accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Autóval indulsz nyaralni? Erre tuti nem gondoltál!

utazomajom /

„Csak pár napra ugrok át a szomszéd országba, mi baj történhet?” Ugye ismerős gondolatok? Ha nem egy trópusi szigetre vagy tengerentúli országba utazunk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a ránk leselkedő veszélyforrásokról, holott egy horvát tengerparti nyaralás alatt is kerülhetünk bajba vagy érhet baleset. Összegyűjtöttük, mi mindenre érdemes figyelni, ha autóval indulunk nyaralni!

Autóval is biztonságban nyaralni

Aki autóval indul el nyaralni, akár hosszabb, akár rövidebb távolságra, mindenképp nézze/nézesse át a gépjármű műszaki állapotát indulás előtt. Érdemes átgondolni, hogy van-e pótkerék a csomagtartóban, rendelkezésre áll-e a fényvisszaverő mellény, teljes-e az elsősegélydoboz. Fontos, hogy a forgalmi engedély, a műszaki vizsga és a biztosítás érvényessége is rendben legyen, utóbbinál arról is meg kell győződni, hogy az érintett országokban is elfogadják-e vagy sem. Az utasbiztosítás kiválasztásánál érdemes olyan csomagot választani, amely az autó évjáratának, állapotának
ismeretében nyújt védelmet műszaki hiba és más meghibásodás esetén. Célszerű még itthon beszerezni a biztosítótársaságtól az európai balesetbejelentő lapot, így a külföldön bekövetkezett baleset esetén ez a dokumentum megkönnyítheti az ügyintézést.

Tudtátok? A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) becslései szerint az összes utazó kevesebb mint fele köt utasbiztosítást, mielőtt külföldre indulna.

autóval nyaralni utasbiztositas

Utasbiztosítás: igen vagy nem?

Fontos, hogy ne csak a távoli, egzotikus úti célok esetén gondoljunk a biztosítás fontosságára, hanem akár egy horvátországi nyaralás vagy ausztriai hétvége előtt is jusson eszünkbe olyan utasbiztosítás, amely tartalmazza:

  • a nap bármely szakában elérhető egészségügyi tájékoztatást, szolgáltatásszervezést (asszisztencia-szolgálat),
  • a felmerült egészségügyi ellátás költségének a megtérítését (kárbiztosítás),
  • egyéb előre nem látható, váratlanul felmerülő költségek megtérítését (pl. poggyászkár, úti okmányok elvesztése, járatkésés miatti költségek), illetve
  • felelősségbiztosítási és jogvédelmi szolgáltatások nyújtását,
  • a szerződésben meghatározott fix összeg kifizetését (összegbiztosítás) például egy baleset kapcsán.

autóval nyaralni utasbiztositas

Jó, de milyen biztosítást érdemes kötni, mielőtt külföldre indulunk? Mire figyeljünk az ügyintézés során? Az autós nyaraláshoz ajánlott csomagokról és a gépjármű asszisztenciáról Schmidt Hubát, a MABISZ Utasbiztosítási bizottság elnökhelyettesét kérdeztük.

– Milyen biztosítást javasol annak, aki autóval indul nyaralni valamelyik szomszédos országba?

Általánosságban elmondható, hogy a környező országokban történő egészségügyi ellátásokra már egy alacsonyabb szolgáltatási szintű utasbiztosítási termék is megfelelhet, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az utasbiztosítások nem csak az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat tartalmazzák. Manapság a legtöbb utazó visz magával mobiltelefont, laptopot, fényképezőgépet vagy egyéb értéktárgyat, így javasolt olyan magasabb kategóriájú utasbiztosítási csomagot választani, amely poggyászbiztosítási szolgáltatása fedezni tudja ezek értékét. De említhetjük azt a szolgáltatást is, amely keretében a biztosító hazaszállítja a gépjárműben utazókat, ha például egy egészségügyi káresemény következtében nincs a gépjármű hazavezetésére alkalmas személy.

– Mire kell figyelni az utasbiztosítás megkötésekor?

Számos weboldal, blog tartalmaz hasznos leírásokat a meglátogatni kívánt ország vagy terület helyi viszonyairól, szokásairól, biztonsági kockázatairól. Érdemes ezekről még a biztosítás megkötését megelőzően tájékozódni, mivel így megelőzhető számos kellemetlenség, valamint megkönnyítheti a megfelelő utasbiztosítási csomag kiválasztását is. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az utasbiztosítás megkötése előtt mindenképpen olvassuk el az utasbiztosítási termékismertetőket, a feltételeket és szabályzatokat, hogy valóban az utazásunknak megfelelő terméket választhassunk. Azt is fontos kiemelni, hogy ne az utolsó pillanatra hagyjuk a biztosítás megkötését, mivel ilyenkor a sietségben előfordulhat, hogy nem a megfelelő terméket választjuk, vagy teljesen megfeledkezünk róla.

-Milyen esetben ajánlja az utazóknak a gépjármű asszisztencia szolgáltatást?

A gépjármű asszisztencia szolgáltatás műszaki meghibásodás vagy közlekedési baleset esetén nyújt segítséget az utazók részére. A szolgáltatások többek közt kiterjednek a gépjármű helyszíni javítására, szervizbe szállítására, hazaszállítására, másrészről a gépjárműben utazó személyek szállodában történő elhelyezését vagy tovább utazásuknak megszervezését is magukban foglalják az egyes módozatok. Amennyiben gépjárművel tervezünk utazni a szomszédos országokban mindenképpen javasolt, hogy utasbiztosításunkat kiegészítsük gépjármű asszisztencia szolgáltatással, megóvva magunkat és utastársainkat az ilyen helyzetekkel járó kellemetlenségektől és járulékos költségektől, amelyek akár többszázezer forintos többletkiadást is jelenthetnek.

***

Ha az utasbiztosítást megkötöttük, az autó tökéletes műszaki állapotban van, nincs más hátra, mint összecsomagolni és irány a nagyvilág! Balesetmentes utazást és problémák nélküli nyaralást kívánunk mindenkinek 😊

Ha további kérdésed merül fel az utasbiztosítások kapcsán,
nézz körül a www.mabisz.hu oldalán!

(fotók: unsplash.com)

Szponzorált tartalom.

Ajánlatok