accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ciprus elő- és utószezonban tud a legtöbbet nyújtani!

selyemmajom /

Ismerd meg a Földközi-tenger gyöngyszemét, Ciprust a ciprusi előszezonban, ahol a történelem és a mítoszok kéz a kézben járnak. Itt, ahol a legendák szerint Aphrodité, a szépség istennője kelt ki a habokból, minden évszakban felfedezhető valami új és izgalmas. Tavasztól őszig, különösen az elő- és utószezonban, Ciprus ideális célpontja lehet azoknak, akik aktív pihenésre, kulturális gazdagságra és természetesen gyönyörű tengerpartokra vágynak. 

A sziget történelme egészen az ókorba nyúlik vissza, és ma is megcsodálhatjuk a római és görög emlékek lenyűgöző maradványait. Ciprus tökéletes választás lehet azok számára, akik a nyári tömeg elkerülésével szeretnének mélyebben elmerülni a helyi kultúrában, és kihasználni a hűvösebb, de még mindig kellemesen meleg időjárást a szabadtéri tevékenységekhez. 

Sea Caves Ayia Napában
Sea Caves Ayia Napában

A Tróodosz-hegység túraösvényei, a hangulatos kis falvak, a felfedezésre váró ősi romok, és persze a sziget hosszú, homokos partjai csábítanak mindenkit, aki a természet és a történelem szerelmese. És bár Ciprus szerteágazó történelme és kulturális öröksége önmagában is elég okot ad egy látogatásra, a sziget természeti szépségei és a kék zászlóval kitüntetett strandjai biztosítják, hogy a pihenés mellett a kalandokra vágyók is megtalálják számításaikat. 

Eljutni a szigetre rendkívül egyszerű, a Wizz Air légitársaság egész évben rendszeresen indít közvetlen járatokat Budapest és Larnaca között. A Wizz Air Priority szolgáltatása lehetővé teszi, hogy egy extra kézipoggyászt vigyél, és élvezd a sorbanállás nélküli elsőbbségi beszállást. Így bármikor, akár egy hosszú hétvégére vagy egy hosszabb kikapcsolódásra is könnyedén elutazhatunk Aphrodité varázslatos szigetére, ahol a gazdag történelmi örökség mellett a gyönyörű tengerpartokon is élvezhetjük a napfényt és a fürdőzést. 

Akamas: a természet kincsei 

 Az Akamas-félsziget Ciprus nyugati csücskében helyezkedik el, és természetvédelmi oltalom alatt álló, lenyűgöző területként ismert. A félsziget különlegességeit számos ritka növény és a mediterrán növényvilág sokszínűsége adja. 

Az Akamas-félsziget felfedezésének egyik legjobb módja, ha jeepet vagy quadot bérelünk, hogy bejárjuk azokat az ösvényeket és tájakat, amelyek másképp nehezen elérhetők. Két nagyszerű látnivalót nem érdemes kihagyni: Aphrodité fürdőjét és a hozzá kapcsolódó, 7 kilométeres túraútvonalat, valamint a közeli Kék Lagúnát, amely lenyűgöző színeivel hívogatja a látogatókat. 

Ciprus jeeptúra
Ciprus Jeeptúra

A félsziget egyik legnagyobb látványossága az Avakas-szurdok, egy 3 kilométer hosszú hasadék, amelyben egy patak csordogál végig. A szurdok bejáráshoz túracipő viselése ajánlott. Az Avakas-szurdok kiváló példája annak, hogyan formálja és alakítja a természet a környezetét, és minden egyes kanyar újabb természeti csodát tár elénk. 

Avakas-szurdok Cipruson
Avakas-szurdok

Nemcsak az aktív kalandorok, hanem minden természetbarát számára felejthetetlen élményeket kínál, miközben megőrzi Ciprus természeti örökségének páratlan szépségét. Ez a látnivaló is a ciprusi előszezonban a legszebb, hiszen a nyári forróságban akár teljesen ki is tud száradni a szurdok.

Tzelefos híd: történelmi átkelő az erdő mélyén 

A Tzelefos híd Ciprus egyik legfestőibb részén, mélyen a Diarizos-völgy zöldellő erdeiben húzódik meg. Ez a kövezett, ívelt szerkezetű híd a középkorból származik, és az egykori velencei kereskedelmi útvonalak fontos eleme volt, amely összekötötte a hegyi településeket a part menti városokkal. A híd ma is áll, bizonyságul szolgálva a régmúlt korok építészeti tudásáról és a környék gazdag történelméről. 

Túraútvonalak szelik át az erdőt, amelyek a hídhoz vezetnek, így a látogatók megcsodálhatják a vízesésekkel, sziklaformációkkal és gazdag növényvilággal tarkított tájat. A Tzelefos híd nem csak történelmi jelentőségű, hanem az aktív pihenés és a természet szerelmeseinek is ideális célpont, ahol a ciprusi táj varázslatos szépségében lehet részük. 

Tzelefos híd Ciprusi előszezonban
Tzelefos híd

Omodos: borászat és történelem találkozása 

Omodos falu Ciprus déli részén, a Tróodosz-hegység lábánál fekszik, és az egyik legnépszerűbb úticél a szigeten a gazdag történelmi és kulturális öröksége miatt. A falu központjában álló ódon kőépületek és macskaköves utcák középkori hangulatot árasztanak, miközben a helyi templom, a Szent Kereszt Monostora minden látogatót lenyűgöz azzal, hogy otthona a “Szent Kereszt darabkájának”, amelyet a hagyomány szerint Szent Helen hozott a faluba. 

Omodos falu főtere Cipruson
Omodos falu főtere

Omodos ismert a borászatáról is, ahol a látogatók megkóstolhatják a híres helyi borokat is. A Commandaria-t is, amely a világ egyik legrégebbi folyamatosan gyártott bora, és amelyet gyakran desszertborként szolgálnak fel. A falu borászataiban a helyi szőlőfajtákból, mint a Mavro és a Xynisteri, készülnek az ízletes és karakteres vörös és fehér borok, amelyek tökéletesen kiegészítik a ciprusi konyha ízeit. 

Omodos falu borászat
Omodos falu borászat

Omodosban a borkóstolón túl számos kézműves boltot és helyi terméket kínáló piacot is találhatunk, ahol kézzel készített szuveníreket és helyi finomságokat vásárolhatunk. A falu látogatása egy igazi időutazás a múltba, miközben a jelen pillanatait a finom borok ízeivel tehetjük felejthetetlenné.  

Omodos falu borászat szőlője
Omodos falu borászat szőlője

Páfosz és a Királysírok: történelmi kincsek a tenger mellett 

Páfosz, Ciprus nyugati partjának gyöngyszeme, otthont ad az egyik legjelentősebb régészeti lelőhelynek, a Királysíroknak. Ezek a káprázatos sírkamrák a város tengerparti részén találhatók, és olyan régészeti jelentőséggel bírnak, hogy 1980 óta az UNESCO Világörökség részét képezik. A Királysírok nevüket onnan kapták, hogy bár valójában arisztokraták és magas rangú tisztviselők nyughelyei, méreteik és kidolgozottságuk miatt királyiaknak hitték őket. 

A látogatók a jól megőrzött sírkamrák és halotti kápolnák labirintusában barangolva betekintést nyerhetnek a régmúlt korok pompájába és a ciprusi arisztokrácia életébe. A lenyűgöző faragott sírok és az ókori művészet remekei, mint a freskók és mozaikok, tovább emelik a hely varázsát. Páfosz városa és a Királysírok együttesen kínálnak egy különleges utazást a múltba, miközben a közeli tengerpart szépsége is vonzza a látogatókat. 

Ciprusi királysírok
Ciprusi királysírok

Hajókázás Protarasból 

Protarasból induló sétahajók az ideális módját kínálják a Ciprusi partvidék felfedezésének. A kellemes tengeri utazás során a látogatók megcsodálhatják a sziget egyik legmeghatározóbb látványosságát, a halott várost is. A török invázió óta áll üresen, szomorú emléket állítva a múlt konfliktusainak. 

Ciprus hajókázás
Ciprus hajókázás Protarasból

A hajóút során több természeti csoda is szemügyre vehető, mint például a lenyűgöző sziklaboltív, az Avoi Anargiroi kápolna és az alatta húzódó kék barlang. A természet erejét és a történelmi idők művészi alkotásait is egyesítik. Nem messze innen található a kalózok barlangja, amely izgalmas történetekkel kecsegtet és kalandos felfedezésre csábít. 

Sziklaboltív Protarasnál
Sziklaboltív Protarasnál

A túra egyik csúcspontja a Kék Lagúna látogatása, ahol a kristálytiszta vízben fürdőzhetnek az utasok. Ha szerencséjük is van, akár tengeri teknősökkel is úszhatnak. Ezek a ritka és gyönyörű állatok gyakran felbukkannak ezen a partszakaszon, így egy felejthetetlen élményben lehet részük a természet szerelmeseinek. 

Hajókázás Protarasnál, teknősökkel fürdőzés
Teknősökkel fürdőzés

Ayia Napa Szoborpark: Művészet a Természet Ölelésében 

Ayia Napa szoborparkja egyedülálló kulturális és művészeti központként szolgál, ahol a helyi és nemzetközi művészek alkotásai kapnak helyet. A park nemcsak turisták számára kínál látványosságot, hanem a művészek számára is platformot biztosít, hogy bemutassák munkájukat és részt vegyenek a kulturális párbeszédben. 

Ayia Napa szoborparkja
Ayia Napa szoborparkja

A parkba való bekerülés folyamata jól szervezett: a művészek pályázat útján kerülhetnek be, ahol műveiket szakértői zsűri értékeli. A kiválasztott alkotásokat a park területén állítják ki, így biztosítva, hogy a művészeti darabok méltó környezetben érjék el a közönséget. A szoborpark különleges támogatást nyújt a művészek számára, beleértve anyagi segítséget és a kiállítás szervezésében való közreműködést is. Lehetővé teszi, hogy a művészek teljes mértékben a kreatív folyamatra összpontosíthassanak. 

Ciprus szoborpark bagoly
Ayia Napa szoborparkjában Bagoly szobor

Az Ayia Napa szoborpark így nem csupán egy turisztikai attrakció, hanem egy élő művészeti közösség is, ahol a művészet és a természet összefonódik. A parkot körülvevő természetes táj kiváló hátteret biztosít a különféle stílusokban és anyagokban készült szobroknak. A látogatók egyaránt élvezhetik a művészeti alkotásokat és a gyönyörű környezetet. Ide is ciprusi előszezonban érdemes eljönni, hiszen árnyék nélkül a nagy forróságban nem a legkellemesebb.

Ciprus szoborparkjában négyzet szobor
Ayia Napa szoborparkjában négyzet szobor

Ciprus Kék zászlós strandjai: előszezoni tengerpart gyönyörei

Ciprus a Földközi-tenger egyik gyöngyszeme, ahol a fürdőzés élményét a legszebb és legtisztább strandok biztosítják. A sziget büszkélkedhet számos Kék Zászlós tengerparttal, amelyek a víz tisztaságát, a környezetvédelmi szabályok betartását és a kiváló szolgáltatásokat garantálják. Ezek a strandok különösen vonzóvá teszik Ciprust az elő- és utószezonban is, amikor a tenger még mindig kellemesen meleg és a partok kevésbé zsúfoltak.

Nissi Beach, Ayia Napa ikonikus strandja, különösen népszerű a fiatalok körében a fehér homokja és kristálytiszta, türkizkék vize miatt. Második legszebb a Fig Tree Bay Protarasban helyezkedik el.Híres a gyönyörű homokos partjáról és tiszta, meleg vizeiről, amely ideális a családok számára. Konnos Bay, egy másik elragadó hely, amelyet a Cape Greco Nemzeti Park közelében találunk.

Ayia napa - Nissi Beach ciprusi előszezonban
Ayia Napa – Nissi Beach

Utazómajom-tipp: Ayia napa kevésbé ismert, de talán az egyik legszebb partja a Makronissos Beach. Picit távolabb helyezkedik el a város zajától és kevésbé zsúfolt, azonban napozóágyaktól kezdve minden elérhető a parton.

Az elő- és utószezon ideális időpontok a ciprusi tengerpartok felfedezésére, hiszen ekkor élvezhetjük a nyugalom és a természet szépségeit a nyári tömeg nélkül.

Ayia Napa Love Bridge - ciprusi előszezonban
Ayia Napa Love Bridge

Ciprusi szállás ajánlat a tengerparton: Nissi Beach Resort

A Nissi Beach Resort egy négy csillagos szálloda, melyet ajánlunk Cipruson. Közvetlenül a varázslatos Nissi Beach-en helyezkedik el. Mindegyik szobából páratlan kilátás nyílik a tengerre, garantálva a pihentető környezetet. A szálloda kertjeit folyamatosan kertészek ápolják, kertészmérnök felügyelete mellett. Évszaktól függetlenül virágokkal teli zöld oázist nyújtanak a homokos part mellett. A wellness részleg szaunával, pezsgőfürdővel és masszázsokkal biztosítja a vendégek ellazulását. Az öt különféle strandbüfé a tengerparton frissítőket és ízletes ételeket kínál. Ha felkeltette az érdeklődésed: itt találod.

Nissi Beach Resort - ciprusi előszezon
Nissi Beach Resort

Ciprusi gasztronómia: helyi specialitások melyeket, ne hagyd ki! 

 A ciprusi konyha egy igazi ízkavalkád, amely a Földközi-tenger gazdagságát tükrözi minden falatban. A helyi ételek kóstolása elengedhetetlen részei az utazásnak, hiszen a gasztronómiai élmények szorosan összefonódnak a sziget kulturális és történelmi hagyományaival. 

Az étkezés Cipruson gyakran kezdődik frissen sült pitával, amely mellé különféle mártogatósokat kínálnak. A legnépszerűbbek közé tartozik a tzatziki, amely joghurtból, uborkából és fokhagymából készül. Másik ilyen a tahini, egy sűrű szezámpaszta, valamint a humusz, amely csicseriborsóból és tahiniból áll.  

A főételek között széles a választék friss tengeri herkentyűkből, mint a tengeri sügér, polip és a rákok. Ezeket gyakran grillen sütnek meg, azért hogy megőrizzék természetes ízüket. A húsimádók sem maradnak ki a jóból. A ciprusi kolbászok és a különféle bárányból készült sültek mind hagyományos elkészítési módszerekkel készülnek, amelyek mély, gazdag ízeket biztosítanak. 

A ciprusi konyha egyszerűségében és természetességében rejlik a varázsa. A friss, helyi alapanyagok és a tradicionális receptek tökéletes harmóniát alkotnak.  

Ha további érdekességekre és látványosságokra is kíváncsi vagy, olvasd el a korábbi cikkünket is:

Ezeket helyet ne hagyd ki, ha Cipruson jársz!

Jártál már Cipruson? Mind megvolt? Mivel bővítenéd a listát?

Ajánlatok