accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Vétek lenne elmulasztani: a teljes utazás árának a töredékéért köthetünk síbiztosítást

utazomajom /

Nyugati szomszédainknál már hetekkel ezelőtt havazott, a népszerű sípályák egy részét már októberben friss hótakaró borítja. A téli sportok szerelmesei így már most készülődhetnek, hogy felcsatolják a léceket. Előtte azonban fontos, hogy a síeléshez igazodó utasbiztosítást kössünk, hiszen egy ilyen túra több veszéllyel jár, mint egy tengerparti nyaralás.

Ha síelni indulunk, a megfelelő felszerelés mellett legalább ennyire fontos, hogy az utazáshoz illeszkedő biztosítással vágjunk neki az utazásnak. A hagyományos úton, akár online is megköthető síbiztosítások elsősorban hobbisportolók, sportolást tervező kirándulók számára elérhetőek. Ha kijelölt pályán kívül vagy versenyen akar valaki téli sportolni, akkor jól nézze meg, milyen szerződést választ. Van erre is online megköthető síbiztosítás (például az Allianznál és az Unionnál), de a legtöbbnél ez kizáró feltétel. A hobbisíelők viszont nagyjából bármelyik síbiztosítás közül választhatnak.

A síbiztosítások elsődlegesen a balesetek esetén felmerülő költségek térítésére koncentrálnak. Ez a védelem kiegészíthető az utasbiztosításokra jellemző egyéb elemekkel, például autós utazás esetén az autós asszisztenciával, illetve a téli sportok űzéséhez szükséges felszerelések biztosításával. A Bank360 utasbiztosítás kalkulátorával megnéztük, hogy jelenleg mennyibe kerülnek a síbiztosítások, illetve mire számíthat egy háromtagú család, ha egyhetes sítúrát tervez valamelyik európai síparadicsomba.

Olcsóbb, mint felszerelést bérelni

A kalkulációnkban azzal számoltunk, hogy a háromtagú család az egyhetes síelésre a szomszédos Ausztriába indul tízéves autójával, amelyhez autós asszisztenciát is szeretnének igénybe venni. A kalkulátorban az Union Biztosítónál ezekkel a feltételekkel akár 15 ezer forint alatt is találunk ajánlatot, amely 10 millió forintig téríti meg az orvosi ellátás költségeit baleset vagy hirtelen megbetegedés esetén.

Ugyanezért a díjért a Mapfre is kínál biztosítást, szintén autó asszisztenciával kiegészítve. Az orvosi ellátást 50 millió forintig térítik, a nem orvosi költségeket tekintve a síbérlet árát pedig 50 ezer forintig.

Az Aegonnál kicsivel több mint 15 ezer forintért köthetünk Világlátó Szlalom Ezüst biztosítást. Az orvosi ellátás térítése maximum 25 millió forint, az útipoggyászra kevesebbet fizet, mint a Mapfre vagy az Union. Az autó asszisztencia szolgáltatásnál figyelembe veszi az autó évjáratát is: 15 év alatt a teljes árat kifizetik, viszont 15-20 év között csak az 50 százalékát vagy annál valamivel kevesebbet.

A síbiztosítás népszerű szolgáltatás, ezért a legtöbb biztosítónál elérhető, így a már említetteken kívül az AXA, Colonade, EUB, Genertel, Groupama, Mondial, K&H, KöBe, Mondial, Posta és Uniqa biztosítóknál is.

Nem sokkal drágábbak a jobb csomagok, és sokkal többet térítenek

Ennél természetesen magasabb térítési összegeket kínáló síbiztosítások is elérhetők. Ezek akár 100-200 millió forintos térítést is jelenthetnek az orvosi költségeknél, emellett a poggyásznál is elmehet a felső határ akár több százezer forintig is. Ezek a csomagok természetesen drágábbak, de azért nem sokkal. 20 ezer forint körül már jelentősen kedvezőbb térítési feltételek mellett válhatunk védetté a síelés alatt, 21 ezer forint felett pedig akár az útlemondás szolgáltatás is elérhető, fizetendő önrész nélkül.

Érdemes alaposan átnézni az ajánlatokat, mielőtt választanánk, ugyanis jelentős eltérések lehetnek a térítési limitek között, és az sem mindegy, hogy melyik biztosító pontosan milyen körülmények között vállalja a térítést egy baleset vagy egy hirtelen megbetegedés esetén.

Gondot jelenthet például, ha nem saját, hanem bérelt sífelszerelést használunk, az utóbbi eszközökben keletkező kárra ugyanis nem minden biztosító vállalja a térítést.

Van jelentősége annak is, hogy kijelölt pályán vagy azon kívüli síelés közben történik a baleset. Utóbbi esetben a legtöbb biztosítás nem térít, ahogy a versenyzésnél sem. Vannak azonban olyan csomagok, amelyek külön kiegészítő biztosítással pályán kívüli síelésnél és versenyzésnél is védenek.

Szintén fontos végiggondolni az autós asszisztenciát, amennyiben autóval indulunk útnak: ha olyan csomagot választunk ugyanis, amiben nem szerepel ez a szolgáltatás, és történik valami az autóval, akkor hiába kötöttük meg a biztosítást, utólag már nem fogunk tudni módosítani a csomagon. Célszerű tehát minden esetben az utazás körülményeihez igazítani a biztosítást is, így megkímélhetjük magunkat a kellemetlen meglepetésektől és annak anyagi következményeitől.

Ajánlatok