accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

175. nap: Ez tetszett, illetve nem tetszett Balin

lanymajom /

Megéri Balira utazni? Mi tetszett, illetve mi nem tetszett? Mennyi időre érdemes menni? Ezekre a kérdésekre próbálok meg választ adni.

Összesen 16 napot töltöttem el Balin, holnap pedig már Jáva szigete felé veszem az irányt, úgyhogy a mai cikkben összegyűjtöm a tapasztalataimat az elmúlt napokról.

Megéri Balira utazni?

Mindenképpen! Habár Bali a világ egyik legnépszerűbb utazási célpontja, ami akár riasztó is lehet azoknak, akik nem kedvelik a tömegturizmus által felkapott helyszíneket, viszont Bali esetén ez ne tántorítson el senkit. A balinéz kultúra és a helyi hindu vallás annyira egyedi és érdekes, hogy a tömeg ellenére is érdemes megtapasztalni. Szállást Kutától minél messzebb foglaljunk, így biztosan kikerüljük a turista gettót.

Mi tetszett?

 • Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek. Persze zavaró lehet, hogy állandóan taxi szolgáltatást vagy szállást, esetleg különböző termékeket próbálnak ránk sózni az eladók, de ők csak a munkájukat végzik. Szerintem Thaifölddel, Vietnammal és Malajziával összehasonlítva itt voltak a legkedvesebbek az emberek.
 • A kultúra varázslatos. A sok ceremónia, a helyi tradíciók szerint öltözködő emberek, a művészetek ápolása lenyűgöző.
 • A hinduizmusnak a helyi ősi vallással keveredett egyvelege sehol máshol nem tapasztalható meg a világban.
 • A történelmi emlékek és templomok gyönyörűek és különlegesek.
 • A sziget természeti szépségei is elképesztőek; a rizsföldek, a vulkánok, a hegyek és a tengerpartok csodásak.
 • Az ételek finomak és sok kifőzde (warung) között választhatunk.
 • Rengeteg a szállás lehetőség minden féle árkategóriában.
 • Kedvezőek az árak.

Mi nem tetszett?

 • A tömegközlekedés hiánya.
 • A nagy forgalom miatt különösen lassan lehet haladni, így nagy távolságokat nehéz kevés idő alatt megtenni. Hogy hogyan lehet a szigeten közlekedni, arról itt írtam.
 • Seminyaknál elég szemetes volt a part, de ezt a környéket egyébként is érdemes elkerülni, hiszen nem sok kulturális látnivaló van erre és szebb partszakaszokat is lehet találni.

Mennyi időre menjek?

Nekem 16 napom volt, ami alatt a felét se láttam a szigetnek és Nusa Penidán és Lembonganon, illetve Lombok szigetén és a Gili szigeteken se jártam ez az idő alatt. Habár viszonylag lassan utaztam, igazából 2 hét alatt intenzív utazással azért elég sokat lehet látni. Véleményem szerint két hétnél kevesebbre nem érdemes Balira utazni, főleg ha a közeli szigeteket is felfedeznéd. Szerintem 3 hét már ideális, de minél több annál jobb.

Az utazás előző napjairól, Thaiföldről, Malajziáról, Vietnamról, Ausztráliáról és Indonéziáról itt olvashatsz.


A cikk létrejöttét a GRÁNIT Bank támogatta.

Ha egy igazán jó utazós bankkártyát szeretnél, akkor olvasd el a cikkünket a Platinum kártyáról

Ajánlatok