Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon icon-hotels Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

A világ egyik legaktívabb vulkánja, nincs is olyan messze tőlünk

2018. július 30. hétfő, 23:29 - lanymajom
Olaszország Európa

A természet erejét mi sem bizonyítja jobban, mint a még ma is működő vulkánok. Egy aktív vulkán felkeresése egyszerre hangzik őrültségnek és egy eszméletlen kalandnak. Ha úgy döntöttél, hogy belevágsz életed legizgalmasabb utazásába, akkor most adunk egy tippet merre indulj.

A Szicília északi partjához közeli Lipari-szigetek rejtik a világ egyik legaktívabb vulkánját, a Strombolit, ami napi szinten kitör. Habár kráteréből szinte óránként lövelli ki a köveket és a vörösen izzó lávát, ez a lakosság számára a mindennapi életben nem jelent különösebb veszélyt, hiszen a kiáramló vulkáni salak általában néhány száz méternél nem igen jut messzebb.

Amikor megmutatkozik a természet ereje…

Bizonyos időközönként a vulkán aktivitása felélénkül, amikor viszont érdemes körültekintőnek lenni. Nem gyakran, de előfordulhat olyan, hogy a sziget lakosságát evakuálni kell, mivel a láva eléri a tengert és a part menti épületeket, illetve akár szökőár is kialakulhat. Legutóbb 2002-ben és 2007-ben volt erre példa, az előtt pedig 1930-ban.

Megközelítése

A sziget menetrend szerinti hajókkal közelíthető meg Nápolyból, illetve a szicíliai Milazzo és Messina kikötőiből. Nyáron a calabriai partról, Tropea felől is indulnak járatok.

Túra a kráterhez

Habár a Stromboli kitöréseit hajókról is meg lehet figyelni, de aki közelebb merészkedne, az egészen a kráterig is felmehet. A körülbelül 3 órás túrát csak képzett túravezetővel lehet megtenni. A túra nem igényel hegymászó készséget, csak jó állóképességet. A vulkánra este szoktak indulni a csoportok, hiszen az erupciók sötétben a leglátványosabbak. A vállalkozó szellemű utazók biztos nem bánják meg a fáradalmakat, hiszen olyan élményben lehet részük, amit évekig emlegetni fognak.

Egy másik érdekes (angol nyelvű) rövid videót ezen a linken tekinthetsz meg a Stromboli megmászásáról és a lélegzetelállító láva kitörésről.

Talán ez is érdekelhet
Szeretnél utazni?