye utasít az otthonról való dolgozásra az otthonról dolgozik aki ezt nem tudja megtenni az bemegy a munkahelyere. Iskolák, óvodák nyitva vannak.

Ausztria – Valéria

Este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalom, iskolákba csak az alsósok járnak “még”, óvoda van. Éttermek, hotelek zárva csak elvitelre online rendelés, boltok még nyitva de holnap lesz módosítás megint. Nagyon sok munkahely csökkentett órával működik fodrász, kozmetika, benzinkút.

Ausztrália – Renáta

Ausztráliában februártól számolva 1 hete nincs helyi fertőzött. Az elhíresült Victoriaban 2 hete. Nyugat és Dél-Ausztráliában 6 hónapja nincs se beteg, se halott.
Az államok elkezdtek nyitni egymás fele. Maszk nincs, csak kézfertőtlenítő és relatív távolságtartás. Most már a karantén is döntően otthoni. Nincs cetli, mert itt az emberek többsége nem azon agyal, hogy hogyan lehet kijátszani a szabályokat.
Minden nyitva van. Kivéve az ország külföldiek számára, mert havonta max 4000 ember jöhet külföldről, de a hazatérő helyi lakosok, állampolgárok nyilván előnyt élveznek. Állítólag 6 hónapos a várólista.

Barbados – Beatrix

Repülővel csak az jöhet akinek van 1 negatív tesztje, utána 5 nap karantén a kijelölt szállodák egyikében (a szobában kell főleg lenned) aztán még egy teszt és ha negatív mehetsz az emberek közé. A maszk viselése és fertőtlenítés minden üzletbe, tömegközlekedésen, étterembe kötelező (nem éves közben 😉) de máshol nem. Minden nyitva ami nem ment tönkre (sajnos sok igen).

Belgium – Bernadett

Az országon belül szabad a mozgás. A tömegközlekedésen, üzletekben, vallási épületekben, zsúfolt helyeken 12 év felett kötelező a maszk. Kijárási tilalom van érvényben éjfél és hajnal öt óta között. Belgiumba érkezés után kötelező 7 napos karantén + Covid teszt. A karantént nem felügyelik, a tesztet az állam fizeti. Eredmény 48 óra múlva online elérhető. Az iskolák kerületi hatáskörben ki-be zárnak, november 16-án újranyit minden iskola. Bölcsődék, óvodák nyitva vannak. Éttermek, kávézók csak elvitelre dolgozhatnak, 10 óráig lehetnek nyitva.

A kulturális intézmények, mozi, állatkertek, színházak, kaszinók bezártak, a könyvtárak viszont nyitva maradtak. Edzőtermek, uszodák szintén zárva vannak. Bevásárlásra maximum 30 perc áll rendelkezésre maszkban, és csak az alapszükségletet kielégítő üzletek vannak nyitva. Külön érdekesség, hogy a boltokban bizonyos termékeket tilos eladni. Például gyerekjátékot, edényeket stb, ezzel próbálja segíteni a belga kormány, hogy fair legyen a verseny.

Fodrászatok, kozmetika, szépségszalon zárva. Éjjel nappali üzletek is bezárnak 10-kor.Saját háztartásba maximum 1 közeli vendég hívható. Szigorú szabályok vannak érvényben a temetésen és a házasságkötésen is.

Érdekesség: Az országba érkezés utáni kötelező 7 napos karantén ideje alatt Belgium szabadon elhagyható.

Bulgária – Kitti

Én Bulgáriában vagyok, vidéken (ezt csak azért fontos megjegyezni, mert el tudom képzelni, hogy Szófiában nem ilyen laza a helyzet). Iskolák nyitva, a bárok 11-kor zárnak, az éttermek fél kapacitáson működhetnek, vagyis minden második asztalnál ülhet valaki. Boltokban kötelező a maszk, de az utcán és az irodában nem. A termálok nyitva vannak, a hotelek is, és úgy néz ki, hogy elindult a készülődés a síszezonra. Az irodai grill partynkat mondjuk lekapcsolta a rendőrség, de az inkább a korábban is jellemző nehéz viszony a szomszédokkal, mint bármi más. Az itteni kormány szuper lokális statisztikákat ad, úgyhogy tudjuk, hogy ilyen napi 5 körül van az azonosított fertőzöttek száma a 10 ezer fő lakosú faluban. Az országba amúgy korlátozás nélkül beléphet bárki, aki EU állampolgár, és ár/érték arányban sokkal jobb minőségű életet élek itt minden szempontból, mint Magyarországon.

Brazília – Noémi

Brazília, Goiās. Itt nincs lock down, az összes üzlet, szórakozó hely és étterem nyitva van, de mindenhol kötelező a maszk, a kocsiban is. A rendőrök itt is bírságolnak a nem használat miatt. Pár hónapja próbálkoztak azzal, hogy mindent bezártak, de mivel rengeteg a szegény ember (mélyszegénység) tarthatatlan volt a helyzet a munkák elvesztése miatt.

Dalma – Mexikó

Maja Riviéra: Nincs lockdown, az iskolák és a discok zárva vannak (a bárokra ez nem vonatkozik), ezeken kívül pedig minden nyitva. Boltban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk használata. Az élet kezd visszatérni, az utcák, éttermek, kávézók tele vannak.
Bármelyik országból be lehet utazni szabadon, egyre több turista jön is.

Egyesült Arab Emírségek – Dóra

Beutazás PCR teszttel. Maszk hordása 2 év fölött kötelező, mindenhol (utcán, autóban is). Büntetnek keményen, mindenki be is tartja. Nem csak rendőr büntet, hanem pl. autóban utazol és felveszi a kamera, megy a címre a csekk (kb 450.000 huf). Napi 120.000 tesztet csinálnak kb. Stagnál a betegszám. 1000 körül van a napi megbetegedés, halál 0-5 között. Itt már lazul minden szabály. Túl vagyunk kijárási tilalmakon, ellenőrzéseken, éjszakai becsengetésen tesztelés miatt, szkafanderes emberek fertőtlenítenek minden sarkon :). Mindenhol lázat mérnek. Bölcsik, ovik, általános iskolák nyitva, lehet választani, hogy a gyerek online tanuljon, vagy bejár suliba. A gimik januártól indulnak. Rengeteg ember veszítette el a munkáját és akinek itt nincs melója, az hazamegy, mert egyrészt vízum, másrészt milliók a havi kiadás. Nagyon csökkennek a lakásárak emiatt, mert az emberek tömegesen hagyják el az országot kénytelen kelletlen. Abu Dhabi emirátus le van zárva. Turistákat légi úton nem fogad, autóúton igen, 2 hét karantén és nyomkövető óra kötelező. Ha én rezidenskét elhagyom Abu Dhabit (itt élek), akkor vissza csak teszttel jöhetek be és még 2 teszt kell, 4. és 8. napon. A távolságokat komolyan betartják és betartatják. Már minden nyitva van majdnem (játszóterek nem), de pl. étteremben minden második asztalnál ülhetnek stb. A szabályok olyan gyorsan változnak, hogy lehet már bevezettek valami újat, mire ezt leírom.

Franciaország – Bernadett

Két hete vannak korlátozások vagyis inkább kijárási tilalom. A lakhelyünket csak egy kitöltött dokumentummal hagyhatjuk el (lehet telefonon és papír alapon is). A dokumentumon szerepelnie kell mikor és milyen okból mentünk ki. A lehetséges indokok: munka, bevásárlás, (csak a létfontosságú dolgokat árusító áruházak lehetnek nyitva), orvos, idős rokon látogatása/segítése, valamint napi 1 óra szabadidő 1 km-en belül. Tehát itt csak 1km-en belül mozoghatunk és akkor is csak 1 órát 🙁 ezért is kell ráírni a dokumentumra, hogy mikor hagytuk el az otthonunk. Az áruházakban a nem létfontosságú osztályokat lezárták (pl. könyvek, ruhák). Éttermek, mozik stb. zárva. Ha jól tudom távoktatás jelenleg a felsőoktatásban van. Maszk használata minden zárt téren kötelező, de ez már hónapok óta, valamint a legtöbb helyen az utcán is. Ha jól tudom a beutazás nagyon nincs korlátozva

Hawaii/Maui – Ildikó

Az USA-ban minden államnak, ezen belül megyének, megvan a saját szabályozása a COVID-19re vonatkozóan.
A Hawaiira utazóknak kötelező a 14 napos karantén. USA-n belüli (és már Japán) turisták mentességet kaphatnak a 14 napos karantén alól, ha rendelkeznek az előírásoknak megfelelő negatív teszttel. Az előírásokat folyamatosan frissítik, hogy melyik orvosi intézménytől / laboratóriumtól stb. fogadják el a tesztet és pontosan melyik tesztet.
A maszk használata mindenhol kötelező. A maszk előírásokat is folyamatosan frissítik, jelenleg Mauin két vagy több rétegű maszkot kell használni.
A karantént és a maszk használatot nagyon komolyan veszik és büntetik a szabálysértést. Pl. karantén megszegéséért zárkában töltheti valaki a nyaralását, majd felteszik a következő, haza induló gépre. Aki megtagadja a maszk használatot maximum $5000-ra és egy év börtönre is ítélhető.
Jelenleg egyik szigeten sincs lockdown – a legutóbbi Lanai szigeten volt, amit november 12-én oldottak fel.
Iskolákban online vagy “vegyes” oktatás van –  pl. meghatározott napokon kell bemenni az iskolába vagy tanulók fele páros, másik fele páratlan héten van jelen az iskolában, az ellenkező héten pedig online tanul.
Éttermek (nem csak elvitelre), boltok nyitva, de sajnos sok tönkrement.

Horvátország – Fanni

Nincs lockdown, minden nyitva. “Elvileg” kötelező a maszk a boltokban, buszon. De mivel nincs rá törvény nem büntethetnek, csak ezt az emberek nem tudják.

Izrael – Anett

Mi már a 2. lockdownból jövünk kifelé. Szeptember közepén kezdtük meg a második lezárást, minden bezárt, online oktatás volt, maszk mindenhol kötelező. Két nagy zsidó ünnep is esett erre az időszakra, megmondták h nem lehet nagy családi összejövetelt tartani. Voltak hétvégék amikor szinte az utakat is lezárták, voltak check pointok ahol a rendőrök megállítottak hogy hova mész. Már pár hete vége van a lockdownnak de most óvatos ‘nyitás’ van: plázák, mozik, éttermek, színházak, konditermek zárva vannak. Csak az első 4 osztályig mentek vissza az iskolába, valamint csak az olyan boltok vannak nyitva ami az utcáról nyílnak – maximum 4 vevő mehet be (akinek most ruhát kell venni az készülhet egy pár órás sorban állásra). Mindenhol hőmérőznek és nagyon komolyan veszik a maszk használatot. De màr most arról beszélnek h a december eleji channuka ünnepre valami szigorítást fognak hozni…

Írország – Beatrix

December elejéig csak a létfontosságú élelmiszert áruló üzletek vannak nyitva. 5 km lakás elhagyási “tilalom” iskolák óvodák nyitva. De mivel 2 hete már máshol élünk ezért azt is leírom.

Kambodzsa – Zoltán

Az országon belül minden megy a megszokott módon. Kézfertőtlenítés a bejáratoknál, maszkot mindenki maga dönti el. Szabadon lehet utazni az egész országban. Az esetek száma a világon az egyik legalacsonyabb, halálos áldozata még nincs a vírusnak. Csak légi úton lehet ideérkezni, nincs turista forgalom a szomszédos országokba. Üzleti vízum könnyen megszerezhetö. Jelenleg kidolgozás alatt a turista vízum. Beutazáskor teszt és, ha mindenkié negatív a repülőn, amivel ideérkeztél, akkor 2 hét magán karantén, akár a mi strandunkon is. Ha bárki is pozitív a repülőn, akkor 2 hét hatósági karantén, választható hotel Phnom Penhben. 13. napon új tesz, ha ez negatív, akkor mehetsz, amerre csak szeretnél.
Kényelmes, kellemes, békés, toleráns és mosolygós, szívélyes emberekkel. Az árak minimális mértékben emelkedtek a tavalyi szezonhoz képest (5-15%).
A monszunnak éppen most lett vége, kezdődik a csodálatos, kellemes időszak.

Malajzia, Panni

A márciusi karantén májusban ért véget, és egy jó darabig úgy tűnt, kordában marad a vírus terjedése. A maszkhasználat tavasz óta kötelező, az emberek szabálykövetőek, meg persze, ott az 1.000 ringgit bírság (kb 73 e Ft), ha valaki mégsem hordaná a maszkot. A másik, mindennapjainkat meghatározó dolog a regisztrálás. A legkisebb üzletbe, étterembe, nyilvános parkba sem lehet bemenni anélkül, hogy ne regisztrálnánk (a QR kódot kell beszkennelni). Előnye, hogyha fertőzés volt az adott helyen jártunkkor, értesítenek bennünket, és így nem fertőzünk tovább másokat. Hátránya, hogy “a Nagy Testvér figyel minket”, lekövethető, mikor, hol jártunk.
Idáig nagyon kényelmes volt mindezekkel együtt az élet, a tavaszihoz mérten, persze, amikor a karantén azt jelentette, hogy csak munkába, boltba, és orvoshoz lehetett menni (egész nap, két hónapon keresztül). Az az időszak volt az MCO, aztan jött a CMCO, utána az RMCO. Az üzletekben követendő regisztrálási-higiéniás szabályzat pedig az SOP. Ilyen vezényszavakat használunk, ember el nem kerülheti ezeket.
Az utóbbi hetekben megugrott a betegek száma (a 31 milliós országban napi 900-1.000 körül van most). Egy hete pedig bevezették a CMCO-t (Feltételes Mozgáskorlátozás), ami jóval enyhébb, mint a tavaszi volt. Nem jelent karantént, de néhány tevékenység nem működhet ezalatt az 1 hónap alatt, mint úszómedencék, mozik, bárok. Az iskolák is bezártak. Nálunk, az egyetemen már ettől függetlenül online kezdődött az oktatás. A megyéket is lezárták, tehát most Penangról se ki, se be. A megyéken belül pedig útzárak vannak, ahol a rendőrök megállítják és ellenőrzik az autósokat. Az országhatárok március közepe óta zárva vannak, annak sem könnyű bejutni az országba, akinek van valamilyen (tanulói, munkavállalói) vízuma, de az biztos, hogy két hét hotel-karantén és ennek az értéke, 5.000 RM (kb. 365 ezer Ft) megfizetése vár rá.

Németország, Bréma

Egyelőre nyitva minden, de létszámkorlátozással, órákig sorban állva (a tömegben… 🤔) Maszk a belvárosban kötelező, sétáló utcákban nem. Megállókban, boltokban, minden beltéri helyiségben maszk kötelező. Ellenőriznek, és sokan egymásra is szólnak! (sok-sok eurós bírság, ha rosszul, vagy nem viseled) A 10 napos házi karantén beutazás után kötelező (5 nap után lehet tesztet csináltatni), ezt be kell jelenteni, de senki sem ellenőriz. Iskolák még normálisan működnek, az egyetemről nem tudok. Fitnesztermek, mozik, bárok, éttermek zárva, csak elvitelre lehet kérni.
Október óta nem lehet más város szállodájában megszállni egyes városok lakóinak, így a Brémaiaknak sem. Napközben lehet menni, de csak ismerősnél, barátnál lehet maradni. Kijárási korlátozás nincs, de 10 után nem lehet alkoholt kapni a benzinkúton sem, és tilos köztéren inni.

Németország – Edit

Minden üzlet nyitva, de minden üzletbe maszk kell. Külön szabályozhatják a városok, hogy kell-e pl. az utcán, forgalmas helyeken maszkot viselni. Éttermek zárva, csak elvitelre lehet ételt készíteni. Sportlétesítmények zárva, fitnesz termek is. Kulturális rendezvényeket sem lehet tartani. Csak max. 2 háztartásból találkozhatnak emberek, szabadban és lakásban is. Istentiszteletek és demonstrációk megengedettek. Hotelek, panziók mindenféle turistákat fogadó szálláslehetőség tiltva van. Nem fogadhatnak turistákat országon belülről sem! A turisztikai céllal utazás is tiltva van. (pl. felvonók, hajókázás, stb.) Aki rizikós országból érkezik, muszáj jelentenie és teszteltetnie magát.

Norvégia – Vanda

Nálunk nincsenek egyenlőre lezárások! Annyi, hogy amikor csak tudod maradj otthon! Max 5 fő lehet egyszerre együtt! Egyenlőre minden nyitva, beleértve uszoda, könyvtár, fitnesz terem! Osloba és Bergenbe van nagyobb szigor. Iskolék, óvodák nyitva, maszk viselése tavasz óta nem kell. Héten megdőlt a fertőzöttségi rekord, de itt inkább 13-19 évesek a fertőzöttek java.

Románia – Ede

Kötelező maszk, a szabadban is. Éjszakai kijárási tilalom (23 – 05) Az éttermeknek, kocsmáknak csak a teraszai lehetnek nyitva az ország nagy részén, a kinti hideg miatt ezért sokan átálltak kiszállításra vagy bezártak. A piacok szintén csak a szabadban működhetnek. A mozik, színházak, iskolák zárva vannak, viszont az edzőtermek, fodrászatok nyitva vannak.

Spanyolország – Gabriela

November 23-tól minden fertőzöttnek minősülő országból érkezőnek negatív PCR teszt kell. Mely országok minősülnek fertőzöttnek? Ahol 100 ezer emberből 50 felett van a fertőzöttek száma. Jelenleg az egész EU. A szigorítások különbözőek az autonómiákon belül. Andalúzia: nem lehet elhagyni a lakhelyet, várost, falut még 10 napig. A nem létfontosságú létesítmények 18 órakor zárnak, 22 és 7 között teljes kijárási tilalom, maszk mindenhol kötelező.

Sri Lanka – Márti

Az ország április óta be van zárva. A főváros totális karantén zóna, itt amúgy is alap az utcán fegyverrel kóválygó vigyázó katonaság, ott vásárlás csak online! Kijárási tilalom!! Utcán is kötelező a maszk sőt az autóban utazva akkor is ha egyedül vagy, a hőségben ez elég kemény . Vidéken még csak javasolt a közterületek elkerülése. Éttermek vidéken még vannak elérhetőek. Egyre többet tesztelnek, így persze emelkednek a számok viszont a halálozás egész jól áll 50 január óta főleg idősek, ezúton üzenem szedjetek D vitamint az itt ingyen jön.

Svédország – Erika

Szociális távolságtartás, maszk nem kötelező sehol, akiknek megoldható, azoknak ösztönzik home office-ra. Néhány megyében, ahol sok a fertőzött, bezártak az uszodák, könyvtárak. Iskolában, oviban nem tartanak szülőit vagy fogadóórát, szülők nem mindenhova mehetnek be. Boltok, éttermek nyitva, de sokan reklámozzák magukat catering-el és take away-el.

Svédország – Krisztina

A maszk viselése nem kötelező, szociális távolságtartás van, de minden csak ajánlás. Megyei szinten döntik el, hogy az uszodák például bezártak, de iskola és óvoda is van. Náthásan vagy köhögve viszont már otthon kell maradni, de most 14 napra emelték, az orvoslátogatás nélküli otthoni lábadozást. Mindenki aki tud home office-ban dolgozik és a cégeket kérték is ennek megoldására. Az éttermek és minden egyéb nyitva van. Ahova mi járunk enni, ott hatalmassal kiírással köszönték meg és ajándék sütivel, hogy nem maradtunk távol és így nem kellett embereket elküldeniük

Szerbia – Anita

Vannak szabályok, (maszk használat kötelező zárt helységben), de senki nem ellenőrzi. Aki viseli is az is szabálytalanul. Nincs karantén, sem kijárási tilalom. Néhány ország még beenged minket. Magyarországra 30 km-en belül 24 órára átmehetünk és vissza. Orvosi ellátás nulla. Nem is fogad. Itt az emberek élnek, mint eddig,jobban félünk a munkanélküliségtől, mint a vírustól. Aki külföldről érkezik meg sem kérdezik honnan jött, be lehet utazni. Inkább a gond visszamenni azoknak akik kint dolgoznak. Óvodák rendesen nyitva vannak, nem kell a gyerekeknek maszk, 25-en is vannak egy csoportban. Iskolák már szigorúbbak, de ha van is valami nem hozzák nyilvánosságra. Iskolákban korlátozott a létszám, maszkban járnak a gyerekek. Vendéglátósok rövidebb ideig dolgoznak. Inkább a kisvállalkozók mennek tönkre. A támogatásoknak vége.

Szlovákia – Zsu

Szlovákia: Kb 3 héttel ezelőttől röviden: először 11kor csukott minden, aztán a középiskolások, egyetemisták távoktatás. Maszk felső tagozatosoknak kötelező, ovisoknak, alsósoknak ajánlott – azóta már nekik is kötelező, felső tagozatosok távoktatás. Templomok bezárva, mindenszentekkor nem mehettünk temetőbe. 2 hete “nem kötelező” országos tesztelés, amin ha nem vettél részt nem mehettél dolgozni, üzletbe sehova – kijárási korlátozásnak nevezték a kötelező otthonlétet- negatív tesztel mehetett az ember dolgozni, utcára, boltba, benzinkútra. Fitnesztermek, uszodák, ilyenek bezárva étteremben, kocsmákban csak teraszon, vagy elvitelre. Természetesen negatív tesztel. Egy hete “nem kötelező” országos tesztelés, azokban a zónákban, amik vörösek- persze ha más járásokból a vörös zónában dolgozol nem mehetsz az új vörös zónában készített negatív “nem kötelező” teszted nélkül dolgozni, sőt a zónába se léphetsz be, teszt nélkül, hacsak 1x is megállsz benne. Ezenkívül a 65 ev felettieknek es a 10 even aluli gyerekeknek nem volt kötelező, de szegény 65 év felettieket teszt nélkül nem engedik se boltba se postára (akár nyugdíjért), hétfőn jár le ez a mizéria (a teszt marad popsitörlésre) – helyette jön az éjszakai kijárási tilalom/korlátozás, majd 2 hét múlva kb újabb tesztelés azokban a falukban, városokban, ahol a megbetegedés aránya nagyobb mint 1. Egyelőre nincs szó arról, hogy üzleteken kívül bármi nyitva lenne még idén rendesen. + egy apróság:a teszt előtt pár nappal bevezettek egy kijárási korlátozást, amiben mehettünk a legközelebbi üzletbe, gyógyszertárba, ilyenek, kutyát 100 méteres körzetbe sétáltatni, de csak és kizárólag járáson belül, ami alól kivételt képezte az, hogy hajnali 1 es 5 kozott bárhova mehettél- persze a temetőbe is csak akkor, mert az nem volt kivétel + ruhaüzletek nyitva lehettek, de vásárlójuk nem lehetett max online rendelésben.

Svájc – Gabriella

Minden üzlet és étterem nyitva van este 10-ig. Maszk kötelező az üzletekben és a tömegközlekedésen, munkahelyeken most mar az iskolákban is, de ezt csak 2 hete hoztak be. Egyetemek, főiskolák zárva vannak, online oktatés van. Sok helyen kötelező a home office. Ha nem lenne a hírekben akkor észre sem vennem, hogy bármi változás lenne, nem erezhető. Az élet ugyanolyan mint általában, de az uszodák, szaunák zárva vannak. Azon kívül minden nyitva van és mindenki dolgozik. Más kantonokban lehet más a helyzet, mert itt csak a maszk az országosan kötelező a többi szabály kantonális szinten változhat.

Tajvan – Réka

Érkezés után 14 nap karantén, otthon (ha van a karanténozóknak elkülönített szoba és fürdő) vagy karanténhotelben. Karantén alatt reggel jön egy sms hogy hogy érzed magad, délután a rendőrség hív fel ugyanezzel, minden nap. Ha nem érnek el egész nap vagy kikapcsolod a telefonod, kiszállnak házhoz és addig kopognak míg ajtót nem nyitsz. A karantén után plusz 7 nap önmegfigyelés, ilyenkor mar ki lehet menni, de csak maszkban, tömegbe tilos, és rendezvényekre se lehet elmenni.
Utána lehet menni bárhova, rendezvényekre max 500 fő, maszkban. Zárt terekben maszkban kell lenni, pl. bolt, tömegközlekedés, mosdók, irodaház folyosók, éttermekben az evés idejére le lehet venni, de a felszolgálóknak kötelező. Legtöbb épületbe belépéskor lázmerés és hőmérés, ha nem működsz együtt, nem mehetsz be. Ha a maszkot rosszul hordod rádszolnak a rendőrök/biztonságiak.
Eddig összesen a fertőzöttek száma nem közelíti a 600-at, ebből a többség importalt eset, helyi fertőzés, több mint 200 napja nincs.
Összefoglalva: az élet nem állt meg, csak mindenkin maszk van, kisgyermekeken is

Thaiföld – BKK Charlie

Minden nyitva: iskolák, éttermek, boltok, mozik, szórakozóhelyek, diszkók. Mindennapi élet mindenféle korlátozás nélkül. Vagy egyetlen korlátozással: Bangkokban plázákban, boltokban és tömegközleséden (magasvasúton és metróban) kötelező a maszk. Illetve mindenhol ki van téve az ingyenes kézfertőtlenítő, valamint boltok, plázák és metrómegállók bejáratánál hőkamerával ellenőrzik mindenki lázát.

Ha hasznosnak, érdekesnek találtad az cikket kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Ajánlatok