accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Megmutatjuk mi fér bele két napos őrségi kirándulásba!

utazomajom /

A Rába folyásával egy irányban haladva, nem messze az osztrák és a szlovén határtól fekszik az Őrségi kistáj, amely mind történelmi, mind természeti tájként felfogható. Az Őrségbe 44 település tartozik, így a felfedezésükre hagyjunk bőven időt, mivel az Őrség nem a gyors turizmusról szól, hanem a lassú felfedezésről. A legcélszerűbb, ha túrázunk, kirándulunk, vagy kerékpárral fedezzük fel a hangulatos kis helyeket. Szentgotthárdon a 3 csillagos Lipa Hotel jó kiindulási pont lehet, ahonnan könnyen fel lehet fedezni a kis településeket.

Kihagyhatatlan látnivaló az Őrség melletti lovászi bunker. Az 1940-es években kezdődött annak a bunkerrendszernek az építése, amely az ötvenes években, a hidegháború során folytatódott. Nagy volumenű építkezés volt ez a gyönyörű zalai, dombokkal körülölelt falucskában, a föld mélyében, egy apró szakaszaként annak a majd 630 km-es védvonalnak az ország déli határvidékén, mely az Őrségtől Szegedig húzódott. A hely csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Számtalan folyosóval, saját víz és áramellátással, szellőztetéssel, fűtéssel, orvosi szobával, telefonközponttal, de még parancsnoki szobával is rendelkezett. A bunkertúrák szerelmeseinek javasoljuk, hogy látogasson el a pákai szabadtéri bunkerekhez is!

Kisvasút mellett található tó

A Csömödéri Állami Erdei Vasút 109 km vágányhosszával Magyarország leghosszabb kisvasúti üzeme. Különlegessége, hogy itt még mindig jelen van a teherszállítás, a személyforgalom mellett. A kisvasút a lenyűgöző zalai dombságon át zakatol, rengeteg érdekes látnivalót érintve. Legérdekesebb állomásai Kányavár, Bázakerettye (híres fürdőhely, valamint innen könnyen elérhető a budafapusztai arborétum, valamint a végállomás Kistolmács, melynek a népszerűségéhez nagyban hozzájárult az 1989-ben épült mesterséges tó is, amit strandolók és horgászok egyaránt szívesen használnak.

Csömödéri Állami Erdei Vasút

Az Őrség déli szélén, csodálatosan érintetlen környezetben fekszik Magyarföld. Az alig 40 fős település 2009-ben döntötte el – Rátóti Zoltán színművész segítségével, aki akkor a falu polgármestere volt –, hogy szeretne egy templomot mivel addig nem rendelkezett vele. Az ökumenikus faszerkezetes templomot mindenképp érdemes felkeresni, mivel egyedülálló a maga nemében, mivel Noé bárkájához hasonlít.

Magyarföldi fatemplom

Szentgotthárdtól alig néhány kilométerre, a máriaújfalui városrész határában található egy különleges, hangulatos tó, a Máriaújfalui-víztározó, közismert nevén a Hársas-tó, melyet nyáron nemcsak a horgászok és a kirándulók, de a fürdőzők is birtokba vesznek. Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Hársas-tavat mesterségesen hozták létre a 80-as években, méghozzá a Hársas-patak elzárásával. A tavat igazán élénk élővilág veszi körül, amely legjobban a nagyjából egy kilométer hosszú Hársas-tó tanösvény bejárásával figyelhető meg. Az út a tóparti sétány körül vezet végig nyolc állomáson keresztül, ahol a természeti kincsek mellett az őrségi és vendvidéki kulturális örökséggel is megismerkedhetnek a kirándulók.

Hársas tó felülről

Velemér szélén, egy apró tisztáson áll a még apróbb Árpád kori templom, melyet a XIII. században építettek. A félhomályban lévő templom belsőben skolasztikus ikonográfia tárul elénk: a falfestmények közül ma már sok homályosan látható és töredékes, de nagy részük jó állapotban kápráztatja el a látogatót. Az eredetinek megfelelően a templom őrzi régi képét és hangulatát. Megelevenedik az Angyali üdvözlet, az utolsó ítélet, Szent Miklós, Szent László és a megfeszített Krisztus is.

Veleméri templom

Szalafő Pityerszer nevű településrésze egy kicsi skanzen. Különlegességét az adja, hogy más skanzenekkel ellentétben itt az épületek máig az eredeti helyükön vannak. A skanzen nevezetességei közé tartozik a „kerített ház” és az „emeletes kástu”. Ezek az országban csak itt találhatók. A kástu (amelynek neve a kastély szavunk (az pedig a latin castellum) rokona lehet) mellett látható az úgynevezett tóka, az őrségi parasztporták jellegzetes tartozéka. Ez tulajdonképpen egy – az agyagos talajba ásott – vízzel teli gödör; amely az állatok számára szükséges itatóvíz gyűjtésére és tárolására szolgált. Ha a szükség úgy kívánta, a vizét főzésre, vagy mosásra is felhasználták. A skanzentől pár száz méterre eurázsiai vadlovak és európai bölények láthatóak: az állatokat egy kilátóról lehet alaposan megfigyelni. A pajtabüfé pedig hagyományos őrségi ételekkel várja a vendégeket.

Ezen kívül persze ha már ott járunk érdemes megállni és elidőzni Őriszentpéteren, ahol lehetőség van megkóstolni a különleges őrségi ételeket, de Pankaszt és Apátistvánfalvát is útba ejthetjük.

A bejegyzés a az Interreg szlovén-magyar határtérség turisztikai projektgazda segítségével jöhetett létre. #guide2visit

Ajánlatok