accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

8 + 1 hasznos tipp csomagoláshoz

utazomajom /

Megvetted már a repülőjegyedet, a szállást is lefoglaltad, közeleg az utazás napja, de még nem tudod, miket vigyél feltétlenül magaddal, vagy egyáltalán mibe pakolj?

Legyen szó egy hétvégi kiruccanásról, egy egyhetes tengerparti nyaralásról, vagy egy hosszú, több országon átívelő körutazásról, az alábbi praktikus infóknak és tippeknek biztos, hogy használt veszed, bárhova is utazz.

1. Ne kapkodj

Néhány nappal indulás előtt kezdd el a bepakolást, és írj egy listát azokról a fontos dolgokról, amelyekre feltétlenül szükséged lesz (pl. telefon töltő, rendszeresen szedett gyógyszerek, stb). Erre a listára azokat a dolgokat is írd fel, amiket csak az utolsó pillanatban kell betenned a táskába (pl. fogkefe, fogkrém), így tuti nem fog semmi fontos otthon maradni.

2. Válassz okosan

Válaszd ki a megfelelő táskát vagy bőröndöt, amire szükséged lesz az utazáshoz. Ha repülővel utazol, már a csomagolás megkezdése előtt ellenőrizd, hogy az adott légitársaság mekkora bőröndöt enged fel a fedélzetére és a csomagtérbe, majd ehhez mérten válassz. Ezt az információt általában a repülőjegy foglalásban, vagy az elektronikus jegyen találod, vagy ha utazási irodával utazol, akkor az általuk küldött részvételi jegyen. Ha sehol sem leled ezt az infót, ott érdeklődj, ahol a jegyet / utazást foglaltad, vagy az airlinesbaggage honlapon.. Ha nincs megfelelő méretű bőröndöd vagy kézipoggyászod, itt tudsz többféle árkategóriában, méretben és színben válogatni.

3. Mit hova?

Értékes tárgyakat (pénz, ékszer, okmányok, karóra, stb., de még a cigaretta is ide tartozik) ne tegyél a feladandó bőröndbe, mert sajnos előfordulhat, hogy kilopják belőle, ezért ezeket mindig a kézipoggyászban tartsd! Ugyanez érvényes természetesen a különféle kütyükre, mint pl. tablet, telefon, fényképezőgép, stb. Ha laptopot is viszel, úgy helyezd el a kézipoggyászban, hogy könnyen elő tudd venni és vissza tudd tenni (tehát ne a legaljára szuszakold be), mert a biztonsági ellenőrzésnél ki kell venned a táskából hogy külön átvilágíthassák.

4. Védd az értékeid

Védd a bőröndödet az óvatlan kezektől: használj számzáras bőröndpántot, de nagyon hasznos a TSA záras lakat is így ha a hatóságoknak fel kell nyitniuk a bőröndöt, nem fogják szétverni a lakatot, hanem egyszerűen kinyitják egy speciális kulccsal. Ha minden védelem ellenére mégis ódzkodsz a cipzáras bőröndöktől, válassz olyan koffert, mely nem cipzárral, hanem műanyag szelvényekkel (+ TSA számzárral) záródik.
Azzal is sokat tehetsz a bőröndöd védelméért, ha befóliáztatod a reptéren: nem csak a szarkák ténykedésétől véd meg, hanem megóvja a bőröndödet a koszolódását, külső sérülésektől.

5. Légy előrelátó

Ha repülővel utazol, készíts be a kézipoggyászodba egy (a célország időjárásának megfelelően összeállított) váltás ruhát és fehérneműt, hogy ha esetleg elkeveredne a feladott bőröndöd, és csak 1-2 nap késéssel kapod meg, legyen nálad tiszta ruha (+ fürdőruha, ha nyaralni mész)!

6. Csak ami szükséges

Ne pakold be az egész ruhásszekrényt, mert úgysem fogod mindet hordani, és csak feleslegesen növeled a súlyt a bőröndödben. Gondold át, mit fogsz csinálni a nyaralás alatt, és a programodhoz illeszkedő, egymáshoz passzoló szetteket állíts össze. Figyelj arra is, ha pl. luxushotelbe mész, legyen nálad – férfiak esetén – legalább egy hosszú nadrág (az étterembe a legtöbb elegáns hotelben nem engednek be rövidnadrágban), vagy pl. ha templomot, mecsetet szeretnél látogatni, térd alá érő alj és vállat, felsőtestet takaró felső (hölgyek esetén), valamint egy könnyű sál a fejedre. Ez csak néhány példa, de tényleg érdemes jól átgondolni, mi az, amire feltétlen szükséged lesz, és mi az, amit nyugodtan otthon hagyhatsz. Ha kész vagy a pakolással, és túl nehézre sikeredett a bőrönd, először a ruhákat, cipőket vedd górcső alá: felesleges a nagy és nehéz fürdőlepedő bekészítése, ha adnak a szálláson strandtörölközőt, illetve szükségtelen 3 sportcipő, ha tengerparti nyaralásra készülsz.

7. Folyadékok

Ne feledd azt sem, hogy 100 ml-nél nagyobb kiszerelésű folyadékokat, krémeket nem vihetsz fel a repülőre (akkor sem, ha a 200 ml-s üvegben csak 5 ml parfüm van). Több drogériában lehet már kapni mini tusfürdőt és sampont, de ha a kedvencedet szeretnéd vinni, akkor javaslom hogy ruházz be egy ilyen flakonszettre, mely kényelmesen elfér a kézipoggyászban és a legtöbb szükséges piperecuccodat ki tudod adagolni.

8. Súly

Próbáld a feladandó poggyász megengedett maximális súlyánál pár kilóval könnyebbre pakolni a bőröndödet, hogy a visszafelé úton a szuveníreknek, ajándék bornak, vizes törölközőnek, stb. maradjon még kapacitás. Ha félsz attól, hogy esetleg túlléped a keretet, és nem szeretnél kellemetlenséget a check-innél (több ezer forintos felárat fizetni meg pláne nem), vigyél magaddal egy bőröndmérleget, amivel már kint a reptérre indulás előtt lemérheted a bőröndöt, és eloszthatod a súlyt utastársaid vagy a csomagjaid között.

A cikk létrejöttét a holidayshop szponzorálta. Az utazómajom olvasói 12% kedvezményt kapnak a nem akciós termékek árából 2017. október 31-ig a MAJOM2017 kuponkóddal.