accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

74. nap – A háborús borzalmak Vietnamban

lanymajom /

A saigoni Háborús emlékmúzeumban azt éreztem, hogy minél több információ tudatában vagyok a vietnami háborúról, annál kevésbé értem a mögötte meghúzódó célokat és okokat.

Idáig úgy tudtam, hogy az USA a déli országrészt támogatta, ezért az amerikaiak többnyire csak északot bombázták. A múzeum viszont bemutatta, hogy ez egyáltalán nem így volt, hanem az amerikaiak az egész országban hatalmas károkat okoztak.

Érdekes volt látni az alsó szinten a világsajtó reakcióját a háborúról. Nem csak az egykori kommunista országokban, de a nyugati államokban is tüntetéseket szerveztek és kiálltak Vietnam mellett. A magyar újságokból származó cikkek is kiállításra kerültek, melyek közül az egyik egyenesen amerikai terrortámadásnak nevezte az eseményeket.

A következő emeleten berendezett fotókiállítás az amerikai vegyifegyverek által okozott következményeket ismertette, bemutatta, hogy ez milyen mutációkat okozott az emberekre nézve. Borzalmas volt.

Az amerikai pár, akiknél Couchsurfingeltem, azt mondta, hogy ők az iskolában erről semmit sem tanultak. Annyit tudtak, hogy volt egy vietnami háború, viszont teljesen ledöbbentek miután elmentek a saigoni Háborús emlékmúzeumba és megtudták, hogy valójában mi is történt.

Az is érdekes, hogy a két ország között milyen gyorsan helyre állt a diplomáciai viszony. Egymás állampolgárait egyszerűsített vízum követelményekkel támogatják, a vietnamiak is szívesen látott vendégek az USA-ban, illetve a nyugati országok közül az amerikaiak elsőként kaptak egy éves turista vízum lehetőséget Vietnamban. A pár szerint az USA-nak azért fontos a jó kapcsolat fenntartása Vietnammal, hogy így akadályozzák meg Kína terjeszkedési törekvéseit.

Kíváncsi vagy az előző történetekre is? Ha elolvasnád a thaiföldi, malajziai és vietnami kalandokat, akkor kattints ide.

Ajánlatok