accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Bosznia-Hercegovina utazási segédlet

lanymajom /

2017. április elejétől a Wizzair elkezdi repülni az új balkáni útvonalait, így már a bosnyák fővárosba is utazhatunk repülővel. Az egész napos, hosszú autóút helyett már csak egy rövid repülőút választ el Bosznia-Hercegovina fővárosától, Szarajevótól. Az alábbi cikkben összeszedtünk pár hasznos információt a repülős utazáshoz, továbbá bemutatjuk az ország főbb látványosságait is. 

Miért éppen Bosznia-Hercegovina?

1. Mert különleges a kultúra
Az ország történelmét négy különböző valláshoz tartozó népcsoport alakította, a katolikus, a muszlim, az ortodox és a zsidó, ezáltal egy igazán különleges kulturális keveredésben lesz részünk.

2. Mert finomak az ételek
A bosnyák konyhát többnyire a török uralom formálta, ami leginkább a húsételek kedvelőinek kedvez. Főként grillezett vagy parázson sült birkahúst esznek, köretnek pedig rizst és zöldségeket tálalnak. Az édesszájúak mindenképp kóstolják meg a bosnyák réteseket, melyek leginkább a török baklavahoz hasonlítanak.

3. Mert kedvesek a helyiek
A balkáni utazásom során a bosnyákokat én nagyon rokonszenves, kedves, segítőkész embereknek találtam, továbbá az országot járva szerintem az angollal viszonylag könnyen el lehet boldogulni a Balkán többi országával összehasonlítva.

4. Mert gyönyörű a természet
Az ország gyönyörű hegyekkel és vízesésekkel rendelkezik. A Sutjeska Nemzeti Parkban láthatjuk Európa egyetlen őserdőjét, a Perucicat. A Szarajevóhoz közeli hegyek pedig a téli sportok kedvelőinek is kiváló programlehetőségeket kínálnak. A három főbb síközpont a Bjelasnica, az Igman és a Jahorina.

5. Mert olcsó
Bosznia-Hercegovinában nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni. A szállás és az étkezés a kis költségvetésből gazdálkodó utazóknak is megfizethető. Az ország viszont nem csak a hátizsákosoknak, hanem a kényelemre jó ár-érték arányon vágyó utazóknak is kiváló.

Transzfer Szarajevó repülőteréről

Tömegközlekedés egyelőre nem létezik a repülőtér és a belváros között. Az egyetlen spórolási lehetőség, ha nem a belvárosig vitetjük magunkat a taxival, hanem csak a legközelebbi villamosmegállóig (Ilidza). Mivel a repülőtéren a Sarajevo Taxi monopol helyzetben van, ezért a sofőrök a transzferért rendkívül magas árat fognak mondani. Megbízhatóbb társaság a Red vagy a Yellow taxi, akikkel az alábbi telefonszámokon tudunk kapcsolatba lépni:

ŽUTI TAXI (Yellow TAXI) – (033) 657 307, (033) 618 912

CRVENI TAXI (Red TAXI) – (033) 760 600, 061 760 600, 033 468 728, 061 468 728

Ha ezt a lehetőséget választjuk, akkor majd ki kell sétálni a repülőtér bejáratához, hiszen ezek a taxi társaságok nem jöhetnek be a repülőtér területére.

Közlekedés Bosznia-Hercegovinában

1. vonattal

Bosznia-Hercegovina vasúttérképét a lenti kép ábrázolja. A sínek még nincsenek tökéletes állapotban, még nem sikerüt mindenhol felújítani a háború óta, így a vonatközlekedés viszonylag lassú. Naponta két nemzetközi járat közlekedik Szarajevóból Zágrábba, úgyhogy aki esetleg vonattal szeretne visszajutni Magyarországra, annak a horvát fővárosban kell majd átszállnia.

A lenti térképen is jelölt Mostar-Ploce útvonal már nem létezik!

2. busszal

A busz a legegyszerűbb és a leggyorsabb módja az országon beüli tömegközlekedésnek. Érdemes csak oda jegyet vásárolni még akkor is, ha aznap mennénk vissza a szállásunkra, mivel az útvonalakat több privát cég látja el, így nem biztos, hogy azzal a céggel fogunk visszautazni, mint akivel elindultunk.

A nemzetközi buszközlekedés jó és megbízható, így arra is van lehetőség, hogy egy másik balkáni országból vásároljuk a visszafele szóló repülőjegyünket, ha Bosznián kívül még másik országot is meglátogatnánk az utazásunk során. Szarajevóból Horvátországba, Szerbiába, Szlovéniába, Montenegróba és Macedóniába is utazhatunk busszal.

Bosznia-Hercegovina legfontosabb látnivalói

Szarajevó
Szarajevó egy kis ékszerdoboz a Balkán közepén. Csodás, változatos építészeti stílusban épített épültek, hangulatos utcák, hatalmas történelem és a háttérben magasló hegyek jellemzik a fővárost. Az óvárost, a Képzőművészeti Akadémia épületét és a Latin-hidat semmiképp se hagyjuk ki a városnézésből.

Mostar
Mostar turisztikailag az ország egyik legfontosabb városa, hiszen egy igazán bájos óvárossal rendelkezik. A bazárok és a mecsetek között, illetve az UNESCO világörökségi listás Öreg-hídon sétálva egy teljesen más világban érezhetjük magunkat.

Jajce
Jajce olyan csodás, hogy álmodni se lehetne szebbet. A hegyek által körülvett település központjában egy 17 méter magas vízesést csodálhatunk meg, de a vár körül is mindenképp tegyünk egy sétát.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/restlessglobetrotter/3925651772

Neum
Habár Bosznia nagyon rövid partszakasszal rendelkezik, de a tengerparti nyaralásról azért itt sem kell lemondani. Neum szép, homokos tengerparttal rendelkezik, úgyhogy aki a víz mellett pihenne, annak érdemes felvenni a programtervbe.

Medugorje
Medugorje egy zarándokhely, ami arról lett híres, hogy 1981-ben hat helyi fiatal azt állította, hogy a városban megjelent a Szűzanya.

Pocitelj
Pociteljt nem csak azért érdemes felkeresni, mert a dombtetőre épített erődítményéből pazar kilátás nyílik a kisvárosra és a környékre, hanem a magyar vonatkozása miatt is. Pocitelj várát még Mátyás király kezdte el építeni és a város neki köszönhette a fejlődését.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/dayapragm/18870322873

Blagaj

Blagaj is egy varázslatos hely, amit nem szabad kihagyni ha Mostar környékén járunk. A Buna folyó forrásához 1500 körül építették az ott található dervis kolostort. Ha kigyönyörködtük magunkat, kóstoljuk meg a kolostor melletti kávézóban a török kávét is.

Kravice-vízesés

Egy meleg nyári napon nincs is jobb, mint belecsobbani egy vízesésbe. Erre Mostar környékén a Krabice-vízesésnél lesz lehetőségünk.

tipp: Ha Mostarban szállnál meg, akkor a szállás tulajdonostól mindenképp érdeklődd meg, hogy nem szervez-e egy napos kirándulást az utolsó 4 pontba (Medugorje, Pocitelj, Blagaj, Kravice-vízesés). A kisebb magánszállások vezetői szívesen elszállítanak egy autóban 3-4 embert ezekhez a helyekhez, így sok időt meg lehet spórolni, ha nem kell tömegközlekedésre várni.

Biztonságos Bosznia-Hercegovinában utazni?

Szarajevóban előfordulnak zsebesek és kocsmai verekedések, úgyhogy érdemes figyelni az értékeinkre és nem keveredni vitába senkivel. Aki autóval közlekedne, az ne térjen le a főbb utakról, mivel a háború óta még elég sok akna van a földeken. Habár Magyarországnál szegényebb országról van szó, de a közbiztonság teljesen jónak mondható.

Ajánlatok