accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 ok, amiért érdemes idén Tatabányára utaznod

utazomajom /

Budapesttől 55 km-re, a Gerecse és Vértes közötti völgyben bújik meg Tatabánya, Komárom-Esztergom megye székhelye, ahol izgalmas kirándulóhelyek, túraútvonalak, történelmi nevezetességek várnak mindenkit.

Idén nyáron pedig tovább bővült a látnivalók sora, a Turul-szobor mellett ugyanis kitárult a Gerecse Kapuja!

1.Turul-szobor

Talán senkinek nem kell bemutatni Tatabánya szimbólumát, a hatalmas Turul-szobrot, amelynek sziluettje az M1-es autópályán haladva is jól kivehető.

Turul szobor

A bronzmadár messziről akár makettnek is tűnhet, ám közelről szemlélve bizony elcsodálkozhatunk a méretein: kiterített szárnyainak fesztávolsága eléri a 15 métert! Az emlékmű megalkotója Donáth Gyula szobrászművész, akit 1896-ban bíztak meg az impozáns szobor elkészítésével. A Turul-szobor végül 1907-ben került felavatásra és azóta vigyáz a magasból Tatabánya városára.

Miért turul?

A magyar eredetmondákban gyakran feltűnik a turulmadár képe, Attilától Géza fejedelemig a koronás fejű turul volt a magyarság hadi jelvénye. Kézai Simon krónikája szerint a honfoglaló Árpád vezér seregei a mai Tatabányánál győzték le a szláv hadakat, ennek emlékére került a Kő-hegyre a hatalmas bronz emlékmű.

2. „Gerecse Kapuja”

A turulszobor mögött, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező helyen került kialakításra a látogatóközpont, amely túraútvonalak, tanösvények kiindulópontja is egyben.

Gerecse Kapuja

Az 500 m²-en elterülő turisztikai központban étterem, ajándékbolt és a Turul madár szimbolikáját feldolgozó interaktív kiállítás található. Játszótér kialakításával a város a legkisebbekre is gondolt.

Kinek szól?

2018. augusztusban kitárult a Gerecse Kapuja, amely a nyitást követően egész évben várja a túrázókat, sziklamászókat, kerékpárosokat, baráti társaságokat, iskolai csoportokat, a nyugdíjas klubokat, a családokat és a szerelmes párokat is.

TIPP: Turul-szobor és milleniumi tanösvény

A látogatóközpontot és a Turul-szobrot összekötő Turul-tanösvény a hét nemzeti millenniumi emlékmű történetét mutatja be a látogatónak. A sétaúton jelentősebb szintemelkedés nincs, 5 perc alatt kényelmesen bejárható.

3. Ranzinger-tanösvény és kilátó

A Ranzinger tanösvény a Csúcs-hegyen álló 30 méteres, aknatoronyból kialakított kilátóhoz vezet, amely csodálatos panorámát nyújt a környék szépségeire. A toronyhoz vezető tanösvényen 10 információs tábla mutatja be a Gerecse jellegzetes növény- és állatvilágát. A kilátóhoz a Turul emlékműtől a piros jelzést követve, majd a piros háromszög jelzésű turistaútra térve juthatunk el.

4. Szelim-barlang és geológiai tanösvény

Szintén tanösvény vezet a Szelim-barlanghoz, amely a Kő-hegy nyugati sziklafalában, 198 méter magasságban található. A 45 méter hosszú, 25 méter széles és 12 méter magas barlang fokozottan védett terület és egyben jelentős régészeti lelőhely is. A barlanghoz vezető tanösvény a terület kőzeteit mutatja be és a helyszínhez kapcsolódó legendákat is megismerteti a látogatóval. A Szelim-barlang a látogatóközponttól megközelítőleg 400 méterre található, a gyalogúton átlagosan 5 percnyi sétával érhető el a sima piros, majd a piros barlangjelzést követve.

5. Via ferrata

Aki a kellemes sétát nyújtó tanösvények helyett inkább a kihívást keresi, Tatabányán azt is megtalálja! A Kő-hegyen épült meg Magyarország második via ferrata parkja -a cseszneki után-, ahol különböző nehézségű “vasaltutak” járhatók be.

A D/E nehézségű Turul út és az E nehézségű Kata út kizárólag gyakorlott mászóknak ajánlott. A Hét vezér út (D nehézség) különlegessége -a fantasztikus panoráma mellett -a falsávokat összekötő vietnámi hidak sorozata, míg a könnyített változatát, az Örs vezér utat (C nehézségű) akár kezdők és gyermekek is kipróbálhatják.

 

5 ok, 5 természeti látnivaló és sportos program Tatabányán. Találkozunk a Turulnál?


 

„A cikkben szereplő fejlesztés az Európai Unió 514 millió forintos támogatásából és az önkormányzat által biztosított önrészből valósul meg. A beruházás fő eleme egy 500 négyzetméteres épület, amelyben interaktív kiállítótér, étterem, ajándékbolt, konferenciaterem, via ferrata felszerelés-kölcsönző és akadálymentesített mellékhelyiség került felszerelésre. A projektből felújításra kerülnek továbbá a Turul emlékműhöz vezető ösvények, biztonságosabbá válik a szobor környéke, új parkolók, tanösvények, valamint egy játszótér, egy kombinált szabadtéri fitnesz eszköz, illetve új via ferrata útvonalak és tűzrakó helyek is létesülnek.”

 

További információk a gerecsekapuja.eu oldalon.

Ajánlatok