accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A Wizz Air is változtatott csendben a kézipoggyász szabályzatán, azonnali hatállyal!

utazomajom /

Tegnap a Ryanair változtatásairól írtunk. Most jöjjön a Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, aki egy újabb utasok érdekeit védő intézkedést vezetett be, azonnali hatállyal. Az Írek annyival voltak korrektebbek, hogy most jelentették be a novemberi változást. Utasaink elmondása szerint a repülőtéri dolgozókat még nem informálták a szabályzatról, hiszen értetlenül álltak a kérdések előtt.

A Wizz honlapján már látható az alábbi felhívás:

Az utasok EGY, legfeljebb 55 x 40 x 23 cm méretű ingyenes kézipoggyásszal utazhatnak. A fedélzeten korlátozott a rendelkezésre álló hely, ezért csak a WIZZ Priority szolgáltatást vásárló utasok vihetik magukkal az utastérbe a kézipoggyászukat.

A WIZZ Priority szolgáltatás megvásárlásával Ön garantáltan magával viheti az utastérbe az 55 × 40 × 23 cm méretű kézipoggyászát és további egy darab 40 × 30 × 18 cm méretű kisebb táskát.

Ha nem vásárol WIZZ Priority szolgáltatást, és a kézipoggyásza nagyobb a megengedett méretnél (40 × 30 × 18 cm), akkor az utasfelvételi pultnál ingyenesen fel kell adnia azt, és majd az érkezési repülőtéren veheti át a poggyászfelvételnél.

Ha a kézipoggyásza 40 × 30 × 18 cm-nél kisebb, magával viheti az utastérbe, és az ülés alatt kell elhelyeznie azt. A laptopot kérjük minden esetben magával vinni az utastérbe.

Javasoljuk utasainknak, hogy a legfontosabb dolgokat (pl. személyes higiéniai cikkek, útlevél és egyéb dokumentumok) és értéktárgyaikat (pl. ékszer, telefon, fényképezőgép) vigyék magukkal az utastérbe.

Eddig tehát opcionális volt, hogy feladod-e a poggyászod önként, vagy a kapunál veszik el, ha úgy gondolják. Most már kötelezően fel kell adnod, ami az eddiginél is nagyobb várakozáshoz és káoszhoz fog vezetni. Arról nincs információnk, ha ezt nem teszed meg, milyen büntetésre számíthatsz. Ezzel kapcsolatban megkérdezzük a légitársaságot. [FRISSÍTÉS: Wizz válasza: “Bár nincs semmilyen retorzió, a repülőgép pontos indulását nagyban elősegíti ha Priority-vel nem rendelkező utasok minél többen feladják a nagyméretű kézipoggyászukat a check-in pultnál.”]

A fenti okok miatt célszerű az eddigi 2 óra helyett minimum 3 órával az indulás előtt kiérned a repülőtérre, ha nem szeretnél fizetni az elsőbbségi beszállásért. A társaság ezzel egyidőben a Priority mellé egy új szolgáltatást is kínál: “Kijelölt utasfelvételi pultot a poggyász gyorsabb feladása érdekében.” Érted, ha felviheted a poggyászt garantáltan a fedélzetre, akkor gyorsabban feladhatod azt. (???)

Most akkor minek minősül?

Az egyik ismerősünk a kötelezően feladandó kézipoggyászban szeretett volna csak feladható poggyászban szállítható tárgyat (drón) vinni. A Wizz Air telefonon elmondta, hogy a feladott kézipoggyász nem számít feladott poggyásznak, ezért abban nem lehet sem folyadékot, sem drónt szállítani. Ezzel kapcsolatban szintén eljuttatok kérdéseinket a céghez.

[Frissítés, 08.24 17:47] Wizz Air válasza kérdéseinkre.

A WIZZ elsőbbségi beszállás szolgáltatással rendelkező utasok számára új utasfelvételi pultot nyitottunk. Utasaink a feladni kívánt poggyászukat illetve a kézipoggyászukat is feladhatják itt, amennyiben ez utóbbi mérete nagyobb az ingyenesen felvihető kisméretű kézipoggyásznál (40x30x18cm). Bízunk benne, hogy a kifejezetten az elsőbbségi beszállással rendelkező utasok számára kialakított utasfelvételi pult meggyorsítja a beszállás folyamatát és kényelmesebbé teszi ügyfeleinknek az utazást. 

Azon utasaink, akik elsőbbségi szolgáltatást vásároltak, ám feladott poggyász nélkül, csupán kézipoggyásszal (55×40×23 cm) kívánnak utazni, ingyenesen feladhatják kézipoggyászukat ezen pultnál, hogy még kényelmesebben utazhassanak. Ennek további előnye lehet, hogy nagyobb mennyiségű folyadékot is lehet benne szállítani.

Minden feladott poggyászra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, legyen szó akár nagyméretű poggyászról, vagy feladott kézipoggyászról. Amennyiben az utas feladja a kézipoggyászát, akkor abban szállíthat nagyobb mennyiségű folyadékot is.

A drónok és egyéb elektronikai felszerelések szállítását nem, a hozzájuk tartozó elemek és akkumulátorok szállítását biztonsági okokból viszont szigorú előírások szabályozzák. A lítiumos elemek és akkumulátorok repülőgépen való szállíthatósága a kiviteltől, valamint tölthető akkumulátorok esetén a wattóra (Wh) értéktől, nem tölthető elemek esetén pedig a lítiumtartalomtól (LC) függ.

Ha lítiumos vagy lítium-ionos cellát vagy akkumulátort tartalmazó háztartási elektronikai eszközöket szállít (órát, számológépet, fényképezőgépet, mobiltelefont, laptopot, videokamerát stb.), a tartalékakkumulátor csak a kézipoggyászban szállítható, és külön védelemmel kell ellátni a rövidzárlat ellen (az eredeti csomagolásba helyezve vagy a csatlakozók egyéb szigetelésével, például minden akkumulátort külön műanyag zacskóban vagy védőzsákban elhelyezve). A tartalékakkumulátorokat ne helyezze a feladott poggyászba!

Ezenkívül a készülékben található és a tartalékakkumulátorok sem léphetik túl az alábbi értékeket: Lítiumfém vagy lítiumötvözet akkumulátorok esetén a lítiumtartalom nem haladhatja meg a 2 grammot. Lítium-ionos akkumulátorok esetén a wattóraérték nem haladhatja meg a 100 Wh-t. Ha a lítium-ionos akkumulátor wattóraértéke meghaladja a 100 Wh-t, ám 160 Wh alatti, a készülékbe helyezve vagy tartalékakkumulátorként kizárólag a kézipoggyászban szállítható, a Wizz Air előzetes jóváhagyása esetén. Egy utas legfeljebb két (2) db egyéni védelemmel ellátott tartalékakkumulátort szállíthat, amelyek wattóraértéke 100 és 160 Wh közé esik. További információk találhatóak az alábbi linken: https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/utazasi-informaciok/poggyasz#/

A légitársaságtól független helyi szabályozások eltérhetnek egymástól, ezért javasoljuk, hogy utasaink minden esetben tájékozódjanak az utazásuk során érintett repülőtereken is.

Ajánlatok