accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

142. nap: Az ausztrál életszínvonal egy új-zélandi és egy amerikai szemszögéből

lanymajom /

Ez az út előtt Prágában dolgoztam, ahol az amerikai lakótársaimon keresztül több nemzetközi ismerősöm is lett. Innen erednek a kuala lumpuri kapcsolatok, a család, akikkel a karácsonyt töltöttem, illetve rajtuk keresztül ismertem meg a szintén amerikai Lisát, aki Prágában egy brit iskolában tanított. Az új-zélandi barátja viszont Melbourne-ben kapott állást, ezért úgy döntött követi őt Ausztráliába. 

Lisa nem sokáig tud egy helyben meglenni, ekkor is épp egy utazásról érkezett vissza a városba, úgyhogy előző nap a barátját küldte elém, hogy vezessen körbe Melbourne főbb nevezetességein, aznap pedig már együtt tudtunk sétálni Melbourne divatos St. Kilda negyedében.

Lisa barátja, Alex jogászként végzett Új-Zélandon, viszont friss diplomásként, különösebb szakmai tapasztalat nélkül több hónapos munkakeresés során se sikerült elhelyezkednie az országban. Mivel az új-zélandi állampolgárok szabadon vállalhatnak munkát Ausztráliában, ezért úgy döntött, hogy bővíti a lehetőségeket és nemcsak otthon, hanem Ausztráliában is jelentkezik álláshirdetésekre. A munkakeresése végül Melbourne-ben lett sikeres, ahol egy japán autóipari cégnél dolgozik beszerzőként. (Ausztráliában egyébként már nem folyik autógyártás, nemrég zárták be az utolsó gyárat.)

Milyen az ausztrál életszínvonal?

Alex szerint az életszínvonal egy kicsit magasabb Ausztráliában, mint Új-Zélandon, hiszen itt nagyobbak a fizetések, de szerinte az ausztrálok nem olyan kedvesek, mint az új-zélandiak és a környezetvédelem se olyan fejlett, mint náluk. Úgy gondolja, hogy az ausztrálok nem igazán elfogadóak a külföldiekkel, habár náluk Új-Zélandon szinte egyáltalán nincsenek illegális bevándorlók az ország földrajzi elhelyezkedéséből kifolyólag. (Ezt a harmónia napi rendezvény után érdekes volt hallani.)

Lisa Ausztráliában is tanít, viszont elég nehezen talált a szakmájában állást és úgy érzi, hogy a karrierje szempontjából a jelenlegi munkájával egyet inkább visszalépett, minthogy előre haladt volna. Ő úgy látja, hogy habár a fizetése itt magasabb, mint Csehországban volt, viszont ebből az összegből nem tudja ugyanazt az életszínvonalat fenntartani, mint amit Prágában. Szerinte Európában sokkal jobb munkákat találna, melyek nagyobb kihívást és fejlődést jelentenének számára. Ezen felül Európát jobban kedveli, mint Ausztráliát, mivel amerikaiként Európa történelme és kultúrája sokkal érdekesebb számára. Utazás szempontjából is szívesebben élne újra Európában, hiszen ott pár óra alatt akár autóval is egy teljesen más kultúrába léphetünk, Ausztráliában viszont hatalmasak a távolságok és nincsenek különösebb történelmi vagy kulturális emlékek. 

Ajánlatok