10. nap – Mókusleves

2016. december 07. szerda, 13:24 - utazomajom
Lánymajom utazik
Túránk 2. napjára már csak 4-en maradtunk, mivel az amerikai-német páros csak 2 napos túrára fizetett be, ezért ők egy másik útvonalon folytatták tovább. Aznap egy viszonylag könnyebb napunk volt, összesen 3 órát gyalogoltunk, közben pedig megálltunk ebédre az egyik hegyi törzsi faluban. Már az előző nap is feltűnt, hogy a túravezetőink nem velünk esznek, hanem mindig külön vonulnak a falubéli ismerőseikkel. Kíváncsiak lettünk, hogy vajon ők mit esznek, úgyhogy kértük őket, hogy mutassák meg a vacsorájukat.

Furcsa ételek

Este tábortűzet csináltak, majd sorban hozták nyárson az éppen frissen levadászott zsákmányt. Először is egy pók került a nyársa, amit még út közben egy nagy banánfalevélbe csomagoltak. Következő állat egy mókus volt, amit először megperzseltek, leszedték a szőrét, majd bevitték a konyhába és levest készítettek belőle. Utána jött még egy nagy sáska, madár és rengeteg béka. A pókoktól undorodom, úgyhogy annak megkóstolásából én inkább kimaradtam, de a madarat, a békát és a mókus levest megkóstoltam én is. A levest nagyon erősen fűszerezik, szinte égeti a nyelvet és minden belsőséget benne hagynak, még a beleket is. A madár és a béka végül is nem olyan durva, azt Európában is megeszik, a mókus a nyárson viszont eléggé bizarr látvány.
Haszonállataik a bivaly, disznó, csirke és a tehén. Rizst, banánt, papayát, maracuját és zöldségeket pedig szintén gyakran fogyasztanak.

Vidéki élet

Túránk során nem csak a két idegenvezetőnk, hanem azok ismerősei/barátai/rokonai is csatlakoztak hozzánk. Volt egy srác, aki elég jól beszélt angolul, őt lehetett nyaggatni a különböző kérdésekkel. Egyik francia lány megkérdezte, hogy hol tanult meg ilyen jól angolul, az iskolában? Erre azt a választ kapta, hogy nem járt iskolába, a turistáktól tanult meg angolul. Én arra voltam kíváncsi, hogy a törzsi falvak lakosai vajon jártak-e már Chiang Maiban. Az angolul jól beszélő srác járt már ott, de az emberek többsége csak a falvak között mozog, habár a fiatalok között vannak olyanok, akik elhagyják a közösséget és inkább a városi életet választják.
A dzsungel legveszedelmesebb állata a kobra, melynek mérge 10 perc alatt megöli az embert. Az angolul jól tudó srác egyik rokonát vadászat közben érte kobratámadás. Elefánt, majom és tigris ezen a környéken nem él.
Tegnap senki sem fürdött, de aznap mosakodtunk és hajat mostunk a szállásunk mellett csordogáló forrásban, majd a tábortűz kialudtával a dzsungel lüktető zajára aludtunk el.
Aznapi költés: 400 Ft (víz, plusz egy karkötő szuvenír)

Talán ez is érdekelhet