Zsírban oldódó vitaminok szerepe – Mit kell tudni róluk
A szervezet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel való folyamatos ellátása elengedhetetlen az egészséges szervezet megtartásához és visszanyeréséhez. Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok, amelyek a különböző felszívódáson túl mind más és más hatóanyaggal rendelkeznek.
Bejegyzésünkkel a zsírban oldódó vitaminokról kívánunk egy átfogóbb képet adni, így górcső alá kerül az a vitamin, a d vitamin, az e vitamin és a k vitamin. Érdemes többet tudni a zsírban oldódó vitaminok szerepéről, tulajdonságairól és forrásairól annak érdekében, hogy felkészülten induljon neki az emberi szervezet a téli hónapoknak!
A szervezet számára szükséges tápanyagok
Számos zsírban oldódó vitamin ma már sokkal kényelmesebb formában fogyasztható, mint például a Kalmia kínálatában megtalálható d vitamin csepp is. Ahhoz, hogy az egészséges állapot hosszú távon fenntartható legyen, szükség van különböző mikro és makro tápanyagokra egyaránt, amelyeket a szervezet önmagától nem képes előállítani.
A vitaminok és az ásványi anyagok sorolhatók a mikro tápanyagok fogalomkörébe, melyek két nagyobb csoportra oszthatók, az előzőekben is említett vízben, valamint zsírban oldódó vitaminokra. Az utóbb említett vitaminokat a szervezet képes mind a zsírszövetekben, mind pedig a májban tárolni, így fontos a megfelelő bevitel és a túladagolás elkerülése.
A zsírban oldódó vitaminok jellegzetességei
Az a vitamin, azaz retinol sikeresen felszívódik az elfogyasztott tápanyagból. Az a vitaminnak szerepe van az anyagcserében, támogatja a látást és a bőr állapotának fenntartását, valamint pozitív hatással van az immunrendszerre is. Megtalálható a répában, a spenótban, az édesburgonyában, a sajtokban, a tojásban és a halakban egyaránt. Az a vitamin hiánya látással kapcsolatos problémákban nyilvánulhat meg, mint a farkasvakság vagy egyéb maradandó látáskárosodás.
Az a vitamin megtalálható növényi forrásokban, magvakban és olajokban, mint a napraforgóolaj, a szójaolaj, a mandula, a mogyoró, a tök, a spenót és az avokádó. Mindazonáltal pedig e vitamin kapszula formájában is bevihető a szervezetbe. Az e vitamin védi a szívet, jótékony hatással van az idegsejtekre és támogatja az immunrendszert is.
A d vitaminból a napsütés által táplálkozhat a szervezet, azonban a téli hónapokban megtalálható a lazacban, a szardíniában, a vörös húsokban, a gombában, valamint a növényi tejben. Hiánya angolkórhoz, valamint a csontok károsodásához vezethet. Megfelelő adagolása esetében azonban támogatóan hat a normál fogazat, izom és csontozat kialakulására és fenntartására. Támogatja az immunrendszert és a vér normális kalciumszintjét egyaránt.
A megfelelő k vitamin mennyiség zöld növényekből bevihető a szervezetbe, mint a brokkoli, a spenót, a gabonafélék, valamint a növényi olajok. K vitamin részt vesz a véralvadási folyamatokban, valamint hozzájárul az erős csontozat kialakulásához és a sejtek növekedéséhez is.