accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Alpesi kilátók: lélegzetelállító panoráma Ausztria felett

utazomajom /

Kilátóban és mesés panorámában nincs hiány Magyarországon, de ha 1014 méternél magasabb helyről szeretnék gyönyörködni a tájban, külföldre kell utaznunk.

Szerencsére a szomszédos országokban bőven akad erre lehetőség: a szlovák Tátrában a fák között is sétálhatunk, az osztrák Alpokban pedig akár 3000 méter magasan szemlélhetjük a lélegzetelállító tájat – télen is.

Pyramidenkogel – Karintia

A karintiai Pyramidenkogel csúcsán áll a világ legmagasabb, fából készült kilátója, amelyről 360 fokos panoráma nyílik a környező hegyekre és a tóvidékre.

Kilátás a Pyramidenkogelről (fotó: Österreich Werbung / Filmspektakel.at)

A 100 méter magas, spirál alakú építményre 441 lépcső vezet fel, de felfelé választhatjuk az átlátszó falú panorámaliftet is, lefelé pedig a csúszdát, amelyen akár 30 km/órás sebességgel száguldhatunk a mélybe.

A torony a téli időszakban novembertől februárig 10-17 óra között, március-áprilisban 10-18 óra között tart nyitva, nyáron pedig akár 21 óráig is felkereshetjük a különleges kilátót.

Belépő: felnőtteknek 13,00 €, gyerekeknek (6-15 éves korig) 6,50 €

5fingers – Felső-Ausztria

A Dachstein-Krippenstein felvonó hegyállomásának szomszédságában található 5fingers igazi kuriózum a kilátók között.

“5 ujj” – 5fingers kilátó (fotó: Österreich Werbung / Popp-Hackner)

Az emberi kezet idéző „öt ujj” mesés kilátást nyújt a Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut régióra úgy, hogy közben egyéb élményeket is kínál. Az egyik kilátó például teljes egészében üvegből készült, amelyen át megnézhetjük Krippenbrunn települést, egy másik „ujj” pedig nagyméretű képkeretet biztosít Hallstatt megörökítésére. Az 5fingers egészen éjfélig kap kivilágítást, így napnyugta után távolról is jól látható.

Dachstein Skywalk és függőhíd – Felső-Ausztria és Stájerország

2700 méterrel a tengerszint felett, a Hunerkogel 250 méteres függőleges sziklafalából nyúlik ki a Dachstein Skywalk, amely lélegzetelállító körpanorámát nyújt a környező hegyekre. Senki ne aggódjon, ha nem ismer fel minden távoli hegycsúcsot, a kilátóban fényképes táblák segítenek a helyek beazonosításában.

Dachsteini panoráma (fotó: Österreich Werbung / G. Popp)

Bátrabbak feltétlenül próbálják ki a 100 méter hosszú függőhidat (Hängebrücke) is, amely alatt 400-500 méteres szakadék húzódik. A 2013-ban épült acélhíd végén kapott helyet a Lépcső a semmibe (Treppe ins Nichts) üvegplatformja, itt állva valóban úgy érezhetjük, hogy a semmiben lebegünk. Kár lenne kihagyni ezt az élményt!

Top Mountain Star – Tirol

3080 méter magasan, a Wurmkogl csúcsán található a Top Mountain Star épülete, amely építészeti szempontból is egyedülálló alkotás.

Top Mountain, Ötztal (fotó: Tirol Werbung / Jantscher Thomas)

A pagodát idéző épület külsején Swarovski kristályok csillognak, míg belül egy panorámabár várja a turistákat, 360 fokos körpanorámával az Ötztali-Alpokra.

BIG3 – Tirol

Sölden közelében, 3000 méter feletti magasságban rögtön 3 kilátót is találunk. A legnagyobb a Schwarzer Schneid (3340 m) csúcsra épült, amelyhez meredek út vezet. Ám ha valaki kitartó, a végén elnyeri méltó jutalmát: a kilátóból akár a Dolomitokig is el lehet látni.

Tiefenbachkogel (fotó: Tirol Werbung / Aichner Bernhard)

A Tiefenbachkogl (3250 m) csúcsáról egy 25 méter hosszú acélhíd „nyúlik be” a feneketlennek tűnő mélység fölé. Az üvegburkolatú híd a végtelen gleccserek fölött helyezkedik el: a lélegzetelállító látvány garantált!

A Gaislachkogl csúcsán, a felvonó hegyállomása mellett 2013-ban épült egy üveg és acél szerkezetű panorámaétterem, amelynek tetőteraszáról remekül belátható a mesés Ötz-völgy. A terasz és a 3048 méter magas Gaislackhogl csúcs között függőhíd biztosítja az átjárást.


Nektek van kedvenc alpesi panorámátok? Osszátok meg velünk kommentben!

Ajánlatok