accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Kevesebben utaznak a mediterrán térségbe, egyre többen választják a Balatont külföldi turisták

utazomajom /

Jól teljesít a külföldi vendégforgalom is a nyári főszezonban a Balatonnál, a németajkú és a visegrádi küldőországok turistái közül választották legtöbben pihenésükhöz a nemzetközi vendégek közül. A vendégéjszakák valamivel több mint negyedét töltik külföldi vendégek a térségben, ők adják a tóparti szálláshelyek bevételeinek közel egyharmadát. Nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14%-kal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit. – írja az MTÜ.

Június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, elérve ezzel a 2019-es év forgalmának 98,6%-át. A térségben a forgalom döntő többségét, 73%-át a magyar vendégek adták, azonban az országos trendeknek megfelelően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai szerint a június és november közötti időszakban a mediterrán térségbe várhatóan utazók száma máris 10%-kal csökkent a tavalyi évhez képest a klímaváltozással összefüggő problémák miatt. A Balaton ugyanakkor 22%-kal növelte külföldi vendégeinek számát, akik 2022-vel összehasonlítva már eddig 14%-kal több éjszakát töltöttek a tó térségében.

Legfontosabb küldőországunk turistái évről évre jobban kedvelik a Balatont. Az idei főszezonban is a németek vezetik a Balaton térségének küldőpiaci toplistáját, több mint kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a tó partján, mint a lista ezüstérmesei, a csehek. A Magyar Turisztikai Ügynökség nyári külpiaci kampányának hatására sokan érkeztek Szlovákiából, Lengyelországból, valamint Ausztriából. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az is kiderül, hogy a német turisták közül például a legtöbben a szász (25%), illetve a bajor (17%) tartományból jöttek. A cseh vendégek közül a dél-morvaországi régióból (16%), valamint Prágából (13%), a szlovákok közül pedig a Nagyszombati és a Nyitrai kerületekből (32, ill. 25%) érkeztek a térség szálláshelyeire. A külföldi vendégek közül leginkább a középkorúak kedvelik a Balaton csodás tájait.

A legnagyobb növekedést a kínai és horvát forgalomban mérték a térségben. Kínából közel meghétszereződött a vendégéjszakák száma, és az Adria-parti országból érkezők is majdnem megkétszerezték a Balatonnál töltött éjszakáik számát a 2022-es főszezonhoz képest. A legnagyobb arányban Révfülöp, Hévíz és Vonyarcvashegy szálláshelyein fordultak meg nemzetközi utazók, mindhárom településen a vendégéjszakák több mint fele tőlük származott. A csehek kétharmada a négycsillagos szállodákat részesítette előnyben és a szlovák turisták is jellemzően a négy, illetve háromcsillagos hoteleket választották. A német vendégek a magán- és egyéb szálláshelyek után a szállodákat keresték előszeretettel.

A magyarokhoz hasonlóan a külföldi látogatók körében is a siófoki Aranypart szabadstrand, a zalakarosi fürdő és a Tihanyi Bencés Apátság és környezete volt a legnépszerűbb. Ezeken a helyszíneken másfélszer annyi külföldi fordult meg, mint tavaly ilyenkor.

Az előttünk álló nyári szezonra az NTAK-ban látható 1,1 millió vendégéjszaka-foglalás 31%-a külföldiektől származik, melyekből legnagyobb mértékben Siófok és Hévíz részesülhet.

Ajánlatok