accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Minden eddiginél egyszerűbben juthatsz el idén Horvátországba! + Nyereményjáték!

utazomajom /

Horvátországba a legtöbb magyar turista autóval indul el, hiszen a tengerparti nyaralóhelyek viszonylag közel vannak, bátran, súlykorlát nélkül pakolhatunk a csomagtartóba, és ha egy járműben többen is utaznak, a költségek megoszlanak. A nyári hónapokban ajánlott jól felkészültnek lenni és előre megtervezni, hogy mikor is indulunk el autóval az adriai nyaralásra. Sokaknak bevált az éjszakai vagy hajnali indulás, mások pedig kerülik a hétvégi utazásokat és inkább hétköznapra időzítik a kiutazást.

Nyerj 300 ezer forint értékű utalványt és utazz Horvátországba! Részletek az utolsó bekezdésben, sorsolás június 2-án! – Játék lezárva. A nyertes: Csány Rita. Gratulálunk!

Jó hír, hogy idén számos könnyítés miatt gyorsabban érhetünk a kiszemelt horvát nyaralóhelyünkre és hamarabb csobbanhatunk a tengerben. Mutatjuk miért!

Autóval Horvátországba

2023. január elsejétől Horvátország a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált, így megszűnt a határellenőrzés. Ennek eredményeként nem kell a horvát közúti határátkelőhelyek egyikénél sem bemutatni az okmányokat, elkerülhetjük az ellenőrzés okozta stresszt és ráadásul nagyon sok időt nyerünk.

Horvátországon belül 1250 kilométernyi jó minőségű autópálya van, ahol fizetőkapus rendszer működik, így bizonyos szakaszok megtétele után sorba kell állnunk a díj bankkártyával, vagy euróval (2023-tól ugyanis Horvátország hivatalos fizetőeszköze az euró) történő kifizetéséhez. Valamivel gyorsabban halad a bankkártyás sor, de ha zavartalanul szeretnénk a rendszeren átjutni, akkor ún. ENC-t érdemes még itthon bérelni. Ekkor a készülékkel rendelkezőknek fenntartott sávon lehet keresztülhaladni, ahol az ENC felirat áll és a szakaszdíj automatikusan levonódik. Az aktuális autópályadíjakról és fizetős szakaszokról már korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Előreláthatóan 2024 végétől a kapuknál kialakult tömegtől és dugótól is búcsúzhatunk, hiszen a horvát közlekedési minisztérium döntése alapján hamarosan megszűnik a kapus rendszer, és átállnak modern, digitális díjfizető rendszerre.

Fužine, Bajer-tó, autópálya Horvátországban

A fizetős autópályák mellett jól karbantartott és jelölt állami és regionális úthálózatok is futnak országszerte, amelyek hajszálerekhez hasonlóan minden olyan úti célhoz elvezetnek, amely érdekes lehet a turisták számára. Legkedveltebb nyaralóhelyek az autóval indulók körében a gyorsan megközelíthető horvát területek, mint a Kvarner-öböl térsége vagy Isztria. Ezek közé tartozik a Budapesttől 520 km-re található Krk szigete, amely a Krk hídon keresztül szárazföldön is elérhető és gyönyörű partszakaszokkal rendelkezik, az 510 km-re található Opatija vagy Abbázia, amely hangulatos városával, sétányaival és kellemes strandjaival ejti ámulatba az ide utazó turistákat. Valamivel messzebb, az Isztriai-félszigeten Rovinj, Poreč, Rabac és Umag a legkedveltebb nyaralóhelyek. Az autóval érkezőknek a szigetek látogatásáról sem kell lemondaniuk, hiszen nagyon sok kompjárat indul a népszerű úti célokra. A komp menetrendek a google térkép beépített rendszerében is elérhetőek.

Dalmáciát, azon belül is Zadart Budapestről körülbelül 6 és fél óra alatt érhetjük el autózva. Érdemes egy kis kitérővel a Plitvicei-tavakat is meglátogatni, hiszen a gyönyörű látványon túl egy kellemes sétát követően az utazást is mindenki jobban bírja.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Dél felé haladva Dalmáciában Šibenik, Trogir vagy Split is kedvelt célállomás, de a Horvátország legdélebbi pontján található Dubrovnikba is számos magyar autózik el. Az A1-es autópálya vonalán kiépített kétsávos Pelješac-hídon áthaladva, végig Horvátországon belül autózva érhetjük el legegyszerűbben és leggyorsabban a 960 km-re található Dubrovnikot.

Tömegközlekedési lehetőségek

Aki egyedül utazik, nincs autója, nem szeret külföldön vezetni, vagy csak kényelmesebbnek látja a tömegközlekedési eszközöket, azok számára ajánlott a vonat, ami Zágrábba és Splitbe közlekedik Budapestről közvetlenül, esetleg a távolsági buszjáratok, amelyek menetrendszerűen Isztria és Dalmácia számos nagyvárosába járnak.

Splitbe Budapestről közvetlen, éjszakai vonatot indít főszezonban a MÁV, ahová hálókocsis jegy is váltható, amely a fekhelyen kívül reggelit is tartalmaz. Így már másnap reggel a horvát nyaralóvárosban ébredhetünk kipihenten. Az Adria IC Budapestről heti 3 alkalommal közlekedik Splitbe és vissza.

Repülővel indulnál?

Budapestről lehetőség van Zadarba repülni főszezonban, heti 3 napon, közvetlenül a Ryanair légitársasággal, valamint Bécsből Zadaron kívül Pulába és Dubrovnikba is szállhatunk. Bár a repülési idő sokkal rövidebb, mintha autóval, busszal vagy vonattal indulnánk Horvátország tengerpartjára, azonban a repülőjegyárak mellett számolnunk kell a korlátozott csomagmérettel és transzferköltségekkel is.

Hogyan juss el leggyorsabban a horvát tengerpartra?

Autóval határellenőrzés nélkül, ENC-vel felszerelkezve, egy gyorsabb sávban áthaladva a fizető kapukon szélsebesen elérhetjük az Adriát! Ha teheted, iktass be több megállót a kényelmes utazás érdekében. Busszal válasszuk a legkedvezőbb útidejűt, dőljünk hátra, vagy olvassunk egy jó könyvet és hamar el is röppennek az órák! Vonattal kényelmesen utazhatunk éjszaka a hálókocsiban, vagy repülhetünk egy szempillantás alatt Zadarba.

Bármelyik közlekedési eszköz is legyen szimpatikus, egy biztos, hogy Horvátország elérhetőbb, mint valaha!

Nyereményjáték

Játék lezárva. A nyertes: Csány Rita. Gratulálunk!

Nyereményjáték

A bejegyzés a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatásával készült.

Ajánlatok