accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

A motorfelújítás lépései: hibafeltárás, javítás, fékterem

utazomajom /

Egy motorfelújítás több munkafolyamatra bontható. Ebben a cikkben meg fogjuk nézni, hogy melyek ezek, és mit takarnak. Továbbá megnézzük azt is, hogy miért lehet erre egyáltalán szükség, és mivel tudjuk akár jelentősen is kitolni az esedékességét.

Miért kell a motorfelújítás?

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően megfelelő karbantartás mellett a modern autókban lévő motorok már nem ritka, hogy akár 500-600 ezer kilométert is elmennek felújítás nélkül. Ez korábban inkább 200 ezer kilométer körül mozgott, így jelentősen későbbre tolódott a motorfelújítás ideje.

De mégis mi okozza azt, hogy egyáltalán szükség van egy ilyen komoly beavatkozásra?

Két dologra vezethető vissza: a magas hőhatásra, valamint a nagyon nagy terhelésre. Mindkettő jelen van egy motor életében, ráadásul folyamatosan. Ez pedig hosszú távon oda vezet, hogy az egyes alkatrészek “elfáradnak”. Ilyenkor lesz esedékes a motorfelújítás.

Persze vannak alapból is időnként cserélendő kopó alkatrészek, de ezek időben történő cseréjén kívül is tudunk tenni azért, hogy minél később kerüljön sor a motorfelújításra.

Megelőzhető?

Teljesen valószínűleg nem tudjuk elkerülni, de lehet hogy épp annyival ki tudjuk tolni a motor élettartamát, hogy addig ne kelljen hozzányúlnunk, amíg használni szeretnénk az autót.

És hogy mivel tudjuk elodázni a motorfelújítást? A rendszeres karbantartással, a kopó alkatrészek rendszeres cseréjével, valamint azzal, hogy a gyári előírásokat mindig betartjuk. Ez kifejezetten igaz az ütemezett motorolaj- és szűrő cserékre.

1. lépés: hibafeltárás

Ahhoz, hogy egyáltalán eldöntsük, mekkora a baj, szükségünk lesz egy hibafeltárásra. Ezen folyamat során a profi szakemberek azt is meg tudják mondani, hogy érdemes-e egyáltalán belevágni a felújításba, vagy akkora  a gond, hogy már egyáltalán nem érdemes vele foglalkozni. Ha arra jutunk, hogy érdemes belevágni, akkor keresnünk kell egy olyan profi szakemberekből álló műhelyet, mint amilyen a Perfekt Motorfelújítás Kft. is, és indulhat a javítás, felújítás.

2. lépés: javítás, felújítás

Előfordulhat, hogy a hibák feltárása során egyes alkatrészeket egy az egyben cserélnünk kell majd. Emellet pedig egy javítási folyamat fog megkezdődni, mely kiterjedhet a hengerfejre, motorblokkra vagy akár a főtengelyre is.

Előfordulhat, hogy ezek közül csak egyet, de az is, hogy az összeset javítani kell. A szakemberek elvégzik a hengerfejek síkba marását, a motorblokk síkolását, a hüvelyek méretre  fúrását, a blokkok vonalba fúrását, és a hajtókarokat is felújítják, ha szükséges.

3. lépés: irány a fékterem!

A folyamat végén jöhet az ellenőrzés, az utólagos vizsgálat. Ekkor jól jön egy fékterem, ahol adottak a körülmények ahhoz, hogy kielemezzék a motor működését, még a visszahelyezése előtt.

Az olyan profi helyeken, mint a Perfekt Motorfelúíjtás Kft., gondoskodnak róla, hogy gyári, vagy azzal megegyező minőségű elemek kerüljenek beépítésre. Így a szakértelemnek és a kiváló minőségű alkatrészeknek hála sokáig gond nélkül használhatjuk majd a felújított motorunkat.

Ajánlatok