accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A jó esszé titka: ezért nem éri meg rettegni a történelem érettségitől

utazomajom /

Érettségi előtt állsz? Félsz, hogy nem fog menni a történelem része? Esetleg az esszéktől rettegsz, hogy nem fogod tudni magad megfelelően kifejteni? A szóbelire nem könnyű felkészülni, de nem szabad azt gondolni, hogy az írásbeli sokkal könnyebb. Az esszék minden évben változnak, a témák néha visszatérnek, de a feladatok teljesen mások, így nem alapozhatsz arra, hogy milyen volt korábban. 

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy ne stresszelve ülj be a padba. 

Felkészülés – még időben kell elkezdeni!

Talán az egyik legalapvetőbb dolog, hogy nem az utolsó pillanatban nézed meg, hogy mire van szükség egy történelem érettségi esszéhez. A pontszámok nagy részét ugyanis ezekre fogod kapni, így tisztában kell lenned a legfontosabb szabályokkal. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa közép és emelt szinten is segítséget nyújt neked ebben. 

Érdemes már most jelentkezni, hogy időben elkezdhesd a felkészülést. Nem lesz elég ugyanis jól fogalmazni, hiszen minden egyes esszétípusnak megvannak a szabályai. A mesterkurzus pedig pont erre készít fel téged, ahol folyamatosan tesztelheted a tudásodat. 

Semmiképpen ne ess bele abba a hibába, hogy bemagolsz mindent, hiszen az nem lesz elég. Időt kell szánnod arra, hogy gyakorold az esszéírást, hiszen sokkal tovább fog tartani és nehezebb is lesz, ha a vizsgán találkozol vele először. Hiába vagy jó magyarból, olvasol sokat, ha az írás ennek ellenére sem megy túl jól. Gyakorlás nélkül tehát be se menj a terembe!

Alaposan nézd meg, hogy mi a feladat!

A tanárok gyakran találkoznak olyan esszékkel, ami nem az adott témáról szól, vagy az írója egy teljesen más irányba vitte el a fogalmazást. Bár pontot így is lehet rá kapni, de az nem lesz elég arra, hogy megkapd a kettest. Amennyiben nem a feladatban megadott témáról írsz, nem a kérdésre válaszolsz, azért nem jár pont. 

Gyakori hiba szokott lenni még, hogy a diákok messziről indítják a fogalmazást, ezáltal nem lesz elegendő hely a végére érni. A legnagyobb gond, hogy ezért pontlevonás jár, ráadásul ha túlléped a rendelkezésre álló sormennyiséget, akkor azt a vizsgáztató áthúzza és nem értékeli. 

Rövid esszé esetében két-három, hosszúnál pedig négy-öt sorral lehet többet írni maximum. A lényeg tehát, hogy alaposan olvasd el a feladatot, és csak arról írj, ami a kérdésben szerepel!

A források elemzése

Nagyon sok pontot veszíthetsz akkor, ha figyelembe sem veszed a forrásokat. Azok nem azért vannak ott, hogy elolvasd és továbblépj rajtuk, nem díszként funkcionálnak. Az elemzés során figyel rá, hogy minden forrást belefoglalj, mindegy, hogy az szöveg, kép vagy éppen egy térkép. 

Amit kiolvasol belőle, vonj le következtetéseket, de soha ne idézz belőle! Azt szigorúan át fogják húzni. Mindenképpen saját szavakat használj, valamint jó megoldás, ha ezeket a mondatokat úgy kezded: “ahogy az első forrásból kiderül…”. A tanár így tudni fogja, hogy láttad és értelmezted az adott dolgot, amire bizony pontot is fog adni. 

Ajánlatok