accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

98-107.nap 2. rész: Éget a nap!

lanymajom /

Ausztráliában sokkal jobban éget a nap, mint Délkelet-Ázsiában a trópusokon. Az okát nemsokára kifejtem, előrejáróban annyi, hogy ha Ausztráliába mész, mindenképp vigyél magaddal naptejet és sapkát, mert életet menthet. Nem vicc!

Miután John elfogadta a felkérésem a helpx-en, a következő üzenetben azt kérdeztem tőle, hogy mire lesz szükségem az ott tartózkodás alatt, esetleg van-e valami, amit be kéne szereznem az érkezésem előtt. Azt a választ kaptam, hogy munkaruhát tud biztosítani, viszont sapkát érdemes lenne magammal hozni, mivel Tasmaniában nagyon erős a napsugárzás.

Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek, úgy voltam vele, hogy Délkelet-Ázsiából, az egyenlítő közeléből jövök, már van egy alapszínem, mi baj történhet. Emlékszem, hogy miután megérkeztem Sydney-be a hostelben mondta egy lány, hogy kenjem be magam naptejjel, mert most különösen éget a nap. Közel 40 fok volt aznap én pedig először naptej nélkül mentem ki az utcára. 1-2 óra után vissza is mentem a hostelba, mivel éreztem, hogy tényleg szükség lesz rá, valóban égeti a nap a bőrömet. Ennyi idő bőven elég volt arra, hogy leégjek.

Eljött John-nál az első munkanapunk. Felvettem a munkaruhát, overállt, bekentem az arcom naptejjel, majd úgy gondoltam, hogy ezzel rendben is vagyok. A bőrömet szinte alig éri majd a nap, ahol pedig éri ott be vagyok kenve naptejjel. Miután beszálltunk az autóba, John mondta, hogy menjek vissza egy sapkáért. Én erősködtem, hogy nem kell sapka, soha nem szoktam sapkát viselni. John reakciója az volt, hogy oké, gyere velem mutatok egy fényképet. Bementünk a lakásba, majd előkotort a fiókból egy képet. Egy fiatal, nagyjából velem egyidős lány volt rajta. Ahogy megláttam a képet egyből rávágtam, hogy de ő egy nagyon fehér bőrű lány, nekem ennél sötétebb a bőröm. John erre  csak annyit mondott, hogy ez a lány is egy hosszabb időszakot töltött el Ausztráliában, de már nem él. Bőrrákot diagnosztizáltak rajta, ami a fejbőréről terjedt tovább, és sajnos túl későn ment el orvoshoz. Ezután nem kellett kétszer mondani, felvettem a sapkát.

Miért ilyen erős a napsugárzás Ausztráliában?

Mivel Ausztrália nagyon száraz és kicsi a légszennyezettség, ezért a levegőben semmi sem fogja fel a napsugárzást. Érdemes ránézni az alábbi térképre, ahol össze tudjuk hasonlítani a világ országait az őket ért napsugárzás alapján. Mivel Délkelet-Ázsiában magas a páratartalom és a légszennyezettség is jelentős, ezért ott nem annyira veszélyes a napsugárzás, mint pl. Ausztráliában vagy akár Afrika bizonyos területein. Hogy milyen gyorsan fogunk leégni tehát nem csak attól függ, hogy milyen távol vagyunk az egyenlítőtől.

A kép forrása innen

A cikk létrejöttét a GRÁNIT Bank támogatta

Ha egy igazán jó utazós bankkártyát szeretnél, akkor olvasd el a cikkünket a Platinum kártyáról

Ajánlatok