accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba és a kunát is elfelejthetjük!

utazomajom /

2023. január 1-től Horvátország is hivatalosan csatlakozott a schengeni, valamint az euroövezethez.

Mit jelent ez a kiutazóknak?

Horvátország a 20. ország, ahol mostmár az euró lett a hivatalos fizetőeszköz, mivel valamennyi feltételnek megfelelt a váltáshoz. A jogszabályok elfogadásával az év végéig lezárult a folyamat, így elsejétől már nem horvát kunával, hanem euróval kell fizetnünk, ha kiutazunk. A váltáshoz megállapították azt az árfolyamot, amely szerint a kuna euróvá konvertálódik. Az Ecofin az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozza meg, ami a kuna jelenlegi középárfolyamának felel meg.

Ha maradt korábbi utazásokból horvát kunád, azt semmiképpen se hagyd itthon, ha Horvátországba indulsz, hiszen a korábbi hivatalos fizetőeszközt mindenféle tranzakciós költség nélkül beváltják a bankok, az állami pénzügyi intézet és a Horvát Posta. A későbbiekben pedig korlátlan ideig beváltható a megmaradt kuna a Horvát Nemzeti Bankban.

Már feltűnhetett annak, aki 2022.szeptember 5 óta Horvátországban járt, hogy az árak mind kunában, mind euróban fel voltak tüntetve, amely kettős árjelzést 2023 végéig megtartanak. Még két hétig, tehát január közepéig kunában is lehet fizetni a boltokban, de a visszajárót már euróban kapják az emberek.

A Schengeni övezetbe lépéssel megszűnt a határellenőrzés, amely 15 magyar-horvát határt és 58 horvát-szlovén átkelőhelyet érint. Ez sokaknak jó hír lehet, hiszen ez nem csak az országok között ingázók életét könnyíti meg, de a főszezonban nyaralók kiutazásakor sok bosszúságot okozó hosszú várakozási idő megszűnik a határon és valószínűleg a kígyózó kocsisor is eltűnik.

A Schengeni övezet eddig 25 országot foglalt magába: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Norvégia, Izland és Svájc. Huszonhatodikként immár Horvátország is csatlakozhatott ebbe a táborba.

Ajánlatok