accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Bécs helyett irány Budapest – megnéztük a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárt a Vörösmarty téren

Katya /

Budapestnek igazán jól állnak az ünnepek: a kivilágított épületek, a budai panoráma, a fényvillamosok és a kisebb-nagyobb karácsonyi vásárok forralt bor és mézeskalács illattal mind-mind meghozzák a karácsonyi hangulatot. Mind közül pedig a legszebb és legnagyobb a Vörösmarty téri vásár, amely 1998 óta várja a látogatókat.

A Vörösmarty téri vásár az elmúlt több, mint két évtized alatt Európa egyik legnevesebbévé vált, az adventi Budapesttel egyetemben egyre többször került fel a legnépszerűbb karácsonyi forgatagok listájára, 2019-ben a Ryanair is Európa legjobbjai közé sorolta. Évente közel 800 ezer látogatót vonzottak az ünnepi fények, a hatalmas karácsonyfa, a Gerbeaud-ház falára vetített fényfestés, a vasárnapi gyertyagyújtások, különböző adventi programok, a finom illatokat árasztó ételes, italos bódék, és természetesen a szebbnél-szebb portékákat kínáló kézművesek.

 Egészen december 26-ig minden nap 17 órakor fényfestéssel keltik életre a Gerbaud-ház homlokzatát.

Tavaly sajnos a járvány miatt online térbe költözött a vásár is, idén azonban újra érdemes elballagni a Vörösmarty térre. A szervezők szeretnék, ha a helyiek is magukénak éreznék a vásárt és nem kerülnék el, mondván drága, ezért különleges kedvezményekkel is készültek. Az ételárusok mindegyike kínál most 1500 Ft-ért is fogásokat, így akár egy napi menü áráért is falatozhatunk. Emellett egy finom forralt bor vagy tea miatt is érdemes kilátogatni.

Ha pedig mindenki jól lakott, vagy kellően átmelegedett a forró italoktól, nézzétek meg a kézműves árusokat is. Mindenkit külön zsűri választott ki, hogy biztosan saját készítésű, egyedi termékek közül lehessen válogatni. A csodaszép portékák között bizonyára mindenki talál a fa alá való meglepetést.

Vannak színes kerámia manók, illatos levendulapárnák, kézzel készített, egyedi táskák, kézműves hazai termékek, szép díszek, utazóknak különleges térképek. A legnépszerűbbnek a mézeskalácsos bizonyul, ahol a legkelendőbb sütemény a kis mézeskalács huszár 1000 Ft-ért vihető, a legolcsóbb darabok pedig a kis, feliratokkal ellátott szívecskék, amelyek 300 Ft-ba kerülnek.

Élőben is bejelentkeztünk a vásárról:

Így készülj

A vásárt védettségi igazolvánnyal lehet látogatni és három oldalról megközelíthető, így viszonylag nagyobb várakozás nélkül be lehet lépni a térre. Tapasztalataink alapján a Harmincad utca felől érdemes érkezni. A maszk viselése az árusoknak kötelező, a vendégek számára pedig ajánlott. A vendéglátóknál csak kártyával lehet fizetni, de aki csak készpénzzel készült, az a Festipay pontoknál tud kártyát igényelni. Alapvetően azonban mindenhol ajánlott a kártyás fizetés használata. Ami még sokaknak nagy könnyebbséget jelenthet, hogy idén mosdók is kerültek ki a vásárra.

Mi bár főként magyar hangokat hallottunk, azért idén nincs hiány külföldi vendégekből sem, rendszerint elcsípni spanyol, angol, akár holland beszélgetést is. Ha valaki Budapest kártyával érkezik, mindenre kap 10% kedvezményt, ha pedig az itteni infóponton veszik meg, egy forralt bor kupont is kapnak mellé ajándékba.

Ajánlatok