accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Egy bőrteszt segítségével könnyen megtudhatja, hogy allergiás-e

utazomajom /

Kiütés jelenik meg, ha megcsípi egy méh? Vagy minden alkalommal tüsszög, amikor megsimogat egy macskát? Ha igen, akkor Ön már tudatában van azoknak az anyagoknak, amelyek az allergiájának kiváltásáért felelősek. De sokan sajnos nem ilyen szerencsések. Ha Ön is ebbe a kategóriába tartozik, akkor javasoljuk, hogy kérjen orvosi segítséget.

Az allergia diagnózisa több információ összegzésével mondható ki. Elsőként kérdéseket tesznek fel, hogy teljes mértékben megértsék a tüneteit és a lehetséges okait. Rá fognak kérdezni a családtörténetre, az Ön által szedett gyógyszerekre és az életmódjára.

Ha a kikérdezés alapján úgy vélik, hogy Ön allergiás lehet, akkor vizsgálatnak vetik alá, amely során fokozott figyelmet fordítanak a fülére, a szemére, az orrára, a torkára, a mellkasára és a bőrére. Szükség lehet tüdőgyógyászati vizsgálatra is. Ez magában foglalhat egy légzésfunkciós tesztet, esetleg mellkasröntgen vizsgálatot. Végezetül pedig  bőrtesztet rendelhetnek el az allergének meghatározására. Ez lehet tapasz teszt, vérvizsgálat, vagy a Ju-Med Egészségcentrum allergológiáján végzett Prick bőrteszt.

Prick bőrteszt

Ez a fajta teszt egyszerre akár 40 különböző anyagra is kimutathatja az azonnali allergiás reakciókat. Fontos tudni, hogy rovarméreg tesztelésre első lépcsőben nem alkalmazható. Általában a virágporral, penészgombával, háziállatok szőrével, poratkákkal és élelmiszerekkel szembeni allergiák azonosítására végzik. Egyáltalán nem fájdalmas, hiszen olyan tűket használnak hozzá, amelyek alig hatolnak át a bőr felszínén. Vérezni sem fog a tesztelt bőr, és nem érez többet enyhe, pillanatnyi kellemetlenségnél.

A tesztelendő területen, az alkaron az orvos kis jelzéseket rajzol a bőrére, és mindegyik jel mellé  allergén kivonat kerül. Ezeket egy-egy külön lándzsával juttatják a bőr felszíne alá. Annak ellenőrzésére, hogy a bőre normálisan reagál-e, két további anyagot is bejuttatnak. Ezek közül az első a hisztamin, mivel ez a legtöbb embernél pozitív bőrreakciót vált ki. A második pedig izotóniás sóoldat, az úgynevezett negatív kontroll, mely általában semmilyen hatást sem vált ki. Ha Ön mégis reagál erre, akkor valószínűleg érzékeny bőrrel rendelkezik.

Körülbelül 15 perccel a szúrás után az orvos megfigyeli a bőrét, allergiás reakciók jeleit keresve. Ha allergiás az egyik vizsgált anyagra, akkor annak helyén egy kiemelkedő, viszkető dudor, csalánkiütés alakul ki. Ezután megmérik a dudor méretét, és rögzítik az eredményeket. Végezetül pedig megtisztítják a bőrt, és szükség esetén a viszketést krémmel lehet csillapítani.

Hogyan érdemes felkészülni a tesztre?

Arra mindenképpen fontos lesz ügyelnie, hogy a tervezett teszt időpont előtt minimum 1 hétig ne vegyen be antihisztamin, immungátló, vagy szteroid hatóanyagú gyógyszert. Ezek ugyanis elnyomják a bőrön kialakuló reakciókat. Az orrspray, a szemcsepp vagy a különféle inhalálós szerek használata viszont megengedett. Lázas, hurutos állapotban, vagy antibiotikum szedése idején nem ajánlott az allergiatesztelés.

Amennyiben további kérdései maradtak volna, akkor forduljon nyugodtan a fentebb is említett Ju-Med Egészségközpont munkatársaihoz, akik a lehető legjobb tudásuk szerint megpróbálják megválaszolni azokat.

Ajánlatok