accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

7 felejthetetlen élmény, amit át kell élned Horvátországban

utazomajom /

Horvátország nem csupán mesés tengerpartjáról és strandjairól, hanem természeti szépségeiről, történelmi és kulturális örökségéről is ismert a nagyvilágban. Nincs turista, aki ne hallott volna Dubrovnik óvárosáról, Krk szigetéről vagy a Plitvicei-tavakról, de vajon a zlarini szardíniaünnepet, a Zöld-barlangot vagy a tajeri világítótornyot ismeritek-e?

Kihagyhatatlan élmények, programok és különleges látnivalók nyomába eredtünk Horvátországban.

Szardíniaünnep a Zlarin-szigeten

Egy horvátországi nyaralás nem lehet teljes a finomabbnál finomabb halas fogások nélkül. Szerencsére az éttermekben bőven van választék a tenger gyümölcseiből, sőt néhány faluban még a halászat folyamatát is meg lehet ismerni.

Az egyik ilyen autentikus „halas” helyszín az Adrián Zlrain-sziget, ahol július végén – augusztus elején igazi szardíniaünnepet tartanak. A šibeniki szigetcsoportban található Zlarin-szigeten ilyenkor minden a szardíniáról szól, hiszen ez a halfajta évszázadokig táplálta az itt élőket. A zlariniek -akik arról ismertek, hogy az Adria egyetlen autó nélküli szigetének lakói- évente egyszer a halászmulatságra óriási, néhány négyzetméteres grillsütőket állítanak fel, melyen az ízletes szardíniát sütik, és azt a Šibenik környéki borászok Babić fajtájú vörösborával öblítik le.

Még több halásztelepülés Horvátországban: feeds.croatia.hr

Szelfizz világítótoronnyal!

Te is rajongsz a világítótornyokért? Ha igen, akkor Horvátországban jó helyen jársz, hiszen a tengerparton magányosan álló világítótornyokból nincs hiány ezen a vidéken.

Vela Palagruža – a legtávolabbi adriai világítótorony

A leghíresebb torony, amely sok művészt is megihletett már az 1876-ban épült Tajer világítótorony Sestrice Vela szigetének meredek szikláin. A Tajer elhelyezkedése miatt az Adria egyik legimpozánsabb világítótornya, érdemes útba ejteni és 1-2 szelfit készíteni vele. Egy másik, nem kevésbé híres torony egy sziget közepén épült. Valahol a nyílt tengeren, Vistől lés Lastovotól még messzebb helyezkedik el a Palagruža szigete az Adria legtávolabbi világítótornyával. A világítótorony őrei egyúttal e csodás sziget egyedüli lakói, akikhez néha csatlakoznak a komižai halászok is. A szigeten látható érdekességek között régészeti leletek is vannak, amelyek azt bizonyítják, hogy a sziget már kilencezer évvel ezelőtt lakott volt.

Nyaralj úgy, mint Robinson Crusoe!

Ha nem kedveled a zsúfolt, turistáktól hemzsegő strandokat, válogass Horvátország titkos partszakaszai közül! A Vis-szigeti Stiniva a European Best Destination honlap 2016-ban Európa legszebb strandjának választotta. A strand kizárólag hajón vagy hegyen át közelíthető meg, de megéri a fáradtságot!

Stiniva

A Cres-szigeti Lubenice szintén rejtett kincs. A strandon általában nagyon kevesen vannak, a panoráma pedig festői. Ha szokatlan élményre vágysz, látogasd meg a Mljet-szigeti Saplunara strandot! A parton ugyanis se szálloda, se vendéglő, mindössze néhány jellegzetes helyi ételeket kínáló, fenyőerdővel körülvett kis bódé található.

TIPP: Aki igazi természeti csodát szeretne látni, látogasson el a Brač-szigeten található Zlatni rat strandjára. A strand különlegessége, hogy alakját és hosszát az apály és a dagály váltakozásai, a tengeri áramlatok és a szél határozzák meg.

Top 10 tengerpart Horvátországban, térképpel!

Vásárolj a helyi piacokon!

Azt mondják, egy nemzet kultúráját ételein keresztül lehet megismerni, erre pedig nem találni jobb helyet a helyi piacoknál. A horvát piacok már évszázadok óta minden nap organikus, friss, helyi termelésű és szezonális élelmiszereket kínálnak. A legismertebb és legnagyobb piac, amelyre egész Horvátországból a legjobb termékek érkeznek, Dolacban van. Zágráb egyedülálló szimbóluma az ízek és illatok gazdagságával ejt rabul, valamint a hagyományokkal, melyek a főváros fő szimbólumával – a piros šestinai napernyővel – alkotnak csodás képeslapot a fővárosról.

Fiumei piac

fiumei piac elsősorban a tenger kincseitől nyüzsgő gazdag halpiacáról ismert. A piac közvetlenül a tenger partján épült, nem messze a famólótól, melyen a helyi halászok kirakodták a fogást és kosarakban vitték eladásra. Itt minden megtalálható a szardíniától és más kékhaltól kezdve a gigantikus aranydurbincsokig és a fehérhúsú halak legszebb példányaiból készült halfilékig, kagylókig, rákokig, polipokig és más tengeri kincsekig. A finomságok mellett a tapasztalt halászoktól titkos elkészítési módokat is el lehet lesni.

Pula központjában helyezkedik el egy egyedülálló szecessziós szépség, melynek építése 1902-ben kezdődött az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Ez egy olyan hely volt, mely összekötötte a falusi és városi lakosságot, és ez máig is így van. A piacon található Horvátország legmodernebb halpiaca, de a friss húson, sajtokon, zöldségen és gyümölcsön kívül isztriai finomságok is kaphatók itt, mint amilyenek az isztriai gombák, valamint az isztriai föld legismertebb gyümölcse – a fekete és fehér szarvasgomba, melyet különleges ínyencségek készítéséhez használnak.

Ússz a barlangok között!

Az Adriai-tenger bővelkedik titokzatos barlangokban. Az egyik leglátványosabb kupolával a Ravnik-szigeten található Zöld-barlang rendelkezik. Nevét a barlang falain megtelepedett algák színéről kapta, melyek egyebek mellett a világ egyik legszebb sziklamászó helyévé tették azt. Néhány mérföldre a Zöld-barlangtól, Biševo-szigeten található a Kék-barlang, amely egész nap varázslatos türkizkék fényben ragyog. Be lehet jutni úszva vagy kisebb bárkával, tapasztalt búvároknak különösen ajánlott a túra!

Golubinka-barlang

Dugi otok déli partjainál, a Brbinjšćica öböltől nyugatra helyezkedik el a Golubinka-barlang. A barlang hosszú bejáratán úszva vagy nagyon szűk hajóval lehet bejutni, de a barlang fenekéhez ajánlott búvármaszkkal beúszni.

Fedezd fel az UNESCO Világörökség helyszíneit!

Horvátország legszebb városaiban sétálva lépten-nyomon világörökségi helyszínekre lehet bukkanni. Trogir belvárosa a romantikus stílusú templomokkal, lenyűgöző reneszánsz és barokk építményekkel emelkedik ki, míg Splitben a Diocletianus-palota ér meg egy kirándulást.

Trogir, Horvátország

Poreč történelmi központjában található az Euphrasius-bazilika és komplexuma. A 6. századi episzkopális komplexum a hozzátartozó sekrestyével, keresztelőmedencével, harangtoronnyal és püspöki palotával a kora bizánci építészet kitűnő példája.

További UNESCO-helyszíneket Horvátországban ide kattintva találsz.

Túrázz a tengerparton!

A tenger mentén, lélegzetelállító tájakon át vezet a kék útvonal, amely négy szigeten (Krk, Rab, Pag, Mljet) és két félszigeten (Isztria és Pelješac) halad keresztül.

Bármerre is indulsz el, érdemes kitartónak lenni, hiszen a következő magaslaton biztosan feltűnik a tenger sziluettje. És a legjobb, hogy ha megunod a hegymászást vagy a hegyi kerékpározást, ereszkedj le a partra és csobbanj egy nagyot a hűsítő tengervízben!


Fotók: feeds.croatia.hr

További horvátországi élményekért nézz körül a feeds.croatia.hr oldalon.

 

 

Szponzorált tartalom.

 

Ajánlatok