accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Világörökségi útlevéllel és idegenvezető alkalmazással a Fertő körül

Katya /

A Fertő-tó, a környező táj és települések nem csak hihetetlen természeti értékeikkel, de gazdag kulturális kincseikkel és épített örökségükkel is páratlan utazási élményeket nyújtanak az ide látogatóknak. Nem hiába javasoljuk, hogy kerüljön fel a bakancslistádra is a Fertő-táj!

Ráadásul most a környék látnivalóinak felfedezéséhez a Fertő-táj ékkövei projekt jóvoltából számtalan segítséget kaphatnak az utazók. Legyen szó kicsikről, nagyokról, természetkedvelőkről vagy a hagyományok nyomában járó utazókról, a Fertő-táj mindenki számára tartogat meglepetéseket.

 A Fertő-táj nem véletlenül nyerte el a kultúrtájként az UNESCO világörökségi címét 2001-ben: területén másutt meg nem található természeti értékek, falvaiban az ősi korok emlékei, a történelemről mesélő kastélyok és hajlékok, és páratlan kulturális kincsek csábítják felfedezésre az ide látogatókat. Csodáinak köszönhetően remek kirándulóhelyeket találhatnak itt a természet kedvelői, emellett kenutúrákon és biciklis kirándulásokon is felfedezhetőek a vidék szépségei. A környezet megismerése mellet érdemes időt szánni a települések, a helyiek történelmének megismerésére, amelyhez a megőrzött és felújított épített örökségek, tájházak, kilátók és kiállítások kitűnő lehetőségeket nyújtanak.

Fertő-táj ékkövei

A napokban záruló projektnek köszönhetőn összesen 406 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból gazdagodott Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak és Sarród egy-egy nevezetessége, emellett új szolgáltatásokkal, programcsomagokkal, vezetett túrákkal és információs anyagokkal is várják a kikapcsolódni vágyókat. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának vezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség és az érintett hat önkormányzat együttműködésében megvalósuló Fertő-táj ékkövei projekt fejlesztései nyomán két új látnivaló és négy nevezetesség korszerűsítve, helytörténeti, kulturális és természeti kincsekkel gazdagítva várja felfedezőit.

Új kalandokkal várja felfedezőit a Fertő-táj

Világörökség útlevél – zsebünkben a Fertő-táj

Két nyelvi verzióban, magyar-német, és angol-román-olasz-szlovák nyelven készült el a Világörökség útlevél, amely több szempontból is hasznos kiegészítője a Fertő-táji barangolásoknak. Az útlevél végigkalauzolja az utazókat a környék látnivalóin, köztük az együttműködésben résztvevő és a projekt keretében megálmodott vagy felújított világörökségi helyszíneken. Az egyes megállóknál pecséteket is gyűjthetsz, melyeknek köszönhetően az élményeken túl még ajándékkal is gazdagodhatsz. Ehhez az útlevélben szereplő tíz látnivalóból legalább hatot fel kell keresni. Az útlevéllel a benne szereplő turisztikai látnivalók kedvezménnyel látogathatóak.

Belépési kedvezményeket* is biztosít a Világörökség útlevél a látnivalók felfedezéséhez (­*a kedvezmények a felnőtt belépő árára vonatkoznak, más kedvezménnyel együtt nem érvényesíthetőek.)

Megszerzéséhez nem kell mást tenned, mint meglátogatni az egyik nevezetességet, és átvenni egyet az összesen tízezer példányban készült útlevélből.  A pecséteket a különböző helyszíneken az ott dolgozóktól kérheted, míg a hidegségi Papkertben és a fertőbozi Gloriette-kilátónál magad pecsételheted be az útlevélbe a kihelyezett kültéri pecsétpontokon.

Hol lehet hozzájutni a Világörökség útlevélhez?

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház | Mithras-Szentély – Fertőrákos| Gloriette-kilátó – Fertőboz| Papkert – Hidegség | Fertőhomoki Tájház | Mariska Néni Háza – Turisztikai Információs Pont – Hegykő| Peisonia Látogatóközpont – Fertőszéplak| Tájház – Fertőszéplak | Sarródi Tájház | Lászlómajor Bemutatómajorság és Látogatóközpont – Sarród

World Heritage Passport applikáció – hatnyelvű idegenvezető alkalmazás

A Fertő-táj csodákat rejtő vidékének bebarangolása előtt érdemes letölteni a Peisonia Látogatóközpont vagy a Világörökség útlevél oldalán keresztül hamarosan elérhető ingyenes idegenvezető alkalmazást, amely a kirándulások során internethozzáférés nélkül is használható.

Az alkalmazás a már említett hat választható nyelven kalauzolja végig az utazókat a környéken. A projekt keretében létrehozott vagy felújított látnivalókhoz egyenként több hanganyag is készült, melyek a világörökségi helyszínek részletes bemutatáson túl felfedik az ezekhez kapcsolódó legendákat, érdekes tényeket is. A történetek megismertetik a kirándulókkal a táj rejtett titkait, akik így nem csak átutazóként, de beavatottként szemlélhetik a környék ékköveit.

Androidra és IOS-re is elérhető az ingyenes idegenvezető alkalmazás, a World Heritage Passport

Színezd ki a Fertő-tájat – kifestő a legkisebbeknek

A legifjabb korosztálynak készült a Színezd ki a Fertő-tájat kifestőkönyv, amelyen keresztül a képzelet szárnyán látogathatnak a Fertő-tájra a színes ceruzát ragadó gyerekek. Az egyedi, kézzel rajzolt illusztrációk kiszínezése során tíz különleges programot ismerhetnek meg a legkisebbek, amelyek bevezetik őket a környék látnivalóiba, bemutatva a táj különleges természeti környezetét, növény- és állatvilágát. A kifestőben helyet kapott több, a tájhoz kapcsolódó fejtörő is.

A kifestőt a Látogatóközpont oldaláról pdf formátumban lehet letölteni.

A legkisebbeknek is tartalmas szórakozást nyújt a letölthető kifestőkönyv

 

Fertő-táj útikalauz pedagógusoknak és kirándulóknak

A fentieken kívül látványos és részletes útikalauz is készült a kirándulásokra indulóknak. A kiadvánnyal elsősorban azoknak a pedagógusoknak a munkáját szeretnék segíteni, akik osztálykirándulást vagy projektnapot szerveznek diákjaik részére, de azoknak is érdemes átlapozni, akik előre megterveznék utazásuk részleteit. Az útikalauz tartalmazza a most létrehozott vagy megújult látnivalók részletes bemutatását, kiegészítve azokat minden olyan szükséges információval, amelyek hozzájárulnak a szervezés sikerességéhez. Megtalálhatóak benne a helyszínek pontos elérhetőségi, javaslatok a megközelítésre, parkolásra. A készítők szándéka szerint az útikalauz nagy segítséget jelent majd e csodás tájon töltött idő megtervezéséhez.

A kiadvány elérhető és letölthető a projekt weboldaláról.

Osztálykirándulások, projektnapok szervezésében nyújt segítséget az útikalauz

Csodák nyomában Fertőboztól Sarródig

A „Fertő-táj ékkövei” projekt fejlesztéseinek köszönhetően két új látnivaló és négy nevezetesség megújulva várja mindazokat, akik szeretnék közelebbről megismerni e páratlan táj rejtett szépségeit. A világörökségi helyszínek mindegyike tartogat meglepetéseket és egyedi program lehetőségeket a látogatók számára. A hat ékkő felfedezésében a kiadványok és az alkalmazás mellett könnyedén zsebre tehető, letölthető leporelló is segíti az utazókat.

Peisonia Látogatóközpont, Fertőszéplak

Érdemes a táj felfedezését a fertőszéplaki Széchényi-kastély emeletén kialakított Peisonia Látogatóközpontban kezdeni. Kiállítása az utazók felkészülésének, beavatásának helyszíne, melyen keresztül megismerhetik és megérthetik a vidék egyedi, univerzális értékeit. A növény- és állatvilág, a történelem, a borkultúra, a nemzetiségek kultúrája, a főúri és paraszti építészet, a régészeti feltárások mind megtekinthetők a táj esszenciáját megmutató kiállításon.

A látogatóközpontban vezetett túrákra is lehet jelentkezni, így például elérhető:

  • Lovaskocsikázás madárlessel és gasztro-kóstolóval
  • Fertő tavi hajózás és lovaskocsizás Fertőrákoson
  • Traktorral a Soproni Borvidéken
  • Fertőszéplak 7 csodája séta
  • Szülőföldem a Fertő-táj – lovaskocsis túra

A programokra és a Látogatóközpont kiállítására a szervezők örömmel várják a kirándulókat.

Interaktív kiállítás, ajándékbolt és kávézó is helyet kapott a Peisonia Látogatóközpontban

 

Gloriette-kilátó, Fertőboz

A fertőbozi Gloriette-kilátó az egyike azon kevés helyeknek, ahonnan a Fertő-táj csodálatos panorámája egészében élvezhető. Aki szeretne letekinteni a tóra, felfedezni a kis tájak kapcsolatát, a víz és a nádasok rengetegét, annak mindenképpen érdemes megtenni a tengerszint felett 187 méter magasan fekvő kilátóhoz vezető utat. A felújított kilátó díszburkolatú fogadótérrel, fakorláttal bővített új lépcsősorral, padokkal és kerékpártárolóval kiegészülve várja a látogatóit. A bozi Fő utcáról 330 lépcsőfok vezet a gyalog megközelíthető Glorietthez, de Kisboz és a mázsaház felől kerékpárral is elérhető. Fantasztikus panorámája miatt közkedvelt a fotósok körében, kitűnő helyszíne csillagnézésnek, piknikezéseknek is.

A kilátótól páratlan kilátás nyílik a Fertő-tájra

 

Hidegségi Papkert

A hidegségi Papkert a fejlesztéseknek köszönhetően méltó környezetben várj a lelki feltöltődésre vágyókat. Az élvővizek kertjében 21 időszaki forrás fakad, amelyek vizét a kis gátak, kanyarok, tavak lassítják és visszatartják. Természeti értékeit az itt megtalálható növény- és állatvilág egyedei adják, kultúrtörténeti értékét pedig a különleges diófajták és más régi gyümölcsfajták jelentik. A dús vegetációjú kertben számos védett madárfaj is fészkel.

A bejáratnál található Havas Boldogasszony Kápolna oltára mögött lévő osztott üvegablakon oltárkép helyet a folyton változó természet szépségében gyönyörködhetünk. A pároknak jó hír, hogyha megtetszett a kert atmoszférája és meghittsége, a hidegségi Papkert tökéletes esküvői helyszín is lehet. A szabadtéri felszentelt oltárnál vagy a Havas Boldogasszony Kápolnában rendszeresen tartanak egyházi, szabadtéren a filagória alatt pedig polgári esküvői szertartásokat.

Szilvi és Máté esküvője a hidegségi Papkertben

 

Fertőhomoki Tájház

A fertőhomoki tájháznak otthont adó, műemlékvédelem alatt álló épület a sajátos kultúrájú horvát település múltját és hagyományait mutatja be. A tájház korabeli hangulatát felújítása során megőrizték, állandó kiállítása ugyanakkor interaktív elemekkel kiegészülve mutatja be a helyi, horvát nemzetiségi kultúrát és a helytörténeti érdekességeket. A kiállításon archív felvételek, fotók és hanganyagok mesélnek a múltról. Az udvaron fedett foglalkoztató épült kültéri kemencével, míg a pajtában a térségre jellemző mezőgazdasági foglalkozások eszközeit lehet megnézni. A tájház meghatározó kulturális helyszíne Fertőhomoknak és partvidékének. Helyt ad hagyományőrző rendezvényeknek, falunapnak, a Diófesztivál és a Világörökségi Nap eseményeinek is. A projektnek köszönhetően újabb rendezvényhelyszínnel is bővült, így a pajta mögötti szabadtéri színpad a jövőben koncertek, színházi előadások és táncbemutatók helyszíne lesz. A tájház hangulatához illeszkedő workshopok, előadások, csapatépítő tréningek megtartására is kitűnő helyszín.

A megújult tájház állandó és időszaki kiállításokkal, rendezvényhelyszínekkel várja látogatóit

 

Mariska Néni Háza, Hegykő

Hegykőn a Széchenyi Ödön park mentén futó nyárfasoron áll Mariska Néni Háza: itt jött létre a település új turisztikai információs pontja, amely emellett a tavat megkerülő többezernyi biciklis turista megállóhelyéül, bázisául szolgál. Megtalálhatók itt a környék körbetekerhető útjairól, kerékpárosbarát szálláshelyeiről, vendéglátóhelyeiről szóló ajánlatok, emellett tippeket kaphatnak a látogatók a bringás programok hajózással, vonatozással vagy fürdőzéssel való kombinálására. Kerékpáros pihenőpontként zuhanyzó, mosdó, ivóvíz, étkezési lehetőség és free wifi várja a felfrissülni vágyó túrázókat, emellett szervezett túrák induló és érkező helyszíne is.

Mariska Néni Háza a Fertő-táj turisztikai információs pontja

 

Sarródi Tájház

A Sarródi Tájházban régmúlt idők emlékei, hűvös szobák, régi illatok, emlékezetes időutazás várja a látogatókat, akik betekinthetnek egy közel száz éve élt család mindennapjaiba, a fertei halászok, parasztok, kisdobosok, kézművesek, summások világába. A tájházat végigjárva megismerheted az ezer évvel ezelőtti Fertő-tájat, lápok, mocsarak, szárazulatok életét, hol egy őskori kőbalta, hol egy római kori cserép, hol egy középkori gyertyatartó képében.

Csoportoknak, baráti társaságoknak, családoknak előzetes bejelentkezés esetén múzeumi óra, kibővített tárlatvezetés, kézműves foglalkozás foglalható. Esküvőkre, gyermek születésnapra, kiállításokra, csapatépítő tréningre és egyéb programokra rendezvényhelyszínként is funkcionál, kreatív jegyes, esküvői fotózáshoz is különleges helyszín. A látogatókat baba-mama szoba, nagy udvar és parkoló, a gyerekeket sok-sok játék várja.

A hagyományoknak megfelelően álmodták újra a tájház udvarát

Ha kedvet kaptál a Fertő-táj felfedezéséhez, az alábbi linkeken még többet megtudhatsz róla: 

fertotaj.hu

peisonia.hu

vilagoroksegutlevel.hu

Fertő-táj ékkövei (GINOP-7.1.6-16-2017-00003) a projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

Szponzorált tartalom

 

Ajánlatok