accomodation-stars Created with Sketch. 004-slumber Created with Sketch. 010-airbnb Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. Group 2 Created with Sketch. 006-lamp Created with Sketch. 005-calendar Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button copy 14 Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. keyboard-right-arrow-button Created with Sketch. Combined Shape Created with Sketch. 002-departures Created with Sketch. Group Created with Sketch. 009-heart Created with Sketch. list Created with Sketch. megaphone Created with Sketch. 003-luggage Created with Sketch. Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon help Created with Sketch. Group 3 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. Instagram Created with Sketch. youtube Created with Sketch. Path Copy 2 Created with Sketch.

Életünk eddigi “leggazdagabb” nyaralása Costa Ricán!

utazomajom /

Őszintén megmondom, hogy az indulás utolsó pillanatáig ott volt bennem a kétely, hogy jól választottunk-e desztinációt arra a 16 napra, amit ott töltöttünk!? Ugyanis Ázsia fanként az elmúlt években nagyon magasra tettük a lécet, amit a tavalyi Fülöp-szigetekkel még sikerült tovább fokozni. Ráadásul már jártunk a karibi térségben, így – azt hittük – nagyjából tudjuk mire számíthatunk. De tévedtünk, óriásit! Ugyanis eddigi legtartalmasabb, legélménytelibb utazásunkon vagyunk túl. Konkrétan beleszerettünk abba az országba, ahol fantasztikus állat- és növényvilággal találkozhatunk. Ahol lehet jókat túrázni a hegyekben, dzsungelekben, vulkánokon, és lehet heverészni a csodálatos partokon akár az óceáni, akár a karibi oldalon. Nem mellékesen a kaja is hibátlan, rum sem drága, és a kávé is tökéletes. Ja, és úgy köszönnek a helyeik: Pura Vida, azaz Tiszta Élet!

Az utazásról, az indulás előtt másfél héttel döntöttünk, így a repjegyeket is akkor vettük meg. Tudjuk, nem kapkodtuk el! Igaz, előtte 1 héten keresztül folyamatosan böngésztünk a momondo.com-on különböző kiindulópontokkal (Milánó, London, Bécs, Madrid). Végül a milánói variáció volt a nyerő, a Milánó (Malpensa) – San José – Milánó (Malpensa) útvonal. Milánóba az összegyűjtött Wizz pontjaimat használtuk fel, így az plusz költséget nem jelentett. Milánóból Airfrance-szel, visszafelé pedig KLM-mel (Delta) jöttünk. Érdekes, hogy ezen légitársaságok áraiban sincs benne automatikusan a poggyász ára, ami 40 EUR volt irányonként/fő.

Szállásainkat vegyesen Booking-on és Airbnb-n foglaltunk.

Autót is béreltünk a rentalcars.com-on. Egy Toyota Yaris Superior-t választottunk a Budget-nél, önrész nélküli biztosítással volt 14 napra 152.000 Ft 1000 USD kaució mellett. (Egyébként a sok útleírással és mások véleményével szemben, én mindenképp javaslom az autóbérlést, rengeteg kellemetlenségtől tudjátok megkímélni magatokat! Ugyanis amellett, hogy rengeteg idő elmegy buszozással, nem is annyira kellemes 30 fokban a bőröndökkel (amennyiben van) várakozni a buszmegállóban a napon. Igen, drágább az autóbérlés, de akkor is megéri.

San José-ba érve taxival – aki a Pura Vida jegyében mindjárt át is vert minket – mentünk a reptértől kb. 5 percre lévő szállásra. Itt meg is jegyzem, hogy csak az Orange taxi a hivatalos, a többi hiéna! Illetve erősen javasolt az Uber, mert nagyon olcsó kinn!

Pénzt, Colón-t a reptéren csak annyit érdemes váltani, ami feltétlenül szükséges, mivel 1 USD-ért 520 Colón-t adnak, ami minimum 15 %-os bukás a hivatalos árfolyammal szemben. A legjobb megoldás a pénzváltásra, ha valamelyik étteremben, vagy nagyobb üzletben (pl. Auto Mercato) USD-vel fizettek. Ők úgyis Colón-t adnak vissza normál árfolyamon, 580-590-nel számolva az USD-t. Amúgy pedig legtöbb helyen elfogadnak USD-t, és kártyát is, kivéve helyi, pici útszéli „büféseket”, és az önjelölt parkolóőröket. Helyi SIM-et érdemes a reptéren beszerezni a Kölbi pultjánál, ahol 10 USD 2GB net. Wifi pedig szinte mindenhol van.

A 16 napot így osztottuk fel: 1 éjszaka San José – 4 éj Quepos – 4 éj Tamarindo – 2 éj Monteverde – 3 éj Puerto Viejo – 1 éj San José.

1. Quepos

A Manuel Antonio Nemzeti Park kihagyhatatlan! A belépő ára 16 USD. A parkon keresztül haladva kilyukadunk a partra, ahol kora délután rendszerint megjelennek az állatok, mint pl. majom, mosómedve, ormányos medve, iguána, néha lajhár is. Előbbiek – vagy ahogy mi hívtuk a majmokat és mosómedvéket –, azaz a tolvaj banda kaja után kutatva előszeretettel fosztja ki a hátizsákokat, zacskókat. Óriási élmény! Mi nagyon rágörcsöltünk a lajhárra, akivel nem is találkoztunk a parkban. Egyszer viszont mikor vacsorázni mentünk a parktól néhány száz méterre lévő törzshelyünkre, akkor pillantottuk meg őfelségét, aki fénysebességgel száguldott a villanypóznán… fél órába telt kb. 10 méter. Egyébként állatokat Quepos-ban szinte bárhol lehet látni. Mi a nemzeti parktól 6-7 km-re laktunk, de rendszerint reggel majom üvöltésre ébredtünk, akik konkrétan a fejünk fölött ugráltak a fákon.

Legszebb partok: Manuel Antonio, Playa Espadilla, Biesanz

Mivel mi folyamatosan új helyeket akartunk felfedezni, így Quepos-ból elkocsikáztunk a 60 km-re, 1 órányi autózásra lévő Playa Uvitára, másnéven a „Bálnafarok” partra, ami talán az egyik legszebb part. Nagyon zöld minden, és alig van valaki a parton.

2. Tamarindo, vagy ahogy a helyiek hívják: „Tamagringo”

Természetesen azért hívják „Tamagringo”-nak, mert rengeteg az amerikai. Ez látszik az éttermek választékán és az árakon is. Talán ez a legdrágább része Costa Rica-nak, pedig nem a legszebb. Sokkal szárazabb régió, és emiatt sokkal fakóbb is, mint másik 3, ahol voltunk. Itt is találhatóak gyönyörű partok, de közel sem olyan buja növényzettel. Állatok azért itt is mindenhol ott vannak.

Legszebb partok: Playa Conchal, Playa Grande, Playa Flamingo

3. Monteverde

Ez már egy lényegesen olcsóbb része Costa Rica-nak, mint Tamarindo. Sokan írták, hogy ide valami 4×4-es autó javasolt, de mi bevállaltuk ezzel a kb. vízibicikli erejével bíró Toyotával is. Oda is értünk sikeresen úgy, hogy kb. 25-30 km-ert murvás, emelkedőkkel teli úton tettünk meg. Befizettünk éjszakai „dzsungel túrára” (25 USD), ahol találkoztunk oposszummal, lajhárral, viperával, majmokkal, alvó tukánnal és egyéb madarakkal. A következő nap részt vettünk zipline-os programon, ahol egyik drótkötélről csatoltak a másikra. Volt vagy 10 kötél, köztük 1 km-es is. Óriási élmény a dzsungelben a fák fölött/között siklani. Ez kb. 3 órás program, úgyhogy a nap másik felében végig mentünk a szintén a dzsungelben lévő függőhidakon. A 2 program 80 USD volt/fő.

4. Puerto Viejo , azaz a karibi oldal

Óriási meglepetést okozva, fantasztikus ez a része (is) az országnak. Itt is nagyon zöld minden, és rengeteg az állat! Itt már szinte minden nap láttunk vagy 3 lajhárt. Viszont más a növényzet, és nyilván a partok is, hiszen az óceán után a Karib-tenger teljesen más jellegű partokat kínál. Az emberek is mások, a tico-k után itt főleg raszták élnek, tehát mintha egy másik országba csöppentünk volna. Gyönyörű a víz, és rengeteg a pálma. Ami viszont egyezik az összes part esetében – beleértve az óceáni részt is -, hogy mindenhol óriási hullámok fogadtak.

Legszebb partok: Playa Cocles, Manzanillo, Playa Uvita

Általánosságban az árak Costa Rica-n:

  • a kaja annyi, mint itthon egy normál étteremben, mint pl. egy Don Pepében, azaz 2.500 Ft
  • helyi sör boltban kb. 500 Ft
  • Taruzzo, azaz az egyik favorit kávéjuk 3.000 Ft/250g
  • 1,5L-es ásványvíz 500 Ft, de iható a CSAPVÍZ
  • rum 2.500 – 3.500 Ft/ üveg

szerző: Leyer Péter

Ajánlatok