accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Ősszel is varázslatos tájakon – Cinque terre, Olaszország

utazomajom /

Hatalmas zöld terasz kilátással a tengerre. Akár így is jellemezhetnénk a Cinque terre (magyarul öt föld) vidékét, amely valójában öt apró kis települést (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza és Monterosso al Mare) tömörít Toszkána és Franciaország között, a ligur tengerparton.

Riomaggiore

Cinque terre legdélebbi falva nevét a Rivus Maior folyóról kapta, amelynek a völgyében épült. Riomaggiore főutcájáról, a Via Colombóról meredek lépcsősorokon lehet feljutni a magasabban fekvő kis utcákba, amelyek szinte labirintusként kanyarognak a házak között.

Riomaggiore

A települést kettéválasztja a vasútvonal: az alsó, tengerparti részen színes csónakok ringatóznak a tengeren (ez a halászfalu), míg a felső, mezőgazdasági részt a megművelt teraszok veszik körül. A főutcán éttermek, bárok és üzletek sorakoznak – a megfáradt turisták nagy örömére. Riomaggiore egyik érdekessége a vasútállomás, ahová egy gyalogos alagúton keresztül lehet eljutni. Az állomás falát csodás mozaikok díszítik, de látható itt óriási festmény is, amely a helyiek életét örökítette meg.

Manarola

Hatalmas sziklára épült színes házak a tengerparton – ez Manarola. Riomaggiore szomszéd települése látványa szinte képeslapra kívánkozik, nincs olyan pontja, ahonnan ne lehetne csodás fotókat készíteni.

Manarola

Az egyik ilyen „fotópont” lehet a Templom tér (Piazza Papa Innocenzo IV), innen remek kilátás nyílik a falura és a tengerre. A bátrabbak nyugodtan induljanak el a Corniglia felé tartó ösvény felé is (a tengerparti ösvény jelenleg le van zárva), talán innen a legszebb a panoráma.

Manarola tengerpartja

Akit viszont inkább a tenger érdekel, a főutcán sétálva induljon el. Az utca legalján található apró kikötőben színes csónakok sorakoznak, a jó úszók pedig fürödni is tudnak a sziklák között.

Corniglia

A másik négy faluval ellentétben Corniglia nem a tengerparton fekszik, hanem egy kisebb félsziget tetején, emiatt a hajók sem kötnek ki itt. Talán ennek is köszönhető, hogy mind közül a legcsendesebb (és a legkisebb) ez a falu.

Corniglia

A vasútállomás felől érkezve érdemes megmászni a Lardarina 382 lépcsőfokát, amely cikk-cakkban vezet fel a faluba. A lépcsőzés után igencsak jól fog esni egy pohár limonádé vagy limoncello valamelyik helyi bárban.

Vernazza

Manarola mellett Vernazza is szerepel a legszebb olasz falvak listáján (I borghi piú belli d’Italia) – nem véletlenül. Az öt falu közül egyedül Vernazza rendelkezik természetes kikötővel, nagyrészt ennek volt köszönhető a falu virágzása és jómódja, amely ma is meglátszik az épületeken.

Vernazza

A falu főutcája a tengerparti főtérbe torkollik (Piazza Marconi), ez Vernazza központja is számos étteremmel és bárral, élénkszínű házakkal és kiteregetett ruhákkal. A tér előtt egy védett homokos strand és a kikötő található. A település másik főbb látványossága egy genovai család korábbi vára, a Doria vár és a Belforte torony, amelyről mesés kilátás nyílik a környékre.

TIPP: Ha igazán jó fotót szeretnétek készíteni Vernazzáról, érdemes a gyalogösvény felé elindulni akár Corniglia, akár Monterosso irányába.

Monterosso al Mare

Kevesebb lépcső, több sík terület. Monterosso al Mare (ahogy a neve is mutatja) ideális tengerparti pihenőhely lehet családok vagy idősebbek részére, hosszú partszaka ugyanis alig különbözik az ismert napernyős üdülőhelyektől.

Monterosso al Mare

Természetesen Monterosso óvárosát is kötelező felkeresni, a szűk kis utcák között sétálva hangulatos házakat és üzleteket találunk, a főtéren, a Piazza Garibaldin pedig Garibaldi szobra mellett érdemes megállni egy percre. Akit a szép kilátás vonz Monterossóba, sétáljon fel a Szent Kristóf-dombra, ahol nem csak a panorámát, hanem a Kapucínusok apátságát is megéri szemügyre venni.

Mikor utazzunk?

A legtöbb turista nyáron keresi fel Olaszország gyöngyszemét, Cinque terrét, ezért gyakran előfordul, hogy hatalmas tömegek hömpölyögnek a szűk kis utcákon, a parkolóházak, éttermek hamar megtelnek, az egész napos kánikuláról nem is beszélve. Aki teheti, inkább szeptember közepén vagy októberben látogassa meg a tündéri falvakat, a hajókirándulások például egészen október végéig indulnak.

Cinque terre nyáron

Megközelítés

Cinque terre Magyarországról elérhető autóval vagy repülővel. Ha kocsival érkezünk, az út Budapest és Riomaggiore között 1066 km, ami kb. 11 órányi vezetést jelent.

Milyen költségekkel kell számolnia annak, aki autóval utazik Olaszországba? >>

A falvak többségébe nem lehet autóval behajtani, de a települések szélén parkolóházakban hagyhatjuk a járműveket napi díj ellenében. Cinque terrén gyakoriak az útlezárások is, erre mindenképp figyeljetek, mielőtt elindultok.

Szerintünk a legkényelmesebb és leggyorsabb eszköz még mindig a repülőgép, remek (és olcsó) ajánlatokat lehet kifogni Budapest és Pisa között – az utazomajom.hu oldalon is!


Fotók: pixabay

Ajánlatok