accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

186. nap: Yogyakarta, ahol a hagyományos és a modern művészetek kéz a kézben járnak

lanymajom /

Yogyakartába nem csak a Prambanan és a Borobudur miatt érdemes ellátogatni, hiszen a városban is találunk érdekességeket.

Yogyakarta speciális terület egy autonóm tartomány Indonéziában. Ez az egyetlen régió az országban, ahol még mindig alkotmányos monarchia az államforma. A szultán a régió örökös kormányzója. A tartomány fővárosa az ugyanazon nevű Yogyakarta város, ami Jáva szigetének fontos kulturális központja is.

1. Szultáni palota

A Kraton, azaz a szultáni palota a város legfontosabb politikai színtere. A városfallal körülvett városrészben 25 ezer ember él. Találunk itt batiküzleteket, árnyékbáb készítőket, ékszerész műhelyeket, iskolákat és mecseteket is. 1000 főt maga a szultán foglalkoztat. A legbelső épületek, ahol a jelenlegi szultán is tartózkodik, 1755 és 1756 között épült, az 1920-as években pedig európai vonásokkal is kiegészítették. A palota a jávai építészet egyik legkiemelkedőbb példája, amely egy sor fényűző csarnokot, tágas udvart és pavilont tudhat magáénak, habár számomra meglepő volt, hogy az udvar homokkal van borítva és kicsit elhanyagoltnak látszik.

2. Vízipalota

A szultánok pihenőhelye, a vízipalota már sokkal inkább karban van tartva. Habár a Kraton része, de megtekintéséhez külön belépőjegyet kell váltani.

3. Malioboro utca

A város sétáló utcája, ahol üzletek és éttermek tömkelege között válogathatunk.

4. Street art

Yogyakarta nemcsak a hagyományos, hanem a modern művészetek központja is. Az utcai művészeteket a déli kerültekben, a Lanpangan Minggiran focipálya környékén találjuk, de érdemes sétálni a Jalan Dl Panjaitan és a Jalan Tirtodipuran utcákban is.

5. Jogja National Museum

A kortárs művészetek kedvelőinek mindenképp ajánlott felkeresni a Jogja Nemzeti Múzeumot, ahol fiatal művészek meghökkentő és elgondolkodtató kiállításait tekinthetjük meg.


Ha elolvasnád az utazás előzményeit is, a thaiföldi, malajziai, vietnami, ausztráliai és indonéziai kalandokat, akkor kattints ide.

Ajánlatok