accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ausztria legszebb kisvárosai télen is elvarázsolnak

utazomajom /

Ausztriában a december az adventi vásárokról szól, a tél hátralévő részében pedig, januártól márciusig a síelők veszik birtokba a legmagasabb hegyeket. De mit csináljon az, aki síelni nem tud szeret, a karácsonyi forgatagról már rég lekésett, de mégis szívesen megnézné Ausztria téli arcát?

A városnézéssel például nem lehet mellélőni, a legnagyobb osztrák városok, Bécs, Salzburg, Graz, Innsbruck vagy Linz rengeteg kulturális programot kínálnak. És persze ott vannak a kisebb, romantikus hangulatú települések, amelyek adventi fények nélkül is elvarázsolják a turistákat. Indulhatunk?

Ausztria ékszerdoboza, Hallstatt

7000 éves múltra tekint vissza Hallstatt, Salzkammergut gyöngyszeme, amely különleges tóparti fekvésével, hagyományos házaival azonnal belopja magát a látogatók szívébe. Hallstatt szűk utcáin egymást érik az üzletek, éttermek és kávézók, télen pedig, amikor hó fedi a tájat, festői látványt nyújt a hegy és a tó között elterülő település, közepén a gótikus templommal. Szerencsére autóktól nem kell tartani a belvárosban, a település szélén nagyobb parkolókban hagyhatjuk a kocsit és onnan sétával érhető el a központ.

A Hallstatti-tó télen (fotó: pixabay)

A helyszűke igencsak kreatívvá tette a helyieket, a szikla lábánál sokszor egymásra építették a házakat, így kertnek már nem mindig maradt elég terület. Hogy ne maradjanak fa nélkül, az épületek közvetlen közelébe ültették a gyümölcsfákat és felfuttatták azokat a falon. Hasonló megfontolásból készült el a Csontház, a város legbizarrabb látnivalója, benne az egykori hallstattiak koponyáival. A templom kertjében található temetőben ugyanis egy idő után kevés lett a hely, ezért a halottak maradványait 10 évente kiássák, majd koponyájukat kifehérítik, és a Csontházban helyezik el.

Mielőtt az idegenforgalom fellendült volna, a helyeik többsége a közeli sóbányában dolgozott (állítólag a város neve is innen ered,  kelta hagyományok szerint „a só helye” kifejezésből). A világ legrégebbi ismert sóbányáját bárki felkeresheti, mivel annak egy része 2002 óta múzeumként működik.

Képeslapra illő táj Hallstattban (fotó: Unsplash / Haitao Zeng)

Hallstatt az egyik legnépszerűbb település Ausztriában, nem csoda, hogy 1997-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Sőt, a híre Európán is túl jutott, Kínában ugyanis felépítették az osztrák kisváros másolatát…

Bad Ischl, a monarchia népszerű fürdővárosa

Ahogy neve is mutatja, Bad Ischl igazi fürdőváros, ahol a romantika és a történelem kéz a kézben jár. Az Ischl-folyó partján fekvő város fénykorát Ferenc József uralkodása alatt élte, itt volt ugyanis a császári család hivatalos nyári rezidenciája. A Seeauerhausban (ma városi múzeum) ünnepelték az uralkodó születésnapját és ebben az épületben került sor Sissivel való eljegyzésére is. Esküvői ajándékként a házaspár egy nyári kastélyt kapott a városban, ez lett a későbbi Császárvilla, amely napjainkban múzeumként működik (januártól márciusig szerdánként tart nyitva és óránként indul tárlatvezetés).

Császárvilla Bad Ischlben (fotó: pixabay)

De nem csak uralkodók időztek szívesen Ischlben, hanem olyan zenei kiválóságok, mint Johann Strauss, Johannes Brahms vagy Lehár Ferenc is kedvelték a fürdővárost (a Lehár-villában múzeum látogatható, nyaranta operett gálát rendeznek a tiszteletére).

Ischlből senki ne távozzon anélkül, hogy ne kóstolná meg az innen származó süteményt, az islert! Erre a legautentikusabb hely a Pfarrgasse 7. szám alatt található Zauner Cukrászda, amely egykor udvari beszállító volt és ma is a monarchiabeli hangulattal fogadja a vendégeket.

Téli hangulat az Ischl-folyó partján (fotó: Österreich Werbung / Harald Eisenberger)

És ha már megnéztetek minden nevezetességet, esetleg kipróbáltátok a híres termálfürdőt, irány a korcsolyapálya! November 24. és február 25. között a Színház és Kongresszusi Ház előtt 1.200 m²-es koripálya várja a téli sportok szerelmeseit. Napi belépő felnőtteknek 6 EUR.

St. Gilgen, a Mozartfalu

Salzburgtól 29 km-re, a Wolfgangsee partján fekszik ez az aprócska település, St. Gilgen, amely népszerűségét elsősorban festői környezetének köszönheti. Ha Salzburg felől közelítjük meg, érdemes már a város szélén található pihenőhelynél megállni, és onnan megcsodálni a tavat, valamint a partján elterülő St. Gilgent. Pazar látvány, főleg télen! Ennél is magasabbra visz a város délnyugati részéről induló kabinos nosztalgiafelvonó, a Zwölferhorn 1522 méteres csúcsáról tiszta időben lélegzetelállító panoráma nyílik a környékre.

A Wolfgangsee nyáron – St. Gilgen a kép jobb oldalán látható (Fotó: Österreich Werbung/ Leo Himsl)

A központban sétálva nem lehet nem észrevenni a városháza előtt álló Mozart-kutat, amely fiatal hegedűsként, madaraktól körülvéve ábrázolja a zeneszerzőt. A témaválasztás nem véletlen, St. Gilgen hűen ápolja Mozart emlékét még úgy is, hogy állítólag a zeneszerző soha nem járt a városban. Itt született viszont a későbbi csodagyerek édesanyja, Anna Maria Pertl, az Ischlerstrasse 15. számú házban a család emlékkiállítása látható.

Karácsonyfa a St. Gilgeni városháza előtt (fotó: Österreich Werbung / Wolfgang Weinhäupl)

St. Gilgenben nem csak felvonóval vagy autóval lehet közlekedni, hanem hajóval is. A Wolfgangsee partján fekvő településeket menetrendszerű hajójárat köti össze, nem csak nyáron, télen is remek program!

Alpbach, a tiroli csoda

Ausztria nyugati részén, egy napsütötte fennsíkon kb. 1000 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Alpach, amely 1983-ban kiérdemelte az “Ausztria legszebb faluja” címet.

Tradicionális tiroli ház Alpbachban (fotó: Österreich Werbung / Ascher)

A kitüntetést máig szívesen emlegetik a helyiek, ami nem csoda, hiszen bármerre nézünk, jellegzetes alpesi faházak sorakoznak az utcákon, egységes városképet teremtve ezzel. A hagyományos építészeti stílust Alpbachban törvény védi, ennek köszönhető, hogy a XXI. században is sikerült itt megőrizni az igazi, hamisítatlan tiroli hangulatot.

Tiroli táj (fotó: pixabay)

Az alpesi kisváros elsősorban a síelni vágyókat vonzza, de a sítúrázás, szánkózás és a siklóernyőzés is kedvelt téli sportnak számít. Aki még ennél is különlegesebb élményekre vágyik, mindenképp próbálja ki a tiroli lovasszánt!

Lienz – egy csipetnyi Olaszország Ausztriában

3000 méteres hegycsúcsok között, a Dráva és az Isel folyók között fekszik Lienz, ahol az olasz határ közelségének köszönhetően igazi dolce vita hangulat fogadja az ide érkezőket. Nyáron sem napfényben, sem pálmafákban nincs hiány a tiroli kisvárosban, télen a Dolomitok látványa kárpótol a hűvösebb időjárásért.

Lienzi tájkép (fotó: pixabay)

A középkorban alapított városban történelmi látnivaló is bőven akad, a leghíresebb a Bruck-kastély, amely Gorizia gróf erődítménye volt (ma múzeum). A dominikánus kolostort Klösterle néven emlegetik, 1220-ban alapították, így az egyik legrégebbi épület a városban.

Bruck-kastély (fotó: museum-schlossbruck.at / Christof Gaggl)

A Dolomitenbad medencéiben télen is érdemes megmártózni, a Tristacher-tónál pedig 50.000 m²-nyi természetes jég várja a korcsolyázás szerelmeseit.


Természetesen a lista nem teljes, hiszen rengeteg festői kisváros várja még Ausztriában, hogy felfedezzük. Nektek melyik település a kedvencetek?

Ajánlatok