accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

98-107. nap 6. rész: Tasmania különleges állatai

lanymajom /

Egyik nap, amikor befejeztük a munkát én úgy döntöttem, hogy nem fogok az autó oldalán állni, inkább gyalog megyek vissza, mivel úgyis olyan lassan tudunk haladni azon a földúton, hogy gyalogolva is hamarabb odaérek a házhoz. De jó, hogy így döntöttem, mivel séta közben egy érdekes állatra bukkantam.

Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy valami mozog a fűben. Később megtudtam, hogy egy hangyászsünnel találkoztam. Amikor észrevett a süni egyből összegubózott, de én ott maradtam és türelmesen vártam. Pár perc után a sün megbátorodott és tovább folytatta a hangya keresgélést.

Ez az állat azért érdekes, mivel a kacsacsőrű emlőssel ők ketten azok a különleges emlősök, akik nem elevenszülők, hanem tojásokon ülve keltik ki kicsinyeiket.

Ha már az állatoknál tartunk, akkor pár szót írnék még az erszényes emlősökről is, melyeknek 70 %-a az ausztráliai kontinensen él (a többi Dél- és Közép-Amerikában, illetve Pápua Új-Guineában). Az újszülött erszényesek eléggé fejletlenül jönnek a világra. Ennek az az oka, hogy az erszényes nőstény állatok nem rendelkeznek fejlett méhlepénnyel, így egy bizonyos idő után az embrió nem tud további tápanyagokhoz jutni az anyaállat testében. Az újszülött állatnak a születéskor csak az életben maradáshoz legszükségesebb szervei fejlődnek ki, pl. légzőszervek, majd a fejlődését az erszényben folytatja tovább. Az erszény elsődlegesen tehát nem az újszülött állat szállítására, hanem a biztonságos fejlődésére szolgál.

Habár Tasmania keleti részén elvileg megtalálható a keleti szürke óriáskenguru, viszont itt leginkább a kisebb termetű wallaby kenguruval és filanderkenguruval fogunk találkozni.

Tasmania különleges állatvilágába tartozik a tasman ördög és a már említett kacsacsőrű emlős is, melyekkel sajnos nem sikerült találkoznom. Az ördög annyira harcias, hogy a zsákmányát szőröstül bőröstül befalja. Az ürüléke ezért fehér színű, hiszen a csontokat is elropogtatja. A kacsacsőrű emlős pedig a lassan csordogáló patakokat vagy a láposabb tavakat kedveli. Ez a jószág biztosan dobogós lenne a legfurcsább állatok versenyén. Vízben úszkáló, szőrős emlős, ami úgy néz ki, mint egy kacsa. Dave, az említett vendég már látott kacsacsőrű emlőst John házától nem messze, úgyhogy nem smafu, tényleg létezik.