accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A gumiabroncs homologizáció jelentése, lényege és haszna

utazomajom /

Mire érdemes gondolni akkor, amikor a gumiabroncs homologizáció fogalmával találkozunk? Mi a lényege egyébként a gumiabroncs homologizáció gyakorlatának és miben lehet több, jobb, más egy ilyen típusú autógumi?

A cikkben ezekkel a kérdésekkel igyekszünk majd kiemelten foglalkozni. Egyúttal annak kapcsán is adunk majd néhány praktikus tippet, hogy egyáltalán mikor és miről ismerhető fel az a gumi, amelyik gumiabroncs homologizáció útján jött le a gyártósorról.

Mit jelent pontosan a gumiabroncs homologizáció fogalma és gyakorlata?

A gumiabroncs homologizáció lényegében azt jelenti, hogy az egyes abroncsok készítésének folyamatában és gyakorlatában egy-egy autótípust vesznek alapul. Sőt, sok esetben még ezen is túlmennek, és egészen célorientáltan, egy bizonyos modell számára tökéletesítik magát a gumiabroncsot.

Talán szemléletesebb lesz a dolog, ha megvilágítjuk egy konkrét példán keresztül is. A Pirelli lehet ebből a szempontból a legjobb választás, akik az úgynevezett P ZERO abroncsokat gyártják.

A P ZERO abroncsok szemre egészen hasonlítanak egymásra, ugyanakkor ez csupán a látszat. Ott vannak például az oldalukon a speciális jelölések, amelyek meglepően beszédesek. Példának okáért az L-es széria a Lamborghinihez, a F02 pedig a Ferrari 488-hoz tartozik a Pirelli P ZERO gumiabroncsok között.

Miben nyilvánul meg egyébként a gumiabroncs homologizációja?

Igazság szerint ránézésre talán nem is olyan könnyű megállapítani, hogy éppenséggel egy homologizált, vagy nem homologizált autógumit lát-e az ember. Alapvetően a gumik mintázata, sebesség és terhelési indexe jelenti a legfontosabb eltérést, összevetve mondjuk a standard változatokkal.

Persze akad azért még sok más tényező is, de a leginkább szemmel látható különbség általában a mintázatban keresendő. Úgyhogy tényleg az a helyzet, hogy még egymás mellé állítva a kétféle gumiverziót sem mindig könnyű megkülönböztetni.

Persze a legfontosabb kérdés az lehet, hogy többek között az Olcsobbgumi.hu autógumi kínálatát böngészve mikor lehet indokolt a gumiabroncs homologizációval készült opciókra koncentrálni.

Mikor lehet reális opció a homologizált gumiabroncs használata?

Igazság szerint a szalonból vásárolt új autók mindegyikén ilyen típusú gumikra lehet számítani, hacsak a gyártó nem akarja kiszúrni a vásárló szemét egy-egy gyengébb minőségű változattal. Egyébként a gumikon lévő jelölés is beszédes lehet ebből a szempontból.

Az AO – Audi, C1 – Chrysler, L – Lamborghini, MO – Mercedes-Benz, J – Jaguar, N0 – Porsche, illetve a * – BMW jelölések egyfajta térképként is értelmezhetőek. Ha ilyet látunk egy-egy autón, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a homologizált gumiabroncsokról van szó.

Ajánlatok