accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

154. nap: De kicsi a világ! Jó napot kívánokkal köszöntöttek

lanymajom /

Ma a parlament mellett található kincstár épületében jártam, ahol nem csak azért ért meglepetés, mert aranyat alig láttam.

Miután betértem, a hölgy megkérdezte, honnan érkeztem.

Válaszoltam, hogy Magyarországról, az óceánon túlról.

Meglepetés jött okkal, amikor a hölgy köszönt egy jó napot kívánokkal.

Ezt meg honnan? Kérdeztem csodálkozottan.

Kiderült, hogy a nő férje, Budapesten tett szert zsére.

Egy nagy multinál dolgozott, ahonnan egy kis magyar tudást is haza hozott.

Komolyabbra véve a szót, a hölgy nagyon megörült, hogy betévedt az eddigi harmadik magyar az épületbe, úgyhogy körbe is vezetett és elmondott pár érdekességet a kincstárról.

Az aranyláz idején a kincstár alagsorában tárolták az aranyat, majd innen szállították tovább a megrendelőknek. A canberrai parlement 1927-es megnyitása előtt a miniszterelnök itt alakította ki irodáját. 1988-ban megépült az új parlament Canberrában, melynek tetejét fű borítja és úgy van kialakítva, hogy fel lehessen rá sétálni. Ausztrál vicc szerint ez azért van így, hogy a nép átgyalogolhasson a politikusokon. Hogy miért Canberra Ausztrália fővárosa, azt ebben a cikkben írtam le. Habár manapság a melbourne-i kincstár inkább csak múzeumként funkcionál, azért egy kis közigazgatási szerepe még mindig van, mivel a Victoria állami kormányzó itt írja alá a parlament által elkészített törvényjavaslatokat.

A hölgy kiemelte még érdekességképpen, hogy a kincstár csak helyi, ausztrál alapanyagokból készült, a fát például Queenslandből szállították. Ez elég szokatlan volt a 19. században, mivel abban a korban a legtöbb épületet Angliából származó fából építették.

Habár Melbourne az aranynak köszönheti a felemelkedését, a kincstár épületében nem találunk sok aranyat, csak a miniszterelnöki terem plafonján van egy kis arany díszítés. A parlamentben viszont nem sajnálták a drágakövet, ott hatalmas értékű arany díszítéseket láthatunk.

Ajánlatok