accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Világháborús gépek 1:76 méretarányban

utazomajom /

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a makettezők körében a harci járművek a legnépszerűbb kategóriát képviselik. Amellett, hogy rendkívül sokszínűek, a modellekkel igazán különleges terepasztalokat lehet összeállítani háborús témában, ami sokak számára igen nagy vonzerővel bír.

Harci gépek lekicsinyítve

Tény, hogy a Modellfutárnál kapható harci járművek rendkívül széles skálát fednek le, de a méretarányok között jelentős különbség lehet. Maga a kategória több száz egyedi modellel büszkélkedhet, de a méretbeli eltérések miatt nem feltétlenül illik bele mindegyik egy-egy gyűjteménybe.

A tankok talán a legnépszerűbb típusú járművek, melyeknek szinte minden valaha gyártott verziója megtalálható valamilyen formában egy makettboltban. Az első világháborús prototípusoktól egészen a modern, csúcstechnológiás gyártmányokig mindről készült másolat.

Az igazán különleges darabok pedig a ritkább, nem is kifejezetten csatára tervezett, vagy egyedi kialakítással felruházott járművek, amelyek mind a terepasztalon, mind a gyűjteményedben nagyon különlegesen festenek.

Ilyen érdekes harci járművek például az M40 G.M.C., ami egy mozgékony tüzérségi ágyú volt, vagy esetleg a Churchill Bridge Layer, ami egy hordozható hidat cipelt lánctalpaival, melyen könnyedén átkelhettek más járművek is.

Fontos odafigyelni a méretarányra!

A makettgyűjtemények és terepasztalok elsődleges szempontja általában egy történelmi időszak. Ez egy fontos elem lehet, mivel a különböző korokból származó járművek gyakran nagyon furcsán festenek egymás mellett.

Ami azonban ennél is szembetűnőbb különbség az az, ha a méretarány nem stimmel. Mit sem számít a gondosan tervezett, pontos replika, ha a tank fele akkora, mint egy katonai terepjáró. Emiatt minden makett megvásárlása előtt meg kell bizonyosodni annak méretarányáról.

A jelenleg kapható modellek lehetnek 1:16, 1:35, 1:48, 1:72, 1:76 vagy 1:144-es jelölésűek. Ha nagyobb a második szám, kisebb a modell, ugyanis azt jelzi, hogy az eredeti gép hányszor nagyobb.

Ha az a célod, hogy gyűjteményed vagy terepasztalod terjedelmes legyen, de a modellek mennyisége, mintsem mérete a lényeg, akkor érdemes a kisebb verziók közül választani. Az 1:76 méretarány például még nem túl apró, de kellően kicsi ahhoz, hogy egy terjedelmes jelenetet örökíts meg vele.

Emellett a kisebb modellek ára is kedvezőbb, így a sok járműből álló gyűjtemény jóval elérhetőbb ebből a kategóriából.

Össze is kell állítani

A makettezés azonban nem csak a modellek kiállításából áll, azokat meg is kell építeni, majd pedig kifesteni. Ez pedig egy igen hálás feladat, ugyanis az egyes járművek egyedivé tétele rendkívül szórakoztató, és igencsak jó élmény megtekinteni a kész replikákat.

Ehhez viszont szükséged lesz eszközökre is. Ugyan egyes makettek komplett készletként kaphatóak, kiegészítve ecsettel, ragasztóval és néhány festékkel, ha komolyan veszed ezt a hobbit, akkor ez már az első harci géphez sem lesz elég.

A legjobb, ha önállóan keresel kellékeket, pengét, ecseteket, festéket annak függvényében, amit tervezel.

Ajánlatok