accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

300 napsütéses nap, a kék 50 árnyalata – 1001 programtipp Máltán

kristofeszter /

Máltán minden megtalálható, amire egy nyaralás során vágyhatsz, ráadásul a sziget Budapesttől csupán 2 órás repülőútra fekszik. Elegendő angolul tudnod, könnyű a beutazás, és euróval fizethetsz, tehát minden a kényelmedet szolgálja. Elmerülnél a sziget 7000 éves történelmében, és felfedeznéd a különleges műemlékeket, templomokat és palotákat? Erre is van lehetőség, ahogyan azt is tesztelheted, milyen gasztronómiai élmények, sportprogramok, és városnézős kalandok várnak rád azon a szigeten, ahol mindent kényelmesen bejárhatsz akár busszal is. Ha kihasználnád, hogy Máltán évente 300 napsütéses nap vár a kék 50 árnyalatával, mutatjuk, melyek azok a programok, amelyek Málta tengerparti strandjain túlmutatnak.

Városnézés Máltán

Ha még nem jártál Máltán, kezdd a városnézést a fővárosban! Valletta 6000+ fős város, amely kalandos kis utcákkal, történelmi látványosságokkal és Michelin-csillagos éttermekkel teszi felejthetetlenné a látogatást.

Valletta különlegessége abban rejlik, hogy egy középkori erődre épült, ezért a szűk utcákat ás a hangulatos lépcsőket járva te is része lehetsz a történelemnek. Az autómentes városban az élmények állnak fókuszban, ráadásul a tenger közelsége miatt a levegő tiszta, és sok panorámás kiülős hely vár. A városban kihagyhatatlan látnivaló a Triton szökőkút, a Felső- és az Alsó-Barrakka kert, a Szent János Katedrális, a Republic street és a szűk utcácskák.

Szűk utcácska Máltán
Szűk utcácska Máltán, Valletta (fotó: unsplash)

A főváros mellett sok izgalmas felfedező sétát tehetsz a kisvárosokban is, Mdina, Vittoriosa és Senglea berkeiben is bőven jut látnivaló minden napra.

Ha a kötelező turista úti célok mellett a helyi érdekességekre is kíváncsi vagy, figyeld meg Málta erkélyeit. Igen, jól olvasod, itt ugyanis olyan csipkés, színes egyedi erkélyekre bukkanhatsz, amelyekre ezután vadászni fogsz Máltán.

Erkélyek Máltán
Erkélyek Máltán (fotó: unsplash)

Kulturális kincsek és időutazás

Málta 7000 éves történelmének nyomába erednél? Ha nem szeretsz a tengerparton unatkozni, bátran indulj útnak, és kutasd fel a szigetcsoport UNESCO világörökségi helyszíneit. A három helyszín pedig:

  • a főváros, Valletta
  • az őskori templomok
  • a Ħal Saflieni hipogeum

Valletta

Valletta a nevét a Szent János Lovagrend nagymesteréről, Jean Parisot de Vallette-ről kapta. Az erődváros, amelyet szinte kézzel építettek fel mindössze 15 év alatt, a Sceberras-félszigeten található sziklákon fekszik. A Felső-Barakka kert mindenképpen bakancslistás úti cél, innen mesés kilátás nyílik a kikötőre, ráadásul a kert tetején található ágyúsorról szoktak dísztüzet leadni. A Szent János-társkatedrálisba is érdemes bemenni, már csak azért is, mert amellett, hogy a márványpadlózat alatt 375 lovag nyugszik, a templom leghíresebb műalkotása Caravaggio: Szent János lefejezése című falfestménye. A Nagymester Palotájában 5 terem áll nyitva a látogatók előtt, a 16. és 18. század közötti időszakból mintegy ötezer páncélt őriznek itt.

Felső-Barakka kert, Valletta
Felső-Barakka kert, Valletta (fotó: unsplash)

Őskori templomok

Igazi kuriózum, hogy a hét őskori templomot egymástól függetlenül emelték a szigetcsoport különféle pontjain, ráadásul mindegyik egyedi konstrukció. A szakemberek úgy tartják, hogy i.e. negyedik és harmadik évezred között épültek, ezzel pedig kivívták a címet, hogy a világ legősibb építményei közé tartoznak.

A Ggantija két temploma a legidősebb, amit a legenda szerint óriások építettek. Azért tartják így, mert a kövek súlya elérheti az 50 tonnát, mégis a kerék feltalálása előtt épültek. Rejtély, hogyan lehetséges, ráadásul külön érdekesség, hogy legalább ezer évvel a gizai piramisok előtt készültek.

Ggantija templom, Gozo
Ggantija templom, Gozo (fotó: unsplash)

Ħal Saflieni hipogeum

A Ħal Saflieni hipogeum, Málta neolit kori, háromszintes sírboltja a tarxieni megalitikus templomegyüttestől nem messze található. A több mint húsz barlangból álló üreglánc, több mint hatezer ember csontjait őrzi, származásuk i.e. 3500 és 3000 közé tehető. A hipogeumot ciszternákat építő munkások fedezték fel, ám sajnos nem jelentették, hogy milyen kincsre bukkantak. Mire kiderült, sajnos igen sok kár keletkezett az egész világ egyik legtitokzatosabb templomegyüttesén.

Szabadtéri sportolási lehetőségek

Mivel Máltán évente 300 napsütéses nap van, a tél enyhe és napos, a tavasz pedig kellemesen meleg, azért a szabadtéri sportok közben mindvégig a kék 50 árnyalat vesz körbe minket.  A szigetcsoport kiváló úti cél azoknak a látogatóknak, akik az aktív kikapcsolódás mellett teszik le a voksukat. A búvárkodás igazi turistacsalogató program, merülés közben nemcsak a vízalatti világ kincseiben gyönyörködhetünk, de egy roncsmerülés során elsüllyedt hajóroncsokat vehetünk szemügyre közelebbről. A sziklamászás szintén népszerű szabadtéri sport Máltán, ahogyan a szörfözés, a kajakozás és a kiteboard is.

Máltán a kirándulásra is érdemes időt szánni, ráadásul ezt két keréken is megtehetjük, akár egy szervezett kerékpártútra keretében. Nagy élmény tekerés közben rábukkanni egy-egy város történelmi, kulturális, vagy éppen természeti kincseire, így a szigetcsoport top látnivalóit is könnyedén bebarangolhatjuk.

>>> Top 10 látnivaló Máltán, térképpel!

Luxus a szigeten

A sziklamászás nem a te sportod, de a sziklás élményekre nem mondanál nemet? Málta környékét felfedezheted egy vitorláshajó vagy jacht fedélzetéről is! Ez a program szinte függőséget okoz, hiszen ki ne gyönyörködne szívesen a sziklaalakzatokban a Földközi-tengeren ringatózó luxusjacht fedélzetéről? Foglalj szállást a szigetcsoport ötcsillagos szállodáinak egyikében, és élvezd a prémium kikapcsolódást!

Nem szeretnél a pénztárcád mélyére nyúlni, de örömmel hajóznál? Számos tematikus hajókirándulás vár tárt karokkal!

Vitorlázás Máltán
Vitorlázás Máltán (fotó: unsplash)

Tudtad? Málta a filmekben is nyerő!

Ha igazi filmőrült vagy, akkor biztosan tudod, hogy Málta több filmnek is adott forgatási helyszínt, itt van például sokak kedvence, a Trónok harca.  A sorozat első évadában Királyvár helyszínéül Mdina városa szolgált, míg a Vörös Erőd jeleneteit Kalkarában, a 17. századi Ricasoli-erődben forgatták. Az Azúr Ablakot, ahol Daenerys és Khal Drogo megesküdtek, sajnos már nem láthatod viszont. A 2017-es Gyilkosság az Orient Expresszen című film kezdő jeleneteit Vallettán vették fel, ahogyan a város St. Elmo kikötője adott otthont a Z világháború zombifalas jelenetének is. A Trója című filmet a Ricasoli-erőd kikötőjében, Gozo szigetein és a Kék-lagúna területén vették fel, és az 5 Oscar-díjas Gladiátor több jelenetét is Máltán forgatták.

Tudtad? A Jurassic World: Világuralom című filmben Málta híres Szent György terét dinoszauruszok lepik el.

Kóstold meg Málta ízeit!

Ha azok közé tartozol, akik utazásaik során kulináris kalandokat is szeretnek gyűjteni, feltétlenül meg kell kóstolnod a máltai finomságokat. Ne maradjon le a listádról a pastizz, a tradicionális máltai sós péksütemény, amely legtöbbször ricottás vagy currys-zöldborsós tölteléket rejt. A máltai mézkarika, és imqaret, azaz a datolyás sütemény szintén tetszeni fog, a főételek közül pedig a lecsó máltai változatát, a kapunatat, és a lampuki halat kell megkóstolnod.

Lampuki hal, Málta
Lampuki hal, Málta

Kíváncsi vagy Málta nemzeti ételére? A Stuffat Tal-Fenek egy lassú tűzön főtt, ízekben gazdag nyúlragu, amelyben a hús szinte leválik a csontról. A gasztroélmények kedvelői Michelin csillagos ételekkel is közelebbi barátságot köthetnek Máltán.

Kiemelt kép: pexels.com

Szponzorált tartalom.

Ajánlatok