accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

178. nap: Ez a világ egyik legembertelenebb munkája

lanymajom /

A világ legsavasabb tava és egy kénes gázokat kibocsátó szolfatára mellett, embertelen környezetben dolgoznak ezek a kénbányászok Indonéziában, Kelet-Jáván.

A kén a vegyipar egyik legfontosabb alapanyaga. A textil- és papíriparban, gumigyártásban, műtrágyagyártásban, gyógyszerek és kozmetikumok előállításában is szerepe van. Habár a kén előfordul a természetben elemi formában is, manapság viszont már többnyire mesterségesen, a kőolajfinomítás melléktermékeként kerül előállításra. Kivétel az Ijen vulkán krátere, ahol mai napig folyik a bányászat.

Az Ijen vulkántúrára Banyuwangiban bármely vendégházban be lehet fizetni, 2017-ben az ára 275.000 IDR, átszámítva körülbelül 5000 Ft volt. Ebben az összegben minden benne van, a hegy lába és a vendégház közötti transzfer, a túravezetői szolgáltatás, és még gázmaszkot és elemlámpát is biztosítanak.

A túra átlagos edzettségi szinten viszonylag könnyen teljesíthető, a kráterhez két óra hegymenetben lehet felérni, de a feljutást a vaksötétség is nehezíti. A napfelkelte után lefele már gyorsabban haladhatunk, a visszajutás körülbelül 45 percet vesz igénybe.

Az Ijen vulkán két különleges jelenséggel rendelkezik. Az egyik egy aktív szolfatára, amely forró, gyulékony kénes gázokat bocsát ki. Ezek a gázok meggyulladnak és kék lánggal égnek, ahogy a levegőbe kerülnek. A lángokat nappal nem lehet látni, ezért is indul a túra sötétben. Amikor ott jártam, akkor ez a kék “tűz” nagyon halvány, nehezen megfigyelhető volt és nem is mehettünk le a kráterhez a fokozott vulkáni tevékenység miatt.

A másik érdekesség az egy kilométer széles türkizkék színű krátertó. A tó az oldott fémek magas koncentrációja és a rendkívüli savassága miatt ilyen színű. Ez a világ legsavasabb tava, PH szintje 0.5 körül van. A tó savasságának oka a forró magmakamrából kiáramló, gázokkal teli hidrotermális víz befolyása.

A vulkanikus gázok lehűlésekor keletkező ként helyi bányászok kézzel törik fel és pakolják kosarakba. A munkások az egészségre különösen veszélyes gázok közelében dolgoznak, viszont gázmaszkot egyikőjükön se láttam. A bányászok a kitermelt kén súlya alapján kapják a fizetségüket. Miután feljutnak a kráter széléhez, onnantól még 3 km-t kell gyalogolniuk az akár 100 kg-ot is nyomó kosarakkal. Egy munkás egy műszak alatt általában kétszer fordul meg és nap végén 12-13 dollárt, azaz kb. 3000 Ft fizetést kap.


Ilyen egy jávai kávé-és kaucsuk foldolgozó üzem belülről.

Az utazás előzményei, a thaiföldi, malajziai, vietnami és az ausztráliai kalandok itt olvashatóak.

Ajánlatok