accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

7 bakancslistás program a Tisza-tónál

utazomajom /

Téved, aki azt hiszi, hogy a Tisza-tónál csak strandolni lehet! Magyarország második legnagyobb tava rengeteg egyéb kalanddal és élménnyel várja az ide látogatókat, csak győzzünk válogatni a jobbnál jobb programok közül!

Hogy megkönnyítsük a választást, most 7 olyan bakancslistás helyet és eseményt mutatunk, amiket nem érdemes kihagyni ezen a nyáron. Sőt, ezek közül néhány látnivaló bármelyik évszakban, akár télen is megállja a helyét. Bakancslistás helyek a Tisza-tónál! Indulhatunk?

Tekerd körbe a Tisza-tavat!

A Tisza-tó felfedezésének legjobb módja, ha kerékpárra pattanunk! A 65 km hosszú, forgalomtól mentes úton lehetőség van körbe tekerni a tavat, miközben meg-megállhatunk gyönyörködni a vadregényes tájban és az ártéri erdőkkel tarkított vízfelületekben. A Tisza-tavat egy 2-3 méter magas gát veszi körbe, ezen fut végig az aszfaltburkolatú kerékpárút. Itt vezet végig az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárút, amely Norvégiától Görögországig szeli át Európát. Ha nincs saját biciklid, az sem probléma, a tiszafüredi kerékpáros centrumban kedvedre válogathatsz a különböző típusú férfi vagy női kerékpárok közül. A bérlés mellett olyan innovatív szolgáltatások várnak, mint a mobil kerékpár-szerviz, MP4 GPS-es túravezetés, sisakkamera kölcsönzés.

További információk: www.bringato.hu

Utazómajom TIPP: A kölcsönzőből indulj el biciklivel az Albatrosz kikötő vagy a kicsit távolabbi Szabics kikötő irányába, majd folytasd az utat hajóra vagy csónakra szállva!

Kalandok szárazon és vízen: Tiszavirág Ártéri Sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény

Ha csak egyetlen programra jut időd a Tisza-tónál, ez legyen az! A Szabics kikötőben lehet megváltani a jegyeket, majd innen csónakkal juthatunk el a tó egyik szigetére, ahol a Tiszavirág Ártéri Sétaút és az Örvényi Pákász Tanösvény található. A kb. 2000 méter hosszú ártéri sétaút során megismerhetjük a tiszavirág életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát. A sétaút pihenőiben bemutatásra kerül a teknővájás, a kosár- és gyékényfonás, valamint az eredeti tiszai halászmesterség is.

Tiszavirág Ártéri Sétaút

Még ennél is aktívabb túra vár ránk a Pákász Tanösvényen, ahol 12 állomás ismertető táblái segítségével tudhatunk meg többet a pákászok életéről. A séta során kiderül, hol éltek a pákászok, hogyan halásztak háló nélkül és miért nevezték őket a lápok mindentudóinak. A vadregényes túraútvonal hol a szárazföldön, hol vízen kanyarog, sőt előfordulhat, hogy gumicsizmát kell húzni a lápon való átkeléshez. A tanösvény kisgyerekkel is végigjárható, de felnőtteknek is életre szóló élmény lesz. Leteszteltük! 🙂

További információk a Szabics Kikötő oldalán >>

Gyönyörködj a tiszavirágzásban! Tiszavirág ünnep 2019. június 22-én

Aki életében legalább egyszer is látott tiszavirágzást, soha nem feledi az élményt! Ez a rendkívül látványos természeti csoda tulajdonképpen egy násztánc, a rövid életű kérészek tánca, amely egyedülálló eseménynek számít nem csak Magyarországon, hanem egész Európában is. Ha szeretnél Te is a részese lenni ennek a csodának, látogass el június első heteiben a Tisza-tóhoz! A tiszafüredi kikötőkből ladikok és kirándulóhajók indulnak a tiszavirágzás közelébe, ahol szakemberek segítségével ismerhetjük meg a kérészek életét, majd megcsodálhatjuk a násztáncot.

 

Tiszafüredi Halasnapok – 2019. július 12-14.

Ha van még szabad hétvége a fesztiválnaptáradban, mindenképp ütemezd be a Tiszafüredi Halasnapokat! Nyár közepén, július 12-14. között kerül megrendezésre a Tisza-tó egyik legnagyobb fesztiválja, amelyen fellép többek között a Halott Pénz, a Hooligans, a Punnany Massif és a Budapest Bár is. A zenei programok mellett sportesemények, kulináris élmények, főzőversenyek teszik színessé a három napon át tartó forgatagot.

Helyszín: Tiszafüred, Halas tér

Interaktív kiállítás a Tisza-tónál – Kiss Pál Múzeum

Tiszafüreden járva nem lehet eltéveszteni a Kiss Pál Múzeumot, hiszen a gyűjtemény egy igazán impozáns épületben, a klasszicista Lipcsey-kúriában kapott helyet. Az oszlopos tornáccal és verandával rendelkező timpanonos kúriát a Lipcsey család építtette 1840 körül. Érdekessége, hogy 1849-ben többször is megfordult itt Kossuth Lajos és Görgey Artúr is.

Az épületben két állandó kiállítás tekinthető meg: a „Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei” régészeti, illetve a „Mesterek és mesterművek – Tiszafüred művészi kisipara és háziipara” néprajzi kiállítás. A Tisza-tó környéki régészeti ásatások során értékes leletek kerültek elő, a múzeumban az eredeti tárgyak mellett rekonstruált viseletek, sírrekonstrukciók és egy berendezett középkori falurészlet várja a látogatókat. A múzeum különlegessége, hogy itt a történelem nem csupán a vitrineken keresztül ismerhető meg: az időutazást egy tapintható kiállítás, jelmezes múzeumpedagógiai foglalkozások és kézműves játszóház egészíti ki.

További információk a www.kisspalmuzeum.hu oldalon!

Gasztroélmények: halburger és kézműves sör a tóparton

A horgászok paradicsomából vétek úgy hazatérni, hogy ne kóstolnánk meg legalább egy halas finomságot. Szerencsére erre több kitűnő helyszín is akad a Tisza-tónál. Kötelező megállni a Hello Hal tiszaörvényi Halfalatozójánál, ahol a klasszikus halételek mellett street foodok, pl. halburgerek és halkolbász is kóstolható. A Hotel Hableány korhely halászlét és haltepertőt, míg a tiszaörvényi Stěg Halsütöde halas menüt kínál a hét minden napjára. A finom fogásokat jólesik leöblíteni, erre a legjobb hely a NoPARA GyógySERtár, Tiszafüred kult(úr)bisztrója. Mihály Sándor tulajdonos a helyi tűzoltóparancsnok-helyettes, aki szabadidejében kézműves söröket készít, felesége, Ágnes pedig fantasztikus kávékkal, forrócsokikkal és egyéb finomságokkal kényezteti a betérő vendégeket.

Utazómajom szállástipp: Hotel Balneum****

A négycsillagos Hotel Balneum tökéletes kiindulópontja lehet a Tisza-tó felfedezésének! A közvetlenül a vízparton található szálloda mesés panorámát nyújt a tóra, amit nem csak a szobákból, hanem a teraszról is lehet élvezni – akár ebéd vagy vacsora közben is. Miután kipróbáltad a hotel wellness szolgáltatásait (pl. a pezsgőfürdőt, a finn szaunát vagy a gőzfürdőt), pattanj biciklire vagy ülj csónakba, és merülj el (na nem szó szerint) a Tisza-tó vadregényes világában!

Tovább a szálloda oldalára >>

+ 1 Operaház a szabad ég alatt – 2019. július 26-28.

Hallgattál már operaáriát tóparton? Ha nem, most itt a lehetőség, júliusban ugyanis három napon át élvezheted a zene és a természet harmóniáját a Tisza-tónál. A Tisza-tavi Fesztiválon szabadtéri komolyzenei koncertek, helyi gasztronómiai különlegességek és sportolási lehetőségek közül válogathatnak az érdeklődők. Ennél menőbb kulturális programot aligha találsz idén nyáron!

To’pera a Tisza-tavi Fesztiválon

A fenti lista persze nem teljes, hiszen a Tisza-tó körül jóval több látnivaló és program vár ránk. Te melyikre nevezel be idén nyáron?

 

Ajánlatok