accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Máltán, térképpel!

lanymajom /

Málta kis területe ellenére hihetetlen gazdag történelemmel rendelkezik, mely egészen az újkőkorszakig vezethető vissza. A sziget stratégiai elhelyezkedése miatt a föníciaiakat, görögöket, rómaiakat, arabokat, normannokat, franciákat és a briteket is vonzotta. Az ország a britektől való függetlenségét 1964-ben nyerte el. Málta sokszínű kultúrával, gyönyörű természeti értékekkel és történelmi emlékekkel rendelkezik, lakosai pedig kedvesek és befogadóak a turistákkal szemben. Habár a szigeteken erdőben nem tudunk majd kirándulni, viszont rengeteg jelzett turistaút közül választhatunk, így a történelmi emlékek felkeresése és a tengerparti pihenés mellett az aktív kikapcsolódásra is van lehetőség. Az alábbi listában összeszedtük a szigetország legfőbb látványosságait, melyek felkeresésével fantasztikus élményekben lehet részünk. Íme 10 szuper látnivaló Máltán!

Top 10 látnivaló Máltán

1. Valletta

Valletta Málta fővárosa, illetve múzeumaival, történelmi emlékeivel, gyönyörű barokk épületeivel és színházaival a szigetország kulturális központja is. A 0,84 km2-en fekvő várost hozzávetőlegesen 6600 fő lakja, ezzel a világ egyik legkisebb fővárosának nevezhető. Ezek az adatok viszont ne tévesszék meg a Máltára látogatókat, hiszen az UNESCO úgy vette fel a várost a világörökségi listára, hogy Vallettát a világ egyik legkoncentráltabb történelmi területének nevezte.

10 látnivaló Máltán

2. Comino

Comino aprócska szigetére a legtöbben a gyönyörű színekben pompázó kék lagúna miatt érkeznek, viszont az aktív pihenés kedvelőinek is érdemes feljegyezni a sziget nevét. Egy viszonylag könnyű, 7 km-es túrával körbe lehet járni a környéket és felfedezni azokat a rejtett természeti szépségeket, melyet a legtöbb látogató szinte teljesen kihagy. A túra a kék lagúnától az óramutató járásával ellentétes irányba halad, majd a jelölt túraútvonal a kezdőponthoz vezet vissza. Fürdésre a nyári hónapok a legalkalmasabbak, viszont aki csak napozni szeretne, annak márciustól kezdve októberig bármikor érdemes Cominóra látogatnia.

10 látnivaló Máltán

3. A megalitikus templomok

Málta hatalmas kőtömbökből épült őskori megalitikus templomai az i.e. 3600-as és az i.e. 2500-as évek közötti időszakból származnak. A még mai napig fent maradt 14 templom közül 7 a világörökségi listán is helyet kapott, mint az egyetemes kultúra egyedülálló emlékei. Hihetetlen belegondolni, hogy ezek az építmények még az egyiptomi piramisoknál is hamarabb épültek. A templomok közül a legrégebbi, a Ġgantija, mely Gozo szigetén található, a legjobb állapotban fennmaradt és az egyik legszebb helyre épült pedig a Málta déli részén található Ħaġar Qim és a Mnajdra.

10 látnivaló Máltán

4. Blue Grotto

A Blue Grotto, avagy a kék barlang egy lélegzetelállító természeti képződmény Dél-Máltán. A barlangokat csónakos kirándulás alkalmával is meg lehet közelíteni, amire a délelőtti órák a legideálisabbak, hiszen ekkor a napfény tükröződésének köszönhetően a kék szinte minden árnyalatát megfigyelhetjük majd a vízen, miközben medúzák úszkálnak a csónakunk körül. A barlangokat nem csak lentről, hanem fentről, egy kilátóról is megcsodálhatjuk. Érdemes egy kicsit leülni, megpihenni és élvezni a fantasztikus panorámát.

10 látnivaló Máltán

5. Ħal Saflieni-i hipogeum

A szintén világörökség részét képező i.e. 3300 és i.e. 2500 között épült Ħal Saflieni-i hipogeum a világ egyetlen őskori földalatti sírtemploma. Az egyedülálló háromszintes labirintusszerű épület több mint 7000 ember földi maradványait rejti. A mészkősziklában kialakított terjedelmes barlangrendszert kő- és csonteszközökkel alakították ki. A hipogeum naponta maximum 80 látogatót tud fogadni, így aki meg szeretné tekinteni ezt az 5000 éves épületet, annak érdemes jó előre jegyet foglalnia.

10 látnivaló Máltán

6. Ramla-öböl

Málta elsősorban a sziklás partjairól híres, viszont aki egy kis kikapcsolódásra, napozásra vagy fürdőzésre vágyik, annak a Gozo szigetén található Ramla-öböl homokos tengerpartja egy tökéletes választás lehet. A környéken kijelölt turistaútvonalakat is találunk, így a pihenés után egy kis kirándulással, mozgással zárhatjuk a napot. A naplementét mindenképp érdemes megvárni, hiszen bámulatos látványban lesz részünk. A Ramla-öbölnél a tenger hőmérséklete júliustól szeptemberig 24 fok fölötti, de napozásra március elejétől egészen novemberig van lehetőség. A strandon nincsenek éttermek, csak egy büfé, úgyhogy érdemes valamilyen harapnivalót előre csomagolni. Aki strandolás előtt vagy után egy hangulatos tengerparti étteremben enne, annak a közeli Marsalforn városát ajánlom, ahova még helyi buszjárat is közlekedik a Ramla-öböltől.

7. Azúr Ablak – Frissítés: Összedőlt a képződmény 🙁

A szintén Gozo szigetén található Azúr Ablak nevezetű 50 méter magas mészkő boltív Málta ikonikus látványossága, ami rengeteg képeslapon is szerepel. A formáció több ezer éve, két mészkőbarlang összeomlása miatt keletkezett. A boltívre rengeteg turista felsétál, de ezt nem érdemes utánuk csinálni, hiszen táblák is felhívják a figyelmet a kőomlás veszélyre. Vannak, akik egyenesen azt állítják, hogy a boltív pár éven belül teljesen el fog tűnni, úgyhogy aki meg szeretné nézni, annak még most érdemes ellátogatnia ide.

8. Mdina

Mdina egy masszív, aranyszínű kőfallal körülvett város, mely a középkorban az ország fővárosi szerepét töltötte be. Az ide látogatók garantáltan vissza fognak csöppeni az időben, ahogy a hangulatos szűk kis utcákban a kőépületek között sétálgatnak. Mdinát Málta csendes városának is szokták nevezni, hiszen a helyi lakosokon kívül senki más nem hajthat be autóval. Málta egyik legszebb panorámájában is itt lehet részünk, hiszen a város a sziget legmagasabb pontján fekszik.

9. Rabat

Rabat neve külvárost jelent, mivel a középkorban Mdina külvárosa volt. Rabat fontos keresztény emlékhelyekkel büszkélkedik, mint például a Szent Pál-barlanggal, ahol a monda szerint Pál apostol hirdette a kereszténység tanait. Ezen felül a város fő látványossága a Szent Pál- és a Szent Ágota katakomba, melyek tulajdonképpen földalatti temetőként funkcionáltak. Ha Rabatban járunk, kóstoljuk meg a híres máltai péksüteményt, a pastizzit, hiszen azt mondják, hogy itt árulják a legfinomabbakat.

10. Marsaxlokk

Marsaxlokk egy tradicionális máltai halászfalu a sziget dél-keleti részén. Az ország szinte teljes halellátmányát a város kikötőjéből induló halászok szolgáltatják. A kifogott halak hét közben a vallettai halpiacra kerülnek, vasárnaponként viszont Marsaxlokkban rendezik Málta legnagyobb halpiacát, ahol a bébi cápától kezdve a kardhalon és a tonhalon át az osztrigáig szinte mindent megtalálhatunk.

+1. Popeye Village

Azt hiszem a Popeye jelenséget senkinek sem kell bemutatnom. Az 1980-ban megjelent filmet Máltán vették fel. A forgatás helyszínéül szolgáló falut a Il-Prajjet nevű öböl partjára húzták fel, rengeteg színes faházzal, mólókkal, bárral és egyéb, főként gyerekek számára érdekes látnivalóval. Az egykori film díszlet mára Málta egyik legfelkapottabb turista látványossága lett. Aki közelről szeretné megnézni a show-kat, kiállítótereket, annak bizony belépőt kell fizetni, viszont ha csak egy fotó erejéig szeretnél nosztalgiázni, akkor az öböl túlpartján húzódó szikláról tökéletes rálátásod lesz a falura, ingyen. A látványosság busszal és autóval is egyaránt megközelíthető. Ne hagyd ki, nekünk az egyik kedvencünk volt!


A fent említett “Top 10 látnivaló Máltán” az alábbi térképen is megtalálható, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek a repülőtérről

A repülőtérről az X1, X2, X3 és X4-es buszok közlekednek, jegyár információért kattints ide.

1, X1 busz: Cirkewwaig
menetrend információért kattints ide.

2, X2 busz: Msida, Sliema és San Giljan között
menetrend információért kattints ide.

3, X3 busz: Bugibbába Rabaton keresztül
menetrend információért kattints ide.

4,  X4 busz: Vallettába vagy Birzebbugiaba
menetrend információért kattints ide.


Utazómajom-ajánlatok Máltára >>

Ajánlatok