accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ezért kerül közel 100 millió forintba egy New York-i hot dog árus engedély

utazomajom /

Valószínűleg már mindenki látott New York-i fémből készült hot dog árus food truck-ot. Aki járt már a Hudson folyó torkolatában fekvő városban annak volt szerencséje élőben is, mások pedig különböző filmekben, videókban.

New York a világ egyik legdrágább városa, Budapesthez viszonyítva legalább duplájába kerül minden. A legnagyobb különbség a lakás és albérletárakban mutatkozik: több, mint ötszörösét kérik az apartmanok bérleti díjáért. Hozzá kell tenni, hogy a fizetés is ötször magasabb a budapestinél.

A világ minden tájáról érkeznek kalandorok megvalósítani az amerikai álmot. Nem csak nekik, de a turistáknak is sokszor nehéz megoldani a drága étkezést, ezért különösen sokan étkeznek utcai food truck-oknál. Arról nem is beszélve, hogy New York-ban “drágább az idő” is, ezért a legtöbben csak gyorsan bekapnak valamit, és már rohannak is tovább. Forgalmas helyeken utcai ételárusként dolgozó vendégmunkás igen jó eséllyel többet keres a legtöbbünknél. Mivel ezt mindenki tudja, komoly szabályozásokat kellett a városnak hoznia annak érdekében, hogy ne legyen mindenütt food truck. Ennek érdekében bevezették, a “hot dog licenszt”. Hasonló, mint Magyarországon a taxis engedély. Az árusok számának maximumát 3100-ban határozták meg, ennél többen nem árulhatnak az utcán hot dogot.

Vannak olyanok, akik 20 éve vannak várólistán egy engedélyért. Az utcával ellentétben a parkokban nincsenek várólisták, azonban 5 évente az engedélyeket aukcióra bocsájtják. A legolcsóbb az Inwoo Hill Park-ban hot dogot árulni, ennek ára évente csupán 700 dollár (215.000 Ft). A brooklyn-i Maria Hernander Park-hoz tartozó engedélyért azonban már 3 200 dollárt, azaz közel 1 millió forintot kell fizetni. A park engedélyek közül a legdrágább jelenleg a Central Parkban lévő, ez 266 850 dollár egy évre. (81 millió 600 ezer forint).

New York legdrágább hot dog árus engedélye azonban a Central Park Zoo bejáratánál található. Ezért 289 500 dollárt, tehát közel 90 millió forintot fizetnek évente.

De hogy jön ki a matek?

Egy hot dog két dollárba kerül, hozzá egy üdítő szintén két dollár. Vegyük, hogy egy átlagos vásárló 4 dollárt költ. A hot dog előállítási költsége körülbelül 0.75 dollár, egy üdítő pedig 0.25 dollárba kerül, tehát minden vásárlón 3 dollár haszna van az árusnak. Ha két percenként van egy vásárlója úgy, hogy napi 14 órát dolgozik, akkor évente 450 000 dollár bevételre tesz szert. Így tehát 150 000 dollár profitot termel éves szinten, tehát közel 4 millió forintot tehet zsebre havonta. Ugye, hogy többet keres, mint Te?

Az aktuális termék árakat ide kattintva találod.

Forrás: Half as Interesting

Ajánlatok