accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezek a világ legbiztonságosabb országai

lanymajom /

Az ár mellett a biztonság is egy fontos tényező az utazási célpont kiválasztásakor. Persze mondhatjuk, hogy a biztonság egy relatív fogalom, ami igaz is, hiszen a baj bárhol előfordulhat. Mindenkinek máshol van a komfortzónája, ezért személyenként is változik egy-egy ország biztonságról való megítélése. Van, aki biztonságban érzi magát, ha a komfortzónáján belül maradhat, de vannak olyanok is, akik szeretik feszegetni a határokat. A World Economic Forum a 2015-ös utazás és turizmus versenyképességi riportjában a bűnözés és az erőszak előfordulása, a terrorizmus valószínűsége, a rendőrségi szolgáltatásokban való megbízhatóság és a hajléktalansági ráta alapján rangsorolta az országokat. Közben mi is utánajártunk pár adatnak és megnéztük, hogy a lista elején lévő országokban volt-e már terrorista merénylet, illetve a konzuli szolgálat weboldalán is átolvastuk az adott országra vonatkozó biztonsággal kapcsolatos tudnivalókat. Továbbá azt is megvizsgáltuk, hogy mennyire biztonságos bankkártyával fizetni ezekben az országokban.

1. Finnország

Internetes kutakodásunkkor egyetlen egy terroristatámadást találtunk a finn történelemben, melyet 2002-ben Myyrmäkiban, Vantaa és Helsinki közelében egy 19 éves finn vegyészmérnök hallgató követett el. A konzuli szolgálat weboldala szerint Finnországban a terrorizmus nem jelent közvetlen veszélyt és a Skandináv országot Európa egyik legbiztonságosabb országaként jellemzik.

A bankkártyánkat nyugodtan használhatjuk az országban, hiszen Finnország világelső az elektronikus fizetésekben. A tömegközlekedésen, éttermekben, szállodákban, még akár a kis üzletekben, piacokon és szuvenírbotokban is működnek kártyaleolvasó terminálok.

finnország világ legbiztonságosabb országai

2. Katar

Katar történelmében nem találtunk egy terroristatámadást sem. A konzuli szolgálat szerint az ország minden szempontból biztonságosnak tekinthető, a közbiztonság még az európai átlagot is meghaladja, külföldieket semmilyen atrocitás nem ért, de a forgalmas helyszíneken azért éberséget tanácsolnak. A közbiztonságot a jelenleg kialakult embargó helyzet sem veszélyezteti.

Katarban a legtöbb üzletben fizethetünk Mastercarddal és törvénybe van iktatva, hogy az országban a kereskedők nem terhelhetnek ránk többletdíjakat kártyás vásárlás esetén.

katar világ legbiztonságosabb országai

3. Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségekben se volt terrortámadás és a konzuli szolgálat szerint az ország közbiztonsági helyzete jónak tekinthető, ahol nagyon ritkán fordulnak elő bűncselekmények. Ennek ellenére fokozott figyelmet és a helyi kultúra tiszteletben tartását javasolják. Megemlítik még, hogy az emírségek tagja az iszlamista szélsőségesek ellen fellépő koalíciónak.

Az Emírségekben is bevezették azt a törvényt, hogy a kereskedők nem terhelhetnek semmilyen extra költséget a vásárlókra, amennyiben kártyával fizetnek. Az országban a kártyás vásárlás teljesen biztonságos.

emírségek világ legbiztonságosabb országai

4. Izland

Izlandon soha sem volt terrortámadás és az erőszakos bűncselekmény szinte ismeretlen fogalom az országban. A konzuli szolgálat szerint egy jövőbeli terrorista cselekmény valószínűsége csekély és a közbiztonság is jó.

Izlandon Finnországhoz hasonlóan nagy népszerűségnek örvend a kártyás vásárlás és a készpénz egyre inkább eltűnik az emberek mindennapi életéből. Az országban szinte mindenhol elfogadják a nemzetközi logos bankkártyákat.

5. Ausztria

Bécsben két terrortámadásról találtunk információt az interneten. Az egyik 1981-ben egy zsinagóga ellen történt, a másik pedig 1985-ben a repülőtéren. A konzuli szolgálat szerint az osztrákok megbecsülik és tekintéllyel néznek a rendőreikre, a közbiztonság Ausztriában pedig az egyik legjobb az EU tagállamok között, viszont alapvető figyelem és óvatosság azért itt is ajánlott.

A biztonság szempontjából Ausztria az élen jár az EU-ban, kártyás fizetés népszerűségében a Skandináv országokat nem körözi le. Habár a legtöbb helyen tudjuk használni a Magyarországon kibocsátott bankkártyánkat, de lehetnek azért olyan éttermek, főleg kisebb településeken, ahol csak készpénzt fogadnak el. Érdemes tájékozódni a fizetési lehetőségekről étteremválasztás előtt.

ausztria világ legbiztonságosabb országai

6. Luxemburg

Luxemburgban az utóbbi években nem történt terrorista cselekmény. A konzuli szolgálat szerint az országban a közbiztonság jó és a bűncselekmények száma alacsony.

Luxemburg is dübörög előre a készpénznélküli rendszer kialakításában. A bankkártyák széleskörben elfogadottak az országban.

luxemburg világ legbiztonságosabb országai

7. Új-Zéland

Új-Zéland se az országban elkövetett terror akciókról híres. Habár a Wikipedia tud hozni egy-két példát a történelemből, de ezek olyan jelentéktelenek, hogy inkább meg se említjük őket. A konzuli szolgálat szerint Új-Zéland biztonságos ország és a bűncselekmények száma igen alacsony, terrorizmustól pedig egyáltalán nem kell tartani.

Új-Zélandon is szinte bármit kifizethetünk bankkártyával, a helyiek alig hordanak magukkal készpénzt.

új-zéland világ legbiztonságosabb országai

8. Szingapúr

Szingapúrban sem történt terrortámadás. A konzuli szolgálat szerint Szingapúr a világ egyik legbiztonságosabb országa, ahol még lopás sem igen fordul elő. Az országban nagyon szigorú az igazságszolgálat és keményen büntetik azokat, akik megszegik a szabályokat.

Szingapúrban az utcai ételárusokat leszámítva a legtöbb üzletben, szálláson és előkelőbb étteremben használhatjuk a bankkártyánkat. A miniállamban a délkelet-ázsiai régióban gyakran előforduló trükkös csalásoktól egyáltalán nem kell tartani.

szingapúr világ legbiztonságosabb országai

9. Omán

Ománban elkövetett terrorista merényletről sem találtunk hírt az interneten. A konzuli szolgálat szerint Omán egy békés, nyugodt muszlim állam, ahol a közbiztonság kifejezetten jó és a lopás vagy az erőszakos bűncselekmény is ritka jelenségnek számít. Persze érdemes azért elővigyázatosnak lenni és a helyi törvényeket tiszteletben tartani, hiszen itt is szigorúan büntetik a szabályszegőket.

Ománban tavaly ősszel indítottak egy projektet, melynek a célja a bankkártyás fizetés biztonságosabbá tétele. Hitelkártyát szinte sehol sem fogadnak el az országban, így azt akár otthon is lehet hagyni, de a betéti kártyákat érdemes magunkkal vinni, hiszen szállásokon és nagyobb üzletekben tudunk fizetni velük.

omán világ legbiztonságosabb országai

10. Portugália

Lisszabonban egyetlen terrortámadásról olvashatunk, melyet 1983-ban a török nagykövetség ellen követtek el. Az országban a terror fenyegetettség alacsony, a konzuli szolgálat szerint a közbiztonság alapvetően jó, viszont zsebtolvajlás a forgalmasabb turisztikai helyeken előfordulhat, így városnézés előtt az értékeket érdemes a szállodában hagyni.

Portugáliában a városi tömegközlekedésen és az eldugott, kis éttermeken és bárokon kívül a legtöbb helyen elfogadják a nemzetközi logos bankkártyákat. Egy lisszaboni vagy portói városlátogatáshoz szinte alig lesz szükségünk készpénzre, Algarve-ba viszont kicsivel több készpénzt vigyünk magunkkal.

portugália világ legbiztonságosabb országai


Összegzés

Mi azt gondoljuk, hogy a különböző médiumokból ránk zúduló negatív hírek nem szabad, hogy eltántorítsanak minket a világ felfedezésétől. Ettől függetlenül utazás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a célországról, viszont azt is érdemes észben tartani, hogy a konzuli szolgálat által utazásra nem ajánlott országokban is vannak biztonságos és kevésbé biztonságosnak ítélt területek. Aki mégis úgy gondolja, hogy nyugodtabban érezné magát azokban az országokban, amelyeket a turizmus ágazatban dolgozók biztonságosnak tekintenek, az a forrásban megjelölt pdf 34. oldaláról tud szemezgetni. Bárhol is járunk a világban, egy alapvető elővigyázatosság mindenhol, még itthon Magyarországon is szükséges.


Források:

http://www3.weforum.org/docs/TT15/WEF_Global_Travel&Tourism_Report_2015.pdf

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/


A cikk létrejöttét a Mastercard támogatta. 

Ajánlatok