accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

5 napos autós kirándulás az Isztriai-félszigeten (látnivalók, úti terv, tippek)

kristofeszter /

Elbűvölő természeti kincsek, római kori emlékek, hangulatos szűk utcák, emlékezetes kulináris és sportélmények várnak Horvátországban, ahol egész évben színes programkínálat fogad. Ne ess kétségbe, ha vége van a nyárnak, hiszen a vizes kalandokon kívül számos program és látnivaló teszi különlegessé a kikapcsolódást Horvátországban. Az egyik legnépszerűbb úti cél ehhez az Isztriai-félsziget, az Adriai-tenger félszigete, amely apró falvakkal, történelmi látnivalókkal és egyedi kirándulóhelyekkel csalogat. A félsziget mindössze 300 km-re fekszik Letenyétől, ami rövidebb táv, mintha a Balatonról Tokajba látogatnál. Az utazás tehát nem tart majd hosszú órákig, ráadásul megállhatsz félúton Zágrábban is, hogy felfedezd a horvát főváros látnivalóit. Felkészültél a kalandokra? Mutatjuk, milyen élményeket tartogat egy 5 napos autós kirándulás az Isztriai-félszigeten!

5 napos autós kirándulás az Isztriai-félszigeten

1. nap

Az utazás első napján – ahogyan már említettük – érdemes útba ejteni Zágrábot, ami Letenyétől kevesebb, mint 1,5 órás autóútra fekszik. A horvát főváros Közép-Európa egyik legrégebbi városa, ahol kihagyhatatlan látnivaló a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele székesegyház, a Szent Márk tér, az állatkert, a Dolac piac és a botanikus kertek. A város rejtett kincseinek és a látnivalók sokaságának köszönhetően akár több napot is eltölthetsz itt.

Most azonban csak egy félnapos városnézésre lesz idő, hiszen vár az Isztriai-félsziget, és az első nap következő állomása, Hum, amit a világ legkisebb városaként is szoktak emlegetni. Tegyél egy sétát a színes virágok, a macskaköves utcák és a bájos házak között, hogy eldönthesd, vajon igazuk van-e azoknak, akik azt állítják, hogy a település az elmúlt 1000 év során szinte semmit sem változott. Humtól csak 5 km-re fekszik Kotli, a Mirna folyó torkolatánál lévő vízesés közelében. A vízesésnél érdemes megállni egy kicsit, a kilátás elképesztő, emellett a település legfőbb látnivalója a sziklaoldalba épült vízimalom.

A következő állomásunk Motovun lesz, amihez kicsivel kevesebb, mint 30 km-t kell utazni. Motovun Horvátország középkori, épségben megmaradt, erődszerű városa, melynek óvárosi részén számos látnivaló akad, pl. a várfalak, a fő városkapu, a loggia, a harangtorony, vagy éppen a Szent István templom. Arra mindenképpen számítani kell, hogy parkolni a város lábánál, egy kijelölt parkolóban lehet, innen gyalogosan juthatsz fel a dombtetőre.

Motovun (fotó: Zoran Jelaca)

2. nap

Az autós kirándulás az Isztriai félszigeten Poreč felfedezésével folytatódik, ez Motovuntól 40 perces autózást jelent. A nap első felében bebarangolhatod Poreč óvárosát, amely egy kis félszigeten fekszik. Az óváros szabályos elrendezése még a római időkből származik, a Decumanus utca osztja hosszában ketté. Főbb látványosságai a Szabadság tér, a Szűz Mária templom, az ötszögletű bástya, az Euphrasius bazilika (amelynek harangtornyából szép kilátás nyílik Poreč óvárosára), a római városrész és a körbástya. Poreč éttermei közül bátran válogathatsz, itt megebédelhetsz, majd ezután hangulatos program vár a vadregényes Lim fjord környékén.

Euphrasius-bazilika, Poreč (fotó: Julien Duval)

Porečtől kb. 1 kilométerre található egy parkoló, ahol mindenképpen érdemes megállni a kis kilátótoronynál, ahonnan csodás kilátás nyílik a környező tájra. A déli hegyoldalban rejtőzködő 105 méter hosszú Romuald-barlang szintén kihagyhatatlan látnivaló, a Szent Romuald Benedek-rendi szerzetes nevéhez számos csodatétel fűződik. Fontos tudni, hogy az őskori, 30 ezer éves barlangrajzokat vezetett barlangtúra keretében nézheted meg.

Ha a vízről gyönyörködnél az öböl szépségében, bátran megteheted. Bár az öbölben nincsenek szervezett strandok, az úszás megengedett, de csakis saját felelősségre. Befizethetsz egy emlékezetes hajókirándulásra is, majd a napot egy kellemes kagylós-osztrigás-halas vacsorával zárhatod a kikötő egyik hangulatos éttermében.

Horvátország kincsei: Van élet a legnépszerűbb látnivalókon túl is >>

Lim fjord (fotó: Ivo Biocina)

3. nap

A harmadik napot köszöntsd Rovinjban, ami csak 20-25 perces út a fjordtól. Az óvárosban biztosan elvarázsolnak majd a kanyargós utcák, sikátorok, az évszázados kőházak, és a képeslapra illő élénk homlokzatok. A főtér történelmi épületei, a kávézók, éttermek és üzletek mellett keresd fel még a Szent Eufémia templomot, az Óratornyot, a városfalat és a helyi piacot is.

Rovinj (fotó: Julien Duval)

A következő állomás Bale lesz, a település, melyen áthalad a 45. szélességi fok, aminek a városka évente 2400 napos órát köszönhet. Tegyél egy sétát az óvárosban, és tengerparton, majd irány Fažana, a különleges kis halászfalu! Gondoltad volna, hogy a helyiek közel 100 féleképpen tudják elkészíteni a szardíniát? A település amellett, hogy az egész környéket ellátja friss hallal, arról is híres, hogy innen áthajózhatsz a szemközti Brijuni szigetekre.

Fažana (fotó: Igor Tomljenovic)

A Brijuni Nemzeti Park területén megnézheted Titó villáját és dolgozószobáját, a helyi szafari parkot, ráadásul dinoszaurusz lábnyomokat is felfedezhetsz. A programokat szabadon variálhatod, sőt, akár dönthetsz úgy is, hogy egy egész napot rászánsz a hajózásra és a nemzeti park élményeire.

Brijuni Nemzeti Park (fotó: Zoran Jelaca)

4. nap

A kirándulás az Isztriai-félszigeten nem lehet teljes Pula felfedezése nélkül. Az Isztria fővárosa több mint 3000 éves, már Kr. e. 10. században is lakott volt. A város gazdag történelmi örökségekkel rendelkezik, legnépszerűbb látnivalója az amfiteátrum, amely a világ 6. legnagyobb, ma is álló arénája. A napjainkban 5000 néző befogadására alkalmas épület a római időkben véres gladiátorviadalok és állatviadalok helyszíne volt.

Érdekes látnivaló még a Kr.e. 27 környékén épült Sergius diadalív, vagy Aranykapu, az Ikerkapu, a Herkules-kapu, Róma és Augustus temploma, a Podeszta-palota (városháza), és a Mária Mennybemenetele Székesegyház. A Pula dombjaiba fúrt, a város alatt húzódó földalatti alagútrendszert is érdemes végig járni, innen felvonóval felmehetsz a Kaštelhez, a 17. századi, dombra épített kastélyhoz, ahonnan mesés kilátás nyílik a környező tájra.

Pulai amfiteátrum (fotó: Julien Duval)

5. nap

Az autós kirándulás az Isztriai-félszigeten két izgalmas nemzeti parkkal zárul, tetszőlegesen dönthetünk akár csak az egyik mellett attól függően, hogy milyen élményeket keresünk. A Pulához közel eső, védettséget élvező Kamenjak-félsziget egész végig autóval járható (belépőjegyet váltani kell).

A félsziget déli végén található a Szafari park, ahol minden természetes anyagokból készült, van egy kőkorszaki étkezde és kilátó is, a Dinoszaurusz parkban pedig több mint 100 darab, 70 millió éves dinoszaurusz lábnyomot találtak. A félsziget végén egy kis szigeten áll a Porer világítótorony, ami a mai napig működik.

Mala Kolumbarica strand, Kamenjak-félsziget (fotó: Brotherside)

Hazafelé tartva az Iszriai-félszigetről, állj meg útközben Pazinban is, a város fő látványossága a várkastély és az előtte tátongó hatalmas szakadék, ha pedig még maradt egy kis időd a napból, az Učka Natúrpark is tárt karokkal vár. Az Učka tetejéről páratlan kilátás nyílik a környékre, a hegy csúcsán álló torony pedig az egyik kedvenc fotós helyed lesz.

Pazin (fotó: Julien Duval)
Učka (fotó: Julien Duval)

Horvátország, a 4 évszakos úti cél

Ugye már nem csak a nyár és a strandolás jut eszedbe, ha Horvátországra gondolsz? Az ezer szigetből álló ország igazi 4 évszakos úti cél, amely az aktív kikapcsolódás, a természeti kincsek és a városnézés szerelmesei számára egyaránt ideális pihenőhely. Merülj el az élményekben, és fedezd fel, milyen programokat tartogat számodra Horvátország!

Még több program és élmény Horvátországban >>

Kiemelt kép: Oprtalj község (fotó: Julien Duval)

Szponzorált tartalom. 




Ajánlatok