accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

153. nap: Ez az egyik legfontosabb nap az ausztrálok számára

lanymajom /

Április 25., az ANZAC-nap egy különösen fontos dátum Ausztráliában. Egyesek azt állítják, hogy még a karácsonynál is jelentősebb ez a nap.

Vannak árnyoldalai, de előnyei is annak, ha nemzeti ünnep alatt utazunk egy országban. Vietnamban például a holdújév alatt jártam, ami hasonló jelentőségű ünnep, mint nekünk a karácsony. Ilyenkor a fél ország úton van és utazik haza a családjához, ami persze a turisták életét is megnehezíti, hiszen nagyon nehéz jegyet foglalni a buszokra, vonatokra vagy a belföldi repülőjáratokra. A másik oldalról, viszont ilyenkor megismerhetjük a helyi szokásokat, ami szintén az adott ország kultúrájának része. Szerencsére pont kifogtam Ausztráliában is egy nemzeti ünnepet. Az április 25-i ANZAC-napot Melbourne-ben figyelhettem meg, ami a helyiek számára az egyik, hacsaknem a legfontosabb emléknap az évben.

Mi az az ANZAC-nap?

“Az ANZAC az ausztrál és az új-zélandi hadseregek egységeiből álló katonai erő megjelölésére használt rövidítés. Az “Australian and New Zealand Army Corps” nevet eredetileg az ausztrál-új-zélandi hadtest kapta, amelyet röviddel az első világháború kitörése után hoztak létre és amely 1915-ben Gallipoli-nál partra szállva harcolt a török csapatok ellen. Feladata a brit birodalmi érdekek megvédése volt. A hadtest halottainak emlékére ünneplik minden évben az ANZAC-napot, amelyet mindkét országban április 25-én, a gallipoli partraszállás napján tartanak” forrás: wikipedia

Kik alkották az ANZAC-ot?

Az európai csapatokkal ellentétben az ANZAC katonái önkéntesek voltak, akik brit parancsra harcoltak. Az ausztrálokból és új-zélandiakból álló haderőt Egyiptomban alakították meg.

Miért olyan fontos ez a nap Ausztráliában?

A Gallipoli-i partraszállás tragikus veszteséget és egyben nemzeti büszkeséget is jelent az ausztráloknak. A félsziget elfoglalási kísérlete és a törökök legyőzése egy 8 hónapig tartó véres és reménytelen csatában végül meghiúsult. Ausztrália 8141 katonát vesztett el a harcokban. A veszteségek ellenére viszont az ANZAC-erő hatalmas tiszteletet örvendett a bátorságukért. Ekkor Ausztrália még csak 14 éve jelentett egy nemzetet, de a következő évtizedekben a Gallipoli harcok egyre szimbolikusabb státuszt értek el. Az ANCAZ jelenleg a bátorságot, a testvériséget és a hatalmas áldozatot szimbolizálja.

Hogyan emlékeznek meg április 25-én?

Az ANCAC-nap 1927 óta nemzeti ünnep az országban. A megemlékezést háborús emlékműveknél tartják, amit a kitüntetéseiket és díszegyenruhájukat viselő veteránok, kadétok és a fegyveres erők felvonulása előz meg. A lenti galériában a 2017-es melbourne-i megemlékezésen készült képek láthatóak.


A cikk létrejöttét a GRÁNIT Bank támogatta.

Ha egy igazán jó utazós bankkártyát szeretnél, akkor olvasd el a cikkünket a Platinum kártyáról

Ajánlatok