accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Utazomajom autobérlés kisokos!

utazomajom /

Nagyon sokan tapasztalatlanok a témában, küzdenek az autobérlés problémájával. Összeszedtem néhány gondolatot, amire érdemes figyelni autóbérléskor.

1. Korhatár

Legtöbb helyen 21 éves kortól lehet autót bérelni, továbbá legalább 2 évesnek kell lennie a jogosítványnak. 25 év alatt és 70 év felett pótdíjat szoktak kérni, ami igen magas is lehet!

2. Üzemanyag politika

Lehetőségek általában: teli-teli, üres-üres, teli-üres.
Ha van lehetőségünk, teli-teli opciót válasszuk. Ebben az esetben teletankolva kapjuk meg az autót és vissza vinni is tele tankkal kell. A repülőterek közelében jó eséllyel találunk direkt erre a célra épített benzinkutakat, tehát nem kell azon izgulni, hogy egy jó előre megtankolt autó kijelzőjén a csík biztosan a maximumot jelezze leadáskor. Ha úgy látjuk, hogy nem használunk el egy teli tankot, akkor a teli-üres opcióval rosszul járunk.

3. Sérülések – autó átnézése

Mindenképp járjuk körbe átvétel előtt a járművet. A hibákat közösen jelöljük be az erre a célra biztosított lap ábráján, még az apróbbakat is. Általában nem szoktak ezzel visszaélni, de jobb az elővigyázatosság. Ellenőrizzük a gumiabroncsot, szélvédőt, üzemanyag szintet.

4. Milyen biztosítást válasszunk?

Legtöbbször biztosítások esetében is van lehetőségünk több közül választani. Napi biztosítási díjat fizethetünk, nagyjából 5-20€ közötti összegért, cserébe nem kell önrészt fizetnünk a bérléskor. Amennyiben ezt elkerülnénk, egy szabad szemmel is látható összeget zárolnak a kártyánkon (akár 1000€, autó értékének függvényében!). Ennek hátulütőjét leginkább akkor érezzük, ha nem hitelkártyánk van. A zárolás feloldása általános esetben 21-30 nap, de eltarthat akár 60 napig is. Mindig ellenőrizzük, hogy a zárolást feloldották-e, néhány kisebb cégnél ezért külön könyörögni kell. A kettőt kombinálni is lehet, fizetünk egy alap biztosításért, és egy kisebb összeget zárolnak is. A legalapabb biztosítás, ami szinte minden bérléshez jár lopáskár és törés ellen vég.

5. Bankkártya

Minden esetben dombornyomott kártyával kell foglalnunk, és a kártya tulajdonosának kell lenni a sofőrnek is. (Természetesen lehetőség van extra sofőr hozzáadására is plusz pénzért).

6. Felvétel

Legkényelmesebb nyilvánvalóan a repülőtéri felvétel, viszont a kényelemért a legtöbb esetben plusz díjat számolnak fel. Amennyiben lehetőségünk van, nézzük meg, hogy a szálláshoz közeli felvétellel spórolnánk-e a bérléssel.

7. 24 óra, egy nap

Az autót bérelni nem órára, hanem napra tudunk. A kölcsönzők azonban elnézőek, 1-2 óra késés miatt nem szokás plusz összeget számolni.

8. Mikor foglaljunk?

Lehetőleg minél előbb, és lemondhatót. Érdemes kísérletezni, hiszen az árak sokat változhatnak, akár negatív irányba is. Ha időnk engedi 3-7 naponta nézzünk vissza az oldalra, és ha találunk kedvezőbbet, egyszerűen foglaljuk át az autót.

9. Jogosítvány

Foglalás előtt nézzük meg, hogy kell-e a célországba nemzetközi vezetői engedély, illetve minimum milyen réginek kell lenni (általában két év) a jogosítványunknak ahhoz, hogy külföldön vezethessünk. Sajnos a magyar jogosítványon nincs egyetlen külföldi szó sem, ezért szokták kérni a nemzetközit. Az okmányirodában lehet beszerezni 5000 Ft körüli összegért, a kartonlap kiállításához két fényképen kívül az eredeti jogosítványra lesz szükségünk.

10.Extra költségek

A korábbi pontokban is már volt szó némelyikről. Miért számíthatnak fel extra költséget? Szinte mindenért. Repülőtéri felvétel, késői leadás/felvétel, korai leadás/felvétel, eszközök: GPS, gyerekülés, stb., túl idős, túl fiatal vezető, extra sofőr, üzemanyag felár (ha nem a szerződésben foglalt mennyiségű üzemanyaggal kerül vissza az autó, akkor a hiányzó mennyiséget kiszámlázzák egy egyszeri tankolási díjjal együtt.). Bizonyos esetekben csak meghatározott kilométert mehetünk az autóval, ha ezt túllépjük, fizetnünk kell.

11. Hol foglaljunk

Nézzük át minél több oldal lehetőségeit, rágjuk át, és válasszuk a számunkra leginkább megfelelőt. Figyelem! Nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb nekünk!

  1. rentalcars
  2. billiger- mitwagen
  3. autoberlesonline

Ajánlatok