accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A korral a konyak csak nemesebbé válik

utazomajom /

Van olyan helyzet, amikor fontos a kor, mégsem a személyi igazolványok bemutatását kérjük, hanem magas minőségű italok között szeretnénk válogatni. Hiszen az alkoholok esetében egyáltalán nem mindegy, éppen milyen korú nedűt kortyolhatunk.

Mitől konyak a konyak?

A Prémium Italnagykereskedés Online konyak kínálatában – ahogy azt az eredetvédelem előírja – csak az elvárásoknak megfelelő italok nyerhetik el a megtisztelő konyak elnevezést. A komoly színvonal, amit jelent ez az elnevezés, már önmagában garantálja, hogy jó minőséggel fogunk találkozni, amikor ízlésesen szervírozva a poharakba töltjük.

Nemcsak egy meghatározott elkészítési eljárás során születik, hanem kizárólag Franciaországban Cognac város környékén, s a kijelölt vidékeken születhet, mivel itt teremnek azok a szőlők, amelyekből egyáltalán elkészíthető a borpárlatok legnemesebbike, a konyak.

Ugni blanc, Folle blanche és Colombard – kizárólag 9 szőlőfajta lehet az alapja a konyaknak, de emellett ennek a háromnak feltétlenül benne kell lennie. A lepárlás módszerével többféle ital születhet, s a konyak előállítása is ezen a technikán alapul. Kétszer megy át a folyamaton, s míg az első után nagyjából 30%, addig a második után már 70%-os alkoholtartalom jellemzi. Érdekesség, hogy a második lepárlás után három részre választják az italt, s míg az egyes részeket újabb lepárlásnak vetik alá, addig a “szívnek” nevezett résznek elkezdődik a tölgyfahordós érlelése.

A hordókban eltöltött idő minimum 2 év, miközben az alkoholnak egy része elpárolog, mégis a minőséghez vezető úton bekövetkező veszteség ez, amit el kell fogadni, hogy a végén a prémium ital kerülhessen palackozásra. Ám a palackokba nem egy adott hordó tartalma kerül! Több ital társításából, több hordó tartalmából, valamint tisztított víz hozzáadásával születik meg az a nagyjából 40%-os alkoholtartalmú ital, amit végül az ínyencek fogyaszthatnak majd nagy örömmel.

Konyak vs brandy?

A két ital gyakran összemosódik, összekeveredik az emberek fejében, pedig abszolút nem ugyanarról az alkoholról van szó. A brandy égetett bort jelent, és szintén borpárlat, ám jóval kevesebb feltételnek kell megfelelnie. Gyakorlatilag minden égetett szesz nevezhető barndy-nek, amely a nagyjából 40-60%-os alkoholtartalom kategóriában helyezkedik el, s bor lepárlásával készül. A konyak nevet azonban csak azok az italok viselhetik, amelyek megfelelnek a fentebb leírtaknak.

Hogyan érdemes választani?

Ha minőségi konyakot szeretnénk, gyakorlatilag bármelyiket is választjuk, mindenképpen színvonalas italt kóstolhatunk. Mivel a palackokon mindig szerepel a bennük található legfiatalabb konyak évjárata, vagy a VS (minimum 2 év érlelés), VSOP (legalább 4 év), illetve XO (a legfiatalabb konyak 6 év érlelésű) feliratok közül valamelyik, ezért egyszerű tájékozódni az adott nedű korát illetően, amely minél magasabb, annál nemesebb italt jelent.

Ajánlatok