accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Horvátország kincsei – Van élet a legnépszerűbb látnivalókon túl is

kristofeszter /

Horvátország az egyik legnépszerűbb úti cél azok körében, akik a napfürdőzés mellett szívesen szakítanak időt a hajózásra és városnézésre is, emellett nem riadnak vissza az energiadús programoktól sem. Az ezer mosoly földjén számos ismert látnivaló akad, gondoljunk csak Dubrovnik történelmi kincseire, a Plitvicei-tavak mesés látványára, vagy éppen Split pálmafákkal kísért tengerparti sétányára. Ha beülünk az autóba, csupán néhány órát kell vezetnünk, és feltérképezhetjük Horvátország kincseit. Az országét, amelynek 6000 kilométernyi tengerpartja és közel 1200 szigete van, és ami baráti vendégszeretettel hívogat.

Trogir, Hvar, Krk, Opatija, Korcula, Rovinj, Krka Nemzeti Park, Pula, Makarska, Zadar. Ismered ezeket a helyeket? Most nem róluk lesz szó!

Mutatjuk, melyek azok a csodás úti célok, amelyek általában lecsúsznak a top 10-es Horvátország listákról, pedig itt is könnyedén magadhoz ölelheted azt a bizonyos mediterrán életérzést.

Omis, Cetina kanyon

A Cetina kanyonról a meredek sziklák, és a hosszú, vadregényes szurdokvölgy látványa miatt azonnal az érintetlen természet jut eszünkbe. A türkizkék színű Cetina folyó Omisnál torkollik a tengerbe. Nem csak a tengerparton lehet részünk vizes élményekben, de a folyó kalandos szakaszain is. A raftingolás éppen olyan remek program, mint a száguldozás a kanyon drótkötélpályáján. Aki gyalogosan járná be a kanyont, megmászhatja a folyó legnagyobb vízesését, ahol még fürdeni is lehet.

Horvátország legszebb tengerpartjai >>

Cetina folyó, zipline átcsúszópálya, Fotó: Ivo Biočina
Cetina folyó, zipline átcsúszópálya, Fotó: Ivo Biocina

A vizes élmények mellett Omis városa is számos programot tartogat. Egy városnézés során érdemes felkeresni az óvárosban található Szent Mihály templomot és a mellette található hangulatos teret, a város piacán pedig fejest ugorhatunk a mediterrán finomságokba. Omis fölött található a 13. századi Mirabela erőd, ahol egykor kalózok tanyáztak. A 15. századi Fortica vagy más néven Starigrad erőd Omis mellett fekszik, innen pazar kilátás nyílik a városra, a tengerre, és a kanyonra is.

Omis, Fotó: Ivan Sardi
Omis, Fotó: Ivan Sardi

Crikvenica, Kvarner-öböl

Crikvenica a Magyarországhoz legközelebbi tengerparti város, a Kvarner-öbölben található település mindössze 500 km-re fekszik Budapesttől. Autóval csupán 5 óra alatt elérhetünk a tengerpartig, ahol tengernyi vizes program vár. Egy hajókirándulásra mindenképpen érdemes befizetni, már csak azért is, mert az Adriai-tenger a Földközi-tenger egyik legbékésebb és legátláthatóbb tengere, így a hajókázás is zavartalan lesz.

Autóval Horvátországba? – így néz ki a matek >>

Crikvenica, központi városi strand, Fotó: Aleksandar Gospic
Crikvenica, központi városi strand, Fotó: Aleksandar Gospic

A domboldalra épült város strandjai mellett a városnézésre is érdemes időt szánni. Krk városához képest itt kevesebb a történelmi látnivaló, de aki szeret kirándulni, annak érdekes úti cél lesz a város közelében található középkori erődítmény, a Badanj erőd. Az erődöt, amelynek a történetéhez egy elásott kincs legendája is kapcsolódik, a 14. századi nagy földrengés után hagyták el. Az erőd mellett a 8 km hosszú Szerelem Ösvénye is kihagyhatatlan célpont. Crikvenica óvárosának főterén is érdemes tenni egy sétát, a történelmi városközpontban áll a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele templom és az egykori pálos kolostor is.

Kvarner-öböl, Lošinj sziget, Photo: Sandro Tariba, Kvarner Turisztikai Központ
Kvarner-öböl, Losinj sziget, Photo: Sandro Tariba, Kvarner Turisztikai Központ

Lim fjord

Az Isztria-félsziget az Adriai-tenger félszigete, érdemes tudni róla, hogy a belső szárazföldi részt Zöld Isztriának is nevezik, míg a tengerparti városok a Kék Isztria részen fekszenek. A Kék Isztria részen található Porec és Rovinj, a két település, amelyről már biztosan hallottál. A Lim fjord, a mintegy 10 km hosszan tekergő, vadregényes öböl neve nem biztos, hogy ismerős számodra, pedig az öböl annyira különleges, hogy még a hírhedt kalózkapitány, Captain Morgan is örömmel tartózkodott itt. Aki soha nem mondana nemet egy izgalmas hajókirándulásra, és szereti a tenger gyümölcseit, annak az öböl ideális választás a pihenéshez.

Isztriai-félsziget, Galebove stijene strand, Fotó: Aleksandar Gospić
Isztriai-félsziget, Galebove stijene strand, Fotó: Aleksandar Gospic

Top 10 tengerpart Horvátországban, térképpel! >>

Porec és Rovinj népszerű látnivalói helyett most egy kevésbé ismert látnivalót emelnénk ki, méghozzá a déli hegyoldalban található Romuald-barlangot.  A 105 méter hosszú barlang a legendás Szent Romuald Benedek-rendi szerzetesről kapta a nevét, a szerzeteshez számos csodatétel fűződik. Milyen érdekességek várnak a barlangban? Egy vezetett túra keretében választ kaphatunk arra, hogy miről mesélnek az itt talált őskori, 30 ezer éves vörös barlangrajzok.

Lim fjord, Fotó: Ivan Sardi
Lim fjord, Fotó: Ivan Sardi

A Novigradi-tenger települései

A Novigradi-tenger környékén kalandos rafting útvonalak, mesés öblök és bájos települések várnak. Az Adriai-tenger keleti oldalán fekvő tengeröböl éppúgy jó választás azok számára, akik szeretik a vizes élményeket, mint akik a túrázás, biciklizés, vagy éppen a sziklamászás szerelmesei. Ha már a túrázást emlegettük, érdemes célba venni a Paklenica Nemzeti Parkot, a Velebit-hegység tenger felőli oldalát. A nemzeti park leglátványosabb része a Velika Paklenica kanyon, amit bakancsos túrához ajánlunk. Ha pedig csobbannánk egyet, a közeli Starigrad kristálytiszta vizében tehetjük meg.

Két keréken Podgradinába, Pridragába és Maslenicába is kényelmesen eljuthatunk.

Paklenica Nemzeti Park, sziklamászás, Fotó: Julien_Duval
Paklenica Nemzeti Park, sziklamászás, Fotó: Julien Duval

Ami a városnézést illeti, bőven akad élmény számunkra a Novigradi-tenger környékén. Novigrad település római kori erődjéből csodás kilátás tárul a szemünk elé, de a kis templomokat is érdemes felfedezni. Posedarje a Novigradi-tenger partján fekszik, egyik nevezetessége a Szentlélek temploma, amely a település határában egy szigetre épült. A Posedarje-i prsut sonka szintén híres, ráadásul a helyiek készítik só, hideg füst és a bura szél segítségével. Szereted a vízi sportokat? Akkor mindenképpen keresd fel Horvátország egyik legszebb kanyonját, a Zrmanja kanyont, amivel közelebbi barátságot köthetsz a vadvízi evezések, kajak- vagy kenutúrák alkalmával. Kipróbálnád, milyen élmény a bungee jumping? Vedd célba az 50 méter magas Maslenica hidat, és gyönyörködj ugrás előtt/közben/után a táj szépségében.

Zrmanja folyó, kajakozás, Fotó: Aleksandar Gospić
Zrmanja folyó, kajakozás, Fotó: Aleksandar Gospic

Vir-sziget

Gyönyörű tengerparti részek, titkos látnivalók és romantikus élmények teszik emlékezetessé a kikapcsolódást a szigeten. Az Adriai-tenger által körülölelt Vir-sziget különlegessége abban (is) rejlik, hogy egy 390 méteres híddal kapcsolódik a szárazföldhöz. Az Élet hídjának a neve sokkal rejtelmesebb, mint a megjelenése, de a hídon átkelve egy gyéren lakott, sziklás területekkel tarkított kis mesevilágba csöppenünk. A sziget egy hangulatos szörf-, kite- és vitorlásparadicsom, a vízi sportok szerelmeseinek általában kedvez a hosszan és egyenletesen, általában nem túl erősen fújó misztrál szél.

Ezek a legjobb titkos strandok és eldugott öblök Horvátországban >>

Brač sziget, Zlatni rat strand, kiteszörfözés, Fotó: Zoran Jelača
Brac sziget, Zlatni rat strand, kiteszörfözés, Fotó: Zoran Jelaca

A pihenést érdemes a sziget látnivalóinak felfedezésével is kiegészíteni, a Sapavac-öbölnél található Kastelina romjai arról nevezetesek, hogy az egykori erőd védte a támadásoktól Vir és Nin lakosságát. Tudtad? Az öbölben egy gyógyterápiás iszapmező is található!

A Lanterna világítótorony felkeresése szintén érdekes program, ráadásul az erődöt és a tornyot egy kirándulóhajó fedélzetéről együtt is megtekinthetjük. Aki a történelmi kincsek helyett inkább a kerékpáros programokat vagy a túrázást részesíti előnyben, annak ideális úti cél a vörös sziklás partszakasz. A sziklák és a homokos part látványa együttesen igazi kuriózum.

Vir sziget, Fotó: Ivo Biocina
Vir sziget, Fotó: Ivo Biocina

A napfényben fürdőző Horvátország méltán népszerű azok körében, akik sosem mondanának nemet az elbűvölő természeti kincsekre, a soha véget nem érő hosszúságú tengerpartokra és az aktív kikapcsolódásban rejlő lehetőségekre. Te elég bevállalós vagy hozzá?

Kiemelt kép: Észak-Velebit Nemzeti Park, Zavratnica-öböl, Fotó: Aleksandar Gospic

Szponzorált tartalom

Ajánlatok