accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Top 10 látnivaló Máltán, térképpel!

lanymajom /

Málta kis területe ellenére hihetetlen gazdag történelemmel rendelkezik, mely egészen az újkőkorszakig vezethető vissza. A sziget stratégiai elhelyezkedése miatt a föníciaiakat, görögöket, rómaiakat, arabokat, normannokat, franciákat és a briteket is vonzotta. Az ország a britektől való függetlenségét 1964-ben nyerte el. Málta sokszínű kultúrával, gyönyörű természeti értékekkel és történelmi emlékekkel rendelkezik, lakosai pedig kedvesek és befogadóak a turistákkal szemben. Habár a szigeteken erdőben nem tudunk majd kirándulni, viszont rengeteg jelzett turistaút közül választhatunk, így a történelmi emlékek felkeresése és a tengerparti pihenés mellett az aktív kikapcsolódásra is van lehetőség. Az alábbi listában összeszedtük a szigetország legfőbb látványosságait, melyek felkeresésével fantasztikus élményekben lehet részünk.

1. Valletta

Valletta Málta fővárosa, illetve múzeumaival, történelmi emlékeivel, gyönyörű barokk épületeivel és színházaival a szigetország kulturális központja is. A 0,84 km2-en fekvő várost hozzávetőlegesen 6600 fő lakja, ezzel a világ egyik legkisebb fővárosának nevezhető. Ezek az adatok viszont ne tévesszék meg a Máltára látogatókat, hiszen az UNESCO úgy vette fel a várost a világörökségi listára, hogy Vallettát a világ egyik legkoncentráltabb történelmi területének nevezte.

2. Comino – Kék Lagúna

Comino aprócska szigetére a legtöbben a gyönyörű színekben pompázó kék lagúna miatt érkeznek, viszont az aktív pihenés kedvelőinek is érdemes feljegyezni a sziget nevét. Egy viszonylag könnyű, 7 km-es túrával körbe lehet járni a környéket és felfedezni azokat a rejtett természeti szépségeket, melyet a legtöbb látogató szinte teljesen kihagy. A túra a kék lagúnától az óramutató járásával ellentétes irányba halad, majd a jelölt túraútvonal a kezdőponthoz vezet vissza. Fürdésre a nyári hónapok a legalkalmasabbak, viszont aki csak napozni szeretne, annak márciustól kezdve októberig bármikor érdemes Cominóra látogatnia.

3. A megalitikus templomok

Málta hatalmas kőtömbökből épült őskori megalitikus templomai az i.e. 3600-as és az i.e. 2500-as évek közötti időszakból származnak. A még mai napig fent maradt 14 templom közül 7 a világörökségi listán is helyet kapott, mint az egyetemes kultúra egyedülálló emlékei. Hihetetlen belegondolni, hogy ezek az építmények még az egyiptomi piramisoknál is hamarabb épültek. A templomok közül a legrégebbi, a Ġgantija, mely Gozo szigetén található, a legjobb állapotban fennmaradt és az egyik legszebb helyre épült pedig a Málta déli részén található Ħaġar Qim és a Mnajdra.

4. Blue Grotto

A Blue Grotto, avagy a kék barlang egy lélegzetelállító természeti képződmény Dél-Máltán. A barlangokat csónakos kirándulás alkalmával is meg lehet közelíteni, amire a délelőtti órák a legideálisabbak, hiszen ekkor a napfény tükröződésének köszönhetően a kék szinte minden árnyalatát megfigyelhetjük majd a vízen, miközben medúzák úszkálnak a csónakunk körül. A barlangokat nem csak lentről, hanem fentről, egy kilátóról is megcsodálhatjuk. Érdemes egy kicsit leülni, megpihenni és élvezni a fantasztikus panorámát.

5. Ħal Saflieni-i hipogeum

A szintén világörökség részét képező i.e. 3300 és i.e. 2500 között épült Ħal Saflieni-i hipogeum a világ egyetlen őskori földalatti sírtemploma. Az egyedülálló háromszintes labirintusszerű épület több mint 7000 ember földi maradványait rejti. A mészkősziklában kialakított terjedelmes barlangrendszert kő- és csonteszközökkel alakították ki. A hipogeum naponta maximum 80 látogatót tud fogadni, így aki meg szeretné tekinteni ezt az 5000 éves épületet, annak érdemes jó előre jegyet foglalnia.

6. Ramla-öböl

Málta elsősorban a sziklás partjairól híres, viszont aki egy kis kikapcsolódásra, napozásra vagy fürdőzésre vágyik, annak a Gozo szigetén található Ramla-öböl homokos tengerpartja egy tökéletes választás lehet. A környéken kijelölt turistaútvonalakat is találunk, így a pihenés után egy kis kirándulással, mozgással zárhatjuk a napot. A naplementét mindenképp érdemes megvárni, hiszen bámulatos látványban lesz részünk. A Ramla-öbölnél a tenger hőmérséklete júliustól szeptemberig 24 fok fölötti, de napozásra március elejétől egészen novemberig van lehetőség. A strandon nincsenek éttermek, csak egy büfé, úgyhogy érdemes valamilyen harapnivalót előre csomagolni. Aki strandolás előtt vagy után egy hangulatos tengerparti étteremben enne, annak a közeli Marsalforn városát ajánlom, ahova még helyi buszjárat is közlekedik a Ramla-öböltől.

7. Popeye Village

Az 1980-as „Popeye” zenei produkció filmes díszlete óta a Popeye Village egy ikonikus hellyé nőtte ki magát. A főként fiatalok által látogatott helyen Popeye és neves barátai várnak, akik a nap folyamán különféle műsoraikkal szórakoztatnak. Átélhetjük a forgatási élményt az animációs csapattal, ahol egy napra filmsztárrá válhatunk. Télen Mikulás játékváros épül és meglátogatható az új „Popeye, a Képregénymúzeum”, ahol több mint 100 eredeti képregény található 1936-ból.

8. Mdina

Mdina egy masszív, aranyszínű kőfallal körülvett város, mely a középkorban az ország fővárosi szerepét töltötte be. Az ide látogatók garantáltan vissza fognak csöppeni az időben, ahogy a hangulatos szűk kis utcákban a kőépületek között sétálgatnak. Mdinát Málta csendes városának is szokták nevezni, hiszen a helyi lakosokon kívül senki más nem hajthat be autóval. Málta egyik legszebb panorámájában is itt lehet részünk, hiszen a város a sziget legmagasabb pontján fekszik.

9. Rabat

Rabat neve külvárost jelent, mivel a középkorban Mdina külvárosa volt. Rabat fontos keresztény emlékhelyekkel büszkélkedik, mint például a Szent Pál-barlanggal, ahol a monda szerint Pál apostol hirdette a kereszténység tanait. Ezen felül a város fő látványossága a Szent Pál- és a Szent Ágota katakomba, melyek tulajdonképpen földalatti temetőként funkcionáltak. Ha Rabatban járunk, kóstoljuk meg a híres máltai péksüteményt, a pastizzit, hiszen azt mondják, hogy itt árulják a legfinomabbakat.

10. Marsaxlokk

Marsaxlokk egy tradicionális máltai halászfalu a sziget dél-keleti részén. Az ország szinte teljes halellátmányát a város kikötőjéből induló halászok szolgáltatják. A kifogott halak hét közben a vallettai halpiacra kerülnek, vasárnaponként viszont Marsaxlokkban rendezik Málta legnagyobb halpiacát, ahol a bébi cápától kezdve a kardhalon és a tonhalon át az osztrigáig szinte mindent megtalálhatunk.

Gozó szigetének egyik legnagyobb nevezetessége, az Azúr Ablak nevezetű 50 méter magas mészkő boltív 2017. március 8-án leomlott. Erről akkor egy cikkünkben is beszámoltunk: itt. Ez Málta egyik ikonikus látványossága volt addig, rengeteg képeslapon is szerepelt.


A fent említett nevezetességeket elhelyeztük az alábbi térképen, hogy ez által még könnyebb legyen megtervezni egy napodat.

Transzferlehetőségek a repülőtérről

A repülőtérről az X1, X2, X3 és X4-es buszok közlekednek, jegyár információért kattints ide.

1, X1 busz: Cirkewwaig
menetrend információért kattints ide.

2, X2 busz: Msida, Sliema és San Giljan között
menetrend információért kattints ide.

3, X3 busz: Bugibbába Rabaton keresztül
menetrend információért kattints ide.

4,  X4 busz: Vallettába vagy Birzebbugiaba
menetrend információért kattints ide.

Ajánlatok